Left Right
scrollTop top

Serie om dit weekend te bingewatchen: Crazy Ex Girlfriend, en laat je niet afschrikken door de eerste aflevering


Serie om dit weekend te bingewatchen: Crazy Ex Girlfriend, en laat je niet afschrikken door de eerste aflevering

Een komische reeks waarin gezongen en gedanst wordt. Dat alleen al zal driekwart van de lezers van dit artikel meteen doen wegklikken. Maar niet doen! Ook wij hadden de neiging om tijdens de eerste aflevering al af te haken, maar door de behoorlijke kritieken zijn we blijven kijken. En terecht, want Crazy Ex Girlfriend is grappig en heeft verrassend genoeg ook nog een verhaal dat zonder veel inhoud goed standhoudt.

Een tijdje geleden verscheen Crazy Ex Girlfriend op Netflix. Een serie die niet groots werd aangekondigd en zo bij het merendeel van de kijkers tussen de mazen van het net glipte Maar daarvoor zijn wij er natuurlijk om zoals iedere zaterdag een reeks die je niet mag gemist hebben uit de enorme zee aan tv-series op te vissen. De reeks is in de VS al aan een derde seizoen toe, en wij kunnen op Netflix intussen het eerste seizoen zien. Alles aan deze serie zou ons doen twijfelen of dit nu echt de moeite is, maar na het kijken blijven we telkens overtuigd dat de serie en hoofdrolspeelster Rachel Bloom de moeite waard zijn.

Musical

Het is best moedig van de makers om van een serie tevens een soort musical te maken. In veel gevallen komt zang tijdens een reeks niet goed over. Wanneer in A Series of Unfortunate Events de personages op het einde van het eerste seizoen bijvoorbeeld beginnen zingen, is dat op z’n minst verrassend te noemen, zeker omdat ze dat bijna niet eerder gedaan hebben. Maar de serie komt er door dat sterke seizoen probleemloos mee weg. Crazy Ex Girlfriend probeert ons vanaf de eerste aflevering te overtuigen dat zo’n musicalsfeer de serie beter maakt.

Voorwaarde is dat de muziek dan natuurlijk goed is. En ook daardoor weten we lange tijd niet goed hoe we deze serie moeten inschatten. Enerzijds zijn de liedjes vrij komisch, wat bij de toon van het hele verhaal past. Anderzijds proberen ze soms ook echt muzikaal sterk te zijn. We krijgen voorts alle genres door elkaar: van popnummers tot liedjes die we bijvoorbeeld kunnen associëren met het repertoire van Family Guy. Maar vergis je niet, deze serie wordt echt gedragen door actrice Rachel Bloom. Zij komt helemaal niet over als een soort Beyoncé of Taylor Swift, maar door de manier waarop ze haar rol vertolkt zappen we helemaal niet weg wanneer ze in een strak badpak door een soort videoclip wandelt.

Het belangrijkste aan Crazy Ex Girlfriend: het is allemaal om te lachen. Je mag niks serieus nemen, en dan is het heel aangenaam om naar te kijken. Het verhaal is ook veel te mager om ernstig over te komen. Dat is bij de meeste romantische komedies zo, maar hier hebben ze wel een hele serie van gemaakt. Het is een combinatie van al die andere factoren die van het geheel een meer dan geslaagde reeks maakt.

Crush

Waarover gaat de serie dan? Rebecca Bunch is een erg succesvolle advocate in New York. Ze doet het zo goed dat ze op het punt staat om een fikse promotie te krijgen. Maar dan ontmoet ze plots de jongen waar ze in haar tienerjaren smoorverliefd op was. Ook al was Josh niet meer dan een vakantielief, in een relatie die letterlijk op het einde van een zomerkamp eindigde, toch zijn haar gevoelens er niet minder op geworden.

Ze leert echter dat hij in een klein dorpje aan de andere kant van het land woont. En dus doet ze precies het tegenovergestelde van wat een normale jonge carrièrevrouw in het echte leven zou doen: ze weigert de promotie, dient haar ontslag in en laat New York achter om in hetzelfde dorpje als Josh te gaan wonen. Een beetje wat je in een pak romantische films tegenkomt, alleen wordt het in Crazy Ex Girlfriend allemaal opgedreven tot het bijna belachelijk wordt. Maar dat moet een goede komedie natuurlijk doen: net over het randje gaan van wat we ‘normaal’ vinden.

3 personages om te zien:

1. Rebecca Bunch (Rachel Bloom)

Rebecca Bunch is eigenlijk een gestoord geval. Wanneer ze als advocate aan het werk is, lijkt er niks mis mee. Behalve als Josh verschijnt, want dan lijkt ze in haar hoofd helemaal te flippen. Tot grote woede van haar moeder heeft ze alles waarvoor ze hard gewerkt heeft, achtergelaten. En wanneer ze hoort hoe iemand anders nu met haar succes gaan lopen is, dan steekt dat wel een beetje. Zeker omdat Josh een soort onbereikbare crush blijft. Hij heeft een eigen leven, … en een vriendin.

