Schrik dat je binnenkort niet meer naar Amerikaanse Netflix kan kijken? Don’t worry

“Nieuwe technologie zal het de Netflix-klanten in de komende weken onmogelijk maken films en tv-series te bekijken die alleen voor kijkers uit andere landen bestemd zijn.” Geen paniek. Hier is waarom:

Van “Netflix gaat heel veel films en series bannen” over “Netflix zet geografische leugenaars een hak” tot “Netflix pakt illegale kijker aan: blokkeert buitenlands aanbod”: de mainstream media hadden een field day vorige week.

“Nieuwe technologie zal het de Netflix-klanten in de komende weken onmogelijk maken films en tv-series te bekijken die alleen voor kijkers uit andere landen bestemd zijn”, luidde het. De meeste traditionele nieuwsmerken houden niet van Netflix, of hebben instructies gekregen om niet positief te schrijven over de streamingdienst. Wegens concurrentie van de televisietak in hun eigen groep.

Het heeft nog niet veel opgeleverd. Ondanks doemberichten dat Netflix niet van de grond zou geraken in Vlaanderen, blijkt dat na anderhalf jaar al 600.000 Vlamingen het gebruiken. En er dus voor betalen. Sinds juni is het aantal abonnees alweer verdubbeld.

Aanbod

We gaan in Vlaanderen de weg op van Nederland, waar ondertussen bijna 20 procent van de huishoudens op Netflix geabonneerd is en ze gemiddeld 10,5 uur per week naar series en/of films kijken op de streamingdienst.

Veel van de klanten van Netflix kijken niet alleen naar het Belgische aanbod, maar ook naar buitenlandse Netflix-versies. Omdat de rechten geografisch gelimiteerd worden door de film- en tv-sector, moet Netflix die nu nog negotiëren per land. Het Amerikaanse aanbod is veel groter bijvoorbeeld.

VPN

Je kan dat doen door bijvoorbeeld een VPN te gebruiken, een Virtueel Particulier Netwerk. Zo’n VPN maakt je anoniem op het web en het vermomt de locatie van waar je surft. Bij de meeste VPN-diensten kan je makkelijk instellen vanuit welk land je wil surfen.

Een VPN gebruiken valt sowieso aan te raden voor wie een beetje bezorgd is om z’n privacy en veiligheid online. Wij hebben die bijvoorbeeld standaard opstaan. De diensten zijn de jongste jaren niet alleen veel beter geworden – ze bieden meer locaties aan bijvoorbeeld – maar ook veel gebruiksvriendelijker én schappelijk van prijs.

Niet eerste keer

Maar Netflix kondigde dus vorige week aan dat het maatregelen gaat nemen om het omzeilen van die regiebeperkingen via VPN tegen te houden. Het is niet de eerste keer dat het dat aankondigt, het doet dat ongeveer elk jaar minstens één keer, kwestie van de leveranciers wellicht te paaien. Deze keer zou het echter menens zijn. Er ging een officieel persbericht uit over een “crackdown” die al over enkele weken zou beginnen.

Mja. Enkele dagen eerder vertelde Neil Hunt, de chief product officer van Netflix in de wandelgangen op CES in Las Vegas nog dat er eigenlijk niet veel is dat Netflix daadwerkelijk kan (en wil) doen. “It’s likely to always be a cat-and-mouse game. We continue to rely on blacklists of VPN exit points maintained by companies that make it their job. Once VPN providers are on the blacklist, it’s trivial for them to move to a new IP address and evade”, zei hij.

De aard van het beestje

Of: de aard van het beestje is zo dat het altijd te omzeilen valt. Dat het Netflix er vooral om gaat om de producenten van films en tv-reeksen te paaien, blijkt bijvoorbeeld uit het antwoord dat het gaf op de vraag: “Wat als je in het buitenland zit als betalende klant van Netflix?” Het antwoord van Netflix: “You will get access to the catalogue of the country you’re currently in, not from where the account was created or is being paid for”. En dat is nu net hoe proxies werken, toch?

Bij die VPN-diensten zeggen ze er sowieso klaar voor te zijn: “For those of you who rely on our VPN service to unblock Netflix content unrestricted, you don’t have to worry. Netflix will be pushing this plan forward soon, and when that happens, we will immediately deploy new server IP addresses so users can still bypass blocks” is zowat de standaard boodschap daar.

Schijn ophouden

David Glance, een prof aan de University of Western Australia die gespecialiseerd is in de materie, ziet ook niet echt problemen. “Los van het feit dat het technisch onmogelijk is om alle VPN’s te blokkeren, is het echt wel meer een verhaal van de schijn ophouden voor Netflix”, zegt hij. “Netflix has had to maintain a delicate balance between showing the content holders that they are serious about restricting their content, and at the same time giving their customers what they really want.”

Bij Netflix weten ze bijvoorbeeld perfect dat één op vijf van hun abonnees gebruik maakt van VPN’s ondertussen. En dat die heel erg geneigd gaat zijn om zijn abonnement op te zeggen als ze de zaak echt blokkeren. Bovendien is er iets anders: hoewel 30 procent van de gebruikers van Netflix ook gebruikers van Popcorn Time of andere torrentsites zijn, blijkt dat de combinatie Netflix met VPN gebruiken leidt tot een afname van 14 procent in het illegaal downloaden van torrents, en in sommige regio’s zelfs met 25 procent.

Doe-het-zelf VPN

Een aantal overheden zijn overigens aan het bekijken of ze VPN’s niet kunnen verbieden, of de aanbieders van die diensten blokkeren. Dat is een beetje kortzichtig, want wie een beetje handig is, kan in deze tijden van cloud services makkelijk zijn eigen VPN opzetten.

Je hebt gratis open source software nodig zoals SoftEther VPN (van de University of Tsukuba in Japan) en een account op een cloud service waar je een server kan opzetten die je vanop verschillende locaties kan runnen. AWS van Amazon bijvoorbeeld, die de eerste 12 maanden gratis is. Het hele proces duurt amper een half uurtje.

Amazon Prime

Zo’n VPN installeren heeft nog wel voordelen. Zo kan je dan bijvoorbeeld ook eens proeven van Netflix-concurrent Amazon Prime, waar je ook een pak reeksen en films kan zien, sommige exclusief. Het is bovendien legaal – en momenteel kan je een maand gratis proberen.

Meer
Lees meer...