Schokkend filmpje van Greenpeace toont het bloedbad dat de tonijnvangst aanricht

We weten ondertussen allemaal dat de tonijn overbevist wordt en zelfs met uitsterven bedreigd is. Uit een filmpje van Greenpeace blijkt dat de tonijn niet het enige slachtoffer is van de massale visvangst. Door het gebruik van de FAD-methode (Fish Aggregating Device) worden ook andere vissen en zoogdieren gevangen. En die moeten het vaak met hun leven bekopen.

FAD is een apparaat dat tonijn moet aantrekken om ze makkelijker te kunnen vangen. Helaas trekt het ook heel wat andere dieren aan zoals marlijnen, haaien, schildpadden en dolfijnen. Meer dan 300 soorten worden erdoor in de netten gelokt. Ironisch, want FADs werden net ontwikkeld om ervoor te zorgen dat er minder bijvangst zou zijn, maar dat is dus niet het geval. Het ‘dolphin-friendly’-label dat door veel tonijnmerken wordt gebruikt is dan ook vaak bullshit.

Ook bedreigde diersoorten moeten het bekopen

In het filmpje dat door Greenpeace werd vrijgegeven, zijn vissers uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië te zien die FADs gebruiken om tonijn te vangen in de Indische Oceaan. Uit de netten worden ook walvishaaien, zijdehaaien, roggen, schildpadden en een heleboel andere diersoorten gehaald. Sommige daarvan zijn bedreigd en het is dus verboden hen te vangen. Maar de dieren worden achteloos op de grond gegooid en later dood terug in zee gedumpt. 

Greenpeace’ oceanencampagneleider Nathaniel Pelle zegt dat de gewone ringnetten niet per se schadelijk zijn. “Maar wanneer ze samen met FADs gebruikt worden, vang je een grote hoeveelheid soorten waarvan het niet de bedoeling is ze te vangen.” Greenpeace zegt dat 90% van de gevangen tonijn uit Indische Oceaan wordt gevangen met gebruik van FADs. Elk jaar wordt er tussen Afrika en Australië 800.000 ton tonijn gevangen. In de Stille Oceaan wordt ongeveer 2,6 miljoen ton gevangen, maar daar wordt geen gebruik gemaakt van de FADs. Het probleem is alleen dat het moeilijk is te weten waar de tonijn nu juist vandaan komt. Vaak wordt op de verpakking alleen maar vermeld waar de tonijn werd ingepakt, niet waar ze werd gevangen.

YouTube Greenpeace

Dolphin Friendly? Yeah right!

Enkele grote tonijnhandelaars hebben ondertussen wel beloofd om de toestellen niet meer te gebruiken. Sommige beweren dat ze die nooit gebruikt hebben. Toch wil Greenpeace ervoor zorgen dat de juiste informatie op de verpakkingen komt. “Zo kunnen de klanten zelf kiezen of ze tonijn willen kopen waarvoor ook honderden haaien, dolfijnen en walvissen voor niets zijn gestorven”, zegt Pelle.

Pelle benadrukt ook dat het ‘dolphin-friendly’-label nergens op slaat. “Sommige bedrijven zetten gewoon hun eigen label op hun product, want het wordt totaal niet gecontroleerd. Er is geen officiële instantie die de logo’s verstrekt. Bovendien betekent ‘dolfijn-vriendelijk’ niet ook direct ‘haai-vriendelijk’ of ‘schildpad-vriendelijk’.”

Het beste is eigenlijk om te zoeken naar tonijn die met hengels is gevangen. Dat is maar 4% van de totale tonijnvangst, maar de kans op bijvangst is veel kleiner. Als die er wel is, wordt ze vaak onmiddellijk terug gegooid in zee. 

YouTube Greenpeace
Bron: Greenpeace, Daily Mail
Meer
Lees meer...