Seksfilmpje brengt Francesco Vanderjeugd (Open Vld) weer in opspraak

Francesco Vanderjeugd, de burgemeester van Staden en lid van Open Vld, is opnieuw het middelpunt van controverse. Dit keer gaat het om een seksfilmpje dat hij liet zien tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij.

Tijdens een barbecue voor sympathisanten op 7 juni, zorgde Vanderjeugd voor opschudding door een opvallend filmpje te tonen. Volgens getuigen haalde hij zijn gsm tevoorschijn en liet hij expliciete beelden zien aan enkele aanwezige twintigers.

Een van de getuigen vertelde aan De Krant van West-Vlaanderen: “We waren aan het zeveren over meisjes, gewoon jonge gasten onder elkaar. Plots haalt de burgemeester zijn gsm boven, start een filmpje en geeft zijn gsm door.” Het bleek om zelfgemaakte beelden te gaan van Vanderjeugd en een vrouw die seksuele handelingen verrichtte. “Sommigen van ons hebben gekeken, anderen niet”, voegde een andere getuige toe.

Excuses en spijtbetuiging

De twintigers vroegen Vanderjeugd om zijn gsm weer weg te steken. De burgemeester erkent nu dat hij een fout maakte. “Ik ben daardoor diep bedroefd en ga er zeker niet licht over”, verklaarde hij. “Ik heb mijn excuses aangeboden aan de vrouw die te zien is op de beelden, en zij heeft de verontschuldiging ook aanvaard.”

Vanderjeugd benadrukte dat hij ondanks de “uitgelaten sfeer” niet dronken was op het moment dat hij de beelden liet zien. Hij voegde eraan toe dat hij naar eigen zeggen niets strafbaars heeft gedaan.

Intern onderzoek door Open Vld

De schade lijkt echter al aangericht te zijn. Open Vld overweegt een intern onderzoek, zo meldt De Krant van West-Vlaanderen. Vanderjeugd lijkt niet van plan om het resultaat daarvan af te wachten: “Het is duidelijk dat ik in de spiegel moet kijken en ik voel dat ik dat op dit moment niet meer kan doen. De komende uren of dagen trek ik mijn conclusies,” vertelde hij aan VRT NWS.

Eerdere controverses

Het is niet de eerste keer dat Vanderjeugd in opspraak komt. Hij wordt al langer geplaagd door beschuldigingen van mogelijke belangenvermenging bij bouwprojecten, een zaak die volgend jaar voor de rechtbank komt.

Meer
Lees meer...