Schooldirectrice, die teksten van Gentse prof plagieerde, spreekt nu van “afrekeningsproces van ouders”

Schooldirectrice, die teksten van Gentse prof plagieerde, spreekt nu van “afrekeningsproces van ouders”

Hilde Allaert (CD&V), de directrice van het hooggeplaatste Sint-Bavohumaniora in Gent heeft een tekst van professor Hendrik Vos gekopieerd en daar haar eigen naam en foto bij gezet. Nu de feiten aan het licht komen, beweert ze dat ze “de bron in alle haast vergeten te vermelden” had. Volgens Vos liegt Allaert.

Hilde Allaert (CD&V) hoorde de tekst van professor Vos voor het eerst op Radio 1.

“Ik geef dat toe”, zegt Allaert vandaag op Radio 1. “Ik moest tussen de soep en de patatten ‘snel snel’ een paar honderd woordjes produceren voor de zesdejaars. Ik heb me op die tekst gebaseerd. Ik vond het zo inspirerend. Ik heb dat rap via smartschool genoteerd en doorgestuurd.”

“En mijn stomme fout is dat ik de bron van het radiofragment niet vermeld heb. Iets wat bij onze leerlingen belangrijk is. Als ze een tekst schrijven, dan moeten ze hun bronnen vermelden.”

“Niet letterlijk copy-paste”

Professor Hendrik Vos houdt nochtans vol dat de tekst letterlijk overgenomen is.

“Letterlijk copy-paste is het niet”, verdedigt Allaert zich. “Er zijn wat wijzigingen en verbeteringen aangebracht. Plus ik heb daar maar een paar zinnen uitgehaald. Maar ik heb dat ook toegegeven en mijn excuses aangeboden. De rechtzetting naar leerlingen toe is ondertussen ook gebeurd, dat het inderdaad gaat om een tekst van professor Vos.”

“Mijn excuses zijn er”

Op de vraag of Allaert nu zelf nog wel kan optreden tegen plagiërende leerlingen nu ze zelf plagiaat gepleegd heeft, antwoordde ze dat “het strafbaar is, dat weet ik”: “Als de professor wil, kan hij klacht indienen. Hij heeft gezegd dat hij dat niet ging doen omdat ik de fout in de kilometers tekst in een lange carrière gemaakt heb. Mijn excuses zijn er. Het zijn de leerkrachten uiteraard die de teksten van de leerlingen corrigeren. Daar kom ik niet in tussen.”

facebook @ hilde allaert

“Afrekeningsproces van leerlingen en ouders”

“Wat ik ook wil benadrukken is dat dit in een soort afrekeningsproces kadert. Ik heb op de proclamatie van het zesde jaar een nogal merkwaardige toespraak gegeven. Dat is ook niet van mijn gewoonte. Een aantal leerlingen en ouders proberen mij te ‘pakken’. Omdat ik daar al verschillende keren mee in aanvaring gekomen ben in een kader van opgroeiende pubers en een school die grenzen trekt.”

“In de toespraak naar de leerlingen toe heb ik ook gezegd dat een kleine, dominante groep leerlingen school heel moeilijk maken. Ik heb dat ook vroeger al aan de raad van bestuur overgemaakt en collega’s directies. Een directeur komt altijd in een heel moeilijke positie door een soort juridisering van heel het onderwijs. Een sanctie die wordt uitgesproken na een stommiteit van leerlingen moet volgens een procedure verlopen of je hebt een advocaat op je dak. De laatste jaren is een directeur niet meer gewapend. Als een kind baldadigheden uitsteekt op school, dan krijgt dat een gevolg. Ik hoef daar niet altijd een advocaat voor te krijgen.”

pixabay

“Foto en naam erbij”

Hendrik Vos zegt vandaag op Radio 1 dat hij de aanleiding waarom beiden nu in het nieuws komen betreurt. “Ik snap niet goed wat er precies gebeurd is”, ging hij verder. “Ik heb ooit een tekst geschreven voor Radio 1. En de dag na een proclamatie waren er ouders en leerlingen die mij meldden dat mijn tekst in een schoolboek stond met haar foto erboven en haar naam eronder. Ik vond dat een vrij extreme vorm van plagiaat.”

“Ze heeft gelogen”

“Ongeveer anderhalve dag later liet de directrice me weten dat ze zich graag door een tekst van mij liet inspireren en of ik daar de toestemming voor wou geven. Ze zei ook dat ze de bron erbij zou vermelden, maar op dat moment was die tekst al uitgesproken, gedrukt en verspreid. Ik stond verstomd. Ik ben niet boos of gekrenkt, maar ik snap gewoon niet dat je op die manier andermans zinnen steelt. Dat is betrekkelijk onethisch. Nadien begon ze nog te liegen over de timing en over dat ze bronvermelding zou doen, wat niet gebeurd is.”

twitter @hendrik vos

Geen klacht

Op de vraag of de verontschuldiging van Allaert voor Vos betekent dat de zaak afgerond is, antwoordde hij dat “het een verhaal is dat je als directrice niet zomaar snel van je af kan schudden”: “Ik ben in ieder geval niet van plan om een klacht in te dienen. Ik vind het vooral gênant voor de mevrouw zelf. Wat mij betreft, moet de school zelf uitmaken hoe ze daarmee omgaat. Voor mij was het een rare ervaring. Ik heb nog nooit voorgehad dat teksten van mij op deze manier gebruikt zijn. Ik vond dit een speciaal incident.”

Gesponsorde artikelen