Schol! Wijnglazen zijn zo’n zeven keer groter dan vroeger

Leuk kerstcadeautje: zo’n wijnglas waar eigenlijk een hele fles in kan, maar wist je ook dat onze glazen er niet altijd als kleine emmers hebben uitgezien? Het idee achter grote wijnglazen is dat je beter kan walsen en je wijn kan ruiken. Maar, ook opvallend: ’t is ook niet slecht voor je verkoopscijfers als je grotere wijnglazen hebt. 

Hoeveel wijn giet jij in je glas? Waarschijnlijk hangt het een beetje af van de grootte van het glas in kwestie. Zo’n klein bodempje in een gigaglas, het ziet er niet uit. Maar glazen waren zeker niet altijd zo groot als ze nu standaard komen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Cambridge. En het verschil is niet zo heel klein.

Twee whiskeyglazen wijn

In vergelijking met de jaren 1700 zijn glazen namelijk zeven keer groter geworden. In het Verenigd Koninkrijk was een glaasje wijn in die tijd zo’n 66 milliliter groot. Ter info: dat zijn twee netjes afgemeten whiskeyglazen. Maar vandaag kan je in het Verenigd Koninkrijk makkelijk een glas van dik 400 milliliter vinden.

Bij ons is dat zeker niet altijd het geval, in België krijg je meestal een standaardmaat van zo’n 125 milliliter, maar dat is nog altijd dubbel zoveel als de gemiddelde mens in 1700. Daarbij is dat de standaard: wie thuis een glaasje drinkt, giet zich blijkbaar vaker wat meer in. Zeker omdat het kan: de glazen die verkocht worden, zijn gewoon veel groter, en dan kan je niet inschatten hoeveel je nu ingiet.

We kopen groter

Nog een interessante conclusie: de onderzoekers keken ook naar de verkoopscijfers van pubs. Wie dezelfde hoeveelheid wijn in een groter glas goot, verkocht zo’n tien procent meer. We laten ons dus graag leiden door de grootte van het glas. Of de doos.

Meer
Lees meer...