Rebecca doet er alles aan om met die vriendin goed overeen te komen, en ze kan het ook goed vinden met de vrienden van Josh. Maar natuurlijk breekt ze eigenlijk in z’n leven in, al heeft Josh dat vreemd genoeg niet altijd door. Iedereen weet dat Rebecca verliefd is op Josh en dat dit eigenlijk de nogal ziekelijke reden is waarom ze naar het dorp in kwestie is verhuisd. Maar niemand zegt het hardop zodat Josh het kan horen.

Rachel Bloom is een 30-jarige duizendpoot: ze acteert, schrijft, zingt, en eigenlijk is ze ook een komiek. Al die talenten heeft ze verzameld om Crazy Ex Girlfriend te maken. Je merkt dat ze deze rol op haar eigen lijf geschreven heeft, en daardoor komt zo’n knotsgek verhaal toch nog geloofwaardig over.

2. Josh Chan (Vincent Rodriguez III)

We leren Josh in de eerste scène kennen wanneer hij hand in hand met Rebecca rondloopt … om haar even later te dumpen. Toch heeft hij haar altijd wel graag gehad, en zo komt dat hij heel blij is om haar jaren later per toeval terug te zien. Alleen schept hij bij Rebecca zo de verkeerde indruk en rakelt hij oude gevoelens op. Josh probeert van het leven te genieten, en doet dat met een knappe vriendin. Maar hij weet ook dat hij Rebecca een beetje op afstand moet houden om bij z’n vriendin geen jaloezie op te wekken. Ook al is dat totaal nergens voor nodig, grappen Rebecca en hij wel eens.

Vincent Rodriguez III is een acteur en danser die behalve deze serie nog niet veel op zijn palmares heeft staan. Wel stond hij al vaak op de planken en hij heeft een studie aan een conservatorium gedaan.

3. Paula Proctor (Donna Lynne Champlin)

Gelukkig staat Rebecca er in haar moeilijke liefdesleven niet alleen voor. Paula is een vrouw die ze op haar nieuwe werk leert kennen, een lokaal en veel minder prestigieus advocatenkantoor. Daar zijn ze maar wat blij dat ze plots een topadvocaat met een diploma van Harvard aan boord hebben. Paula heeft al snel door dat haar nieuwe vriendin om een duidelijke reden naar daar is verhuisd. En ze wil haar helpen, waardoor Rebecca nog meer gelooft dat Josh misschien toch realistisch is.

Paula zit wel in de hoek waar de klappen vallen. Zo wordt ze meermaals opzij geschoven door Rebecca wanneer zich andere mogelijkheden opdringen. Maar toch blijft ze haar nieuwe vriendin steunen. Eigenlijk is Paula een beetje het geweten van Rebecca dat in dat warrige hoofd van haar voor wat structuur probeert te zorgen.

Donna Lynne Champlin is een al iets oudere actrice, maar net zoals haar collega’s heeft ze haar ervaring vooral op de planken en op Broadway opgedaan. Op televisie is dit zowat haar belangrijkste rol.

Waarom kijken?

Als je van musicals, en van dans en zang in een romantisch kader houdt, dan moet je sowieso kijken. Maar neem het van ons aan dat je Crazy Ex Girlfriend ook een paar afleveringen moet geven als die dingen je net zouden afschrikken om te kijken. Het is grappig, Rachel Bloom doet het schitterend, en eigenlijk is het ook behoorlijk herkenbaar.

Geef toe, we hebben allemaal ooit wel een crush gehad die niet bereikbaar was en waarvoor we vreemde dingen hebben gedaan als we daar nu aan terugdenken. Dat gevoel wordt hier zodanig overdreven dat het pijnlijk en grappig is. Oké, als je van stoere actieseries houdt, dan is de kans groot dat je na een tijdje toch zult afhaken. Maar in alle andere gevallen ga je net zoals wij een paar keer dreigen weg te zappen om dan na een kwart van het eerste seizoen te besluiten dat Crazy Ex Girlfriend eigenlijk heel goed in elkaar zit.

De serie doet wat op het eerste gezicht onmogelijk lijkt: komedie, drama en muziek combineren in een geloofwaardige reeks. Niet moeilijk dat de serie al twee Emmy’s gewonnen heeft. Enkel dit jaar viel de oogst een beetje tegen, maar van ons mag vooral Rachel Bloom binnenkort toch eens een beeldje in ontvangst gaan nemen. Want haar niet bekronen voor deze rol, dat zou toch een beetje crazy zijn …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…