Seksschandaal in Hollywood ontploft … ook in het gezicht van deze topacteurs?

Seksschandaal in Hollywood ontploft … ook in het gezicht van deze topacteurs?

Hollywood davert deze week op z’n grondvesten, want het seksschandaal rond de beroemde producent Harvey Weinstein heeft een nieuwe wending genomen. Een journalist heeft onthuld dat de verhalen van seksuele intimidatie al veel eerder aan het licht hadden kunnen komen, maar in 2004 werd een artikel in The New York Times tegengehouden. Daar zouden behalve Weinstein nog twee topacteurs achter zitten: Matt Damon en Russell Crowe.

Zou een krant met de omvang van The New York Times het verhaal echt in de doofpot hebben gestopt? Sharon Waxman, oprichtster van The Wrap en in 2004 redactrice bij de krant, beweert dat ze het verhaal over de seksuele activiteiten van Harvey Weinstein dertien jaar geleden al klaar had, maar ze werd tegengehouden onder druk van enkele belangrijke Hollywood-gezichten. Weinstein zou meerdere actrices, modellen en medewerksters hebben lastig gevallen. En hij heeft de beschuldigingen ook niet ontkend.

Topacteurs

Waxman was voor haar onderzoek Fabrizio Lombardo op het spoor gekomen. Dat is het Italiaanse hoofd van Miramax, die volgens haar “niets van film kende” en enkel was aangenomen “om voor de vrouwelijke behoeften van Weinstein te zorgen”. Dat stelt Waxman in Vulture. Ze kreeg echter een telefoontje van twee belangrijke acteurs die het artikel wilden tegenhouden: Matt Damon en Russell Crowe. Zij hebben samen met Weinstein aan films zoals Good Will Hunting en Cinderella Man gewerkt.

Getty

Uiteindelijk was het hun invloed die ertoe leidde dat het artikel, dat klaar was, nooit zou worden gepubliceerd. Ze verklaart onthutst te zijn omdat ze “twee landen doorkruist heeft en enorme uitdagingen overwonnen heeft om tenminste een deel van het verhaal te bevestigen dat vorige week boven water kwam, meer dan tien jaar later”.

The New York Times

Als haar bewering klopt, is het ook een flinke smet op het blazoen van The New York Times. Weinstein was immers ook een adverteerder en dan zou het kunnen dat de krant voor z’n geld gezwicht is. Maar de huidige uitgever van de krant, Dean Baquet, die toen niet op die stoel zat, denkt dat het onwaarschijnlijk is dat The New York Times destijds zo’n verhaal in de doofpot zou hebben gestoken. “Uiteindelijk is dit een instituut dat onderzoeksjournalistiek gepubliceerd heeft waardoor de Chinese versie van de website in China geblokkeerd is”, zegt hij.

Ook de toenmalige eindredacteurs, Bill Keller en Jill Ambramson, ontkennen de beschuldigingen. Haar rechtstreekse overste in die tijd, Jonathan Landman, stelt dat ze niet hetzelfde verhaal had als het artikel dat vorige week gepubliceerd is. Ze zou zelfs maar één getuige hebben gevonden, en dat was dan nog eens off the record. Volgens hem hebben ze het nieuws nu verkregen na het werk van twee ervaren onderzoeksjournalisten die er twee maanden aan hebben gewerkt en die verschillende vrouwen hebben kunnen overtuigen om te getuigen. Ze hebben ook ontdekt hoe Weinstein hen betaalde om te vermijden dat ze hun mond zouden voorbij praten.

Hollywood is geschokt

Matt Damon en Russell Crowe hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Intussen regent het wel verontwaardigde reacties in Hollywood. Tal van actrices en acteurs hebben hun ongeloof geuit. Meryl Streep heeft verschillende malen met Weinstein samengewerkt, maar ze zegt er geen weet van te hebben gehad. Jennifer Lawrence, Mark Ruffalo, Kate Winslet en Jessica Chastain hebben het gedrag van de producer eveneens zwaar bekritiseerd. De meeste hebben wel minstens één keer in een film van hem meegespeeld.

George Clooney kent Weinstein al twintig jaar en vindt het schandalig. Volgens hem waren er wel al langer geruchten over actrices die een rol kregen nadat ze met hem in bed waren gekropen. Het laatste is over dit schandaal zeker nog niet gezegd.

Getty

Gesponsorde artikelen