Schrijver van ‘Hoe overleef je de stierenloop in Pamplona’ gespietst in… Pamplona

Een Amerikaan die meeschreef aan het boek ‘Fiesta: hoe je de stierenloop in Pamplona overleeft’ is vandaag gespietst toen hij zijn theorie nog eens in de praktijk wou zetten. Jawel: in Pamplona.

Tijdens de jaarlijkse feesten van San Fermin vindt in het noord-Spaanse stadje dagelijks een stierenloop plaats. Daarbij hollen waaghalzen samen met zes vechtstieren van zo’n 600 kg door de straatjes naar een grote arena. De feesten zijn een van de bekendste van Spanje en lokken elk jaar duizenden toeristen.

Slachtoffers

Elk jaar opnieuw vallen er gewonden, en dat is dit jaar niet anders. Vandaag werden twee lopers gespietst, van wie dus de 32-jarige Hillmann uit Chicago. Een stier plantte zijn hoorn twee keer in Hillmanns rechterdij, staat op de website van de organisatie. De verwonding is ernstig maar niet levensbedreigend, meldt de regionale regering van Navarra.

Het andere slachtoffer is een 35-jarige Spanjaard uit Valencia. Zijn toestand is ernstig nadat hij in de borst werd gespietst tijdens de derde dag van de feesten. Na het evenement moesten nog drie Spanjaarden naar het ziekenhuis wegens een val.

Stier keerde terug

Op foto’s is te zien hoe Hillmann op de grond wordt aangevallen door een zwarte stier, die zich in het laatste deel van het parcours blijkbaar afsplitste van de rest.

De Britse schrijver Alexander Fiske-Harrison, een van Hillmanns coauteurs die ook aanwezig was tijdens de stierenloop, schrijft op zijn blog dat de stier terugkeerde en de lopers aanviel.

Doden

Het festival bestaat al sinds de dertiende eeuw. Sinds 1924, toen men begon gegevens over de slachtoffers bij te houden, overleden 15 mensen die werden gespietst tijdens de stierenloop in Pamplona.

Elk jaar vallen tientallen gewonden, vooral wegens valpartijen. De stieren worden na de middag gedood tijdens stierengevechten

Meer
Lees meer...