We hebben allemaal ooit wel de filmklassieker van ‘The Wizard of Oz’ gezien, en zoniet moet je dat echt nog eens doen. Ook al is de originele film uit 1939, het is één van de weinige vooroorlogse films waar wij nog eens voor gaan zitten. Maar Emerald City is in geen geval een lange versie van de muzikale film in een serie. Het is een moderne interpretatie van het verhaal, een beetje in de stijl van Game Of Thrones.
We kunnen het nu al voorspellen: ofwel ga je dit een heel goede reeks vinden, ofwel haak je heel snel af. Die laatste categorie zijn kijkers die heel hard hopen op een serie die het sprookjesachtige verhaal trouw navertelt. Het origineel is slechts de basis van waaruit de serie vertrekt en vervolgens een paar rare bochten maakt. Vermoedelijk hebben de makers een overdosis Game Of Thrones gekregen, wat natuurlijk niet noodzakelijk slecht hoeft te zijn. Al is het niet zo dat met de regelmaat van de klok personages sterven, en verwacht je ook niet aan naaktscènes die soms met het pornografische randje flirten.
Dan is Emerald City veel braver, en dus ook geschikt voor het hele gezin. Het begin is heel herkenbaar, want Dorothy – hier een jonge dokteres in wording – is in een gehucht in Kansas op zoek naar haar echte moeder. Ze is echter zo dom om dat tijdens een fikse storm te doen – ze heeft de film uit 1939 duidelijk niet gezien. Plots duikt een tornado op en de rest kan je al raden. Ze wordt wakker in een wereld die ze niet kent. Niet Kansas, maar dus ook niet het echte Oz dat we kennen. Ook geen zingende ventjes die haar toejuichen omdat ze de boze heks verpletterd heeft met haar huis.
Knappe Vogelverschrikker
Haar eerste contact is met een vrij primitieve stam die Dorothy liever levend wil villen dan haar helpen. Vervolgens gaat ze toch op weg naar de leider van dat vreemde land: de Tovenaar, een wrede heerser die magie verboden heeft – vooral omdat hij zelf geen magische krachten heeft. Onderweg komt ze wel de figuren tegen die de link met het originele verhaal behouden. Een soldaat die zijn geheugen kwijt is en vermoedelijk geïnspireerd is op de vogelverschrikker. Ook de blikken man is van de partij, maar daar zeggen we nog niks over om de verhaallijn niet te spoilen. Enkel dat hij uit een wel heel onverwachte hoek zal komen.
Het hondje Toto is er ook bij, maar hij is in dit verhaal een ferme politiehond die je maar beter te vriend houdt. De ingrediënten voor het klassieke gerecht zijn allemaal aanwezig, maar de kok heeft er een eigen creatie van gemaakt. En die kan zowel meevallen als tegenvallen. We hebben al Game Of Thrones als vergelijking genoemd, maar er zijn nog meer reeksen die vergelijkbaar zijn met Emerald City. Denk maar aan Once Upon A Time en Grimm, nog twee series die elementen uit bekende sprookjes nemen om er dan iets veel duisterder, en ook wel moderner van te maken.
Misschien was Emerald City aanvankelijk als een heel andere reeks bedoeld, want de originele maker, Josh Friedman, had mogelijk een heel andere wereld in gedachten. Maar NBC wou z’n Oz hebben, aangezien de film net 75 jaar werd. Vorig jaar stapten ze van dat idee af en kwam alles in een stroomversnelling terecht. Mogelijk wou NBC dit keer z’n eigen versie van Game of Thrones, maar Emerald City is een serie geworden die ergens in de tornado tussen Oz en Westeros is blijven steken. Ondanks dat is het best een entertainende reeks voor wie niet meer dan wat ontspanning en een creatieve versie van het verhaal zoekt.
3. personages om te zien:
1. Dorothy Gale (Adria Arjona)
De ster van de show is uiteraard Dorothy die terug naar huis wil en daarvoor naar de Tovenaar moet gaan. Maar in 2017 kan zij geen braaf huismeisje meer zijn. Dorothy is een dokteres in wording, een jonge vrouw die er vol voor gaat in het leven. We hebben dan ook de indruk dat ze zichzelf helemaal niet meer moet leren kennen, terwijl het avontuur in Oz voor de originele Dorothy toch ook een stukje volwassen worden was. Deze Dorothy is slim, moedig, maar toch ook gevoelig.
Adria Arjona krijgt de moeilijke taak om in de voetsporen van Judy Garland te treden. De 25-jarige Amerikaanse actrice heeft zuiderse roots. Ze groeide op in Mexico City en Miami. Je kent haar misschien uit True Detective waarin ze Emily speelde. Ook in Narcos had ze een gastrolletje. Emerald City is haar debuut als hoofdrolspeler.
2. Lucas (Oliver Jackson-Cohen)
Naast een beeldschone Dorothy hoort ook een knappe held te staan. Lucas moet de vogelverschrikker uit het verhaal voorstellen, maar hij is hier een voormalige ridder die niet meer weet wie hij is. De belangrijkste link met de vogelverschrikker is de manier waarop Dorothy hem ontmoet, maar daar verklappen we nog niks over. Lucas is echter de naam die Dorothy hem geeft tot we zijn echte naam leren kennen. In tegenstelling tot in de film ga je ook merken dat er wel iets meer speelt tussen Dorothy en haar vogelverschrikker.
Oliver Jackson-Cohen is een Britse acteur en model. Hij kroop op het internet al in de huid van Prins Williams toen die net getrouwd was met Kate Middleton. Op televisie kan je hem ook al een paar keer gezien hebben. Zo was hij de minnaar van de vrouw van Mr. Selfridge, en hij had een grote rol in de serie Dracula – met Jonathan Rhys Meyers – die spijtig genoeg al na één reeks werd afgevoerd.
3. The Wizard (Vincent D’Onofrio)
Iedereen weet dat de tovenaar in de originele film een grote teleurstelling is. Er wordt opgebouwd naar een indrukwekkende verschijning, maar dan blijkt die tovenaar eigenlijk niks te kunnen en een soort illusionist te zijn. In de serie winden ze er geen doekjes om. Daar zie je hem vanaf de eerste aflevering in z’n stad rondlopen, zelfs gewoon tussen het volk. Hij ziet Dorothy uit de lucht vallen en gelooft vooral dat zij een bedreiging voor zijn bewind is. Magie heeft hij niet, maar hij verrast de mensen vooral met zijn wetenschappelijke kennis.
Vincent D’Onofrio is één van de meest ervaren acteurs van de cast. Hij won al tal van awards voor rollen in Men in Black, Homocide: Life on the Street, en Law & Order: Criminal Intent.
Waarom kijken?
Verwacht je een mooie versie van The Wizard Of Oz? Dan ga je teleurgesteld zijn. Verwacht je een alternatief tijdens de maanden die ons nog resten tot het vervolg op Game Of Thrones? Dan ga je ook teleurgesteld zijn. Begin best met niet te veel verwachtingen aan deze serie en laat het allemaal op je afkomen. Na een paar afleveringen ben je helemaal vertrokken en wil je zien hoe deze NBC-reeks afloopt. Ook al weet je dat natuurlijk al, tenzij de makers ook daar nog verrassingen voor ons in petto hebben.
Emerald City is zeker geen eerbetoon aan The Wizard of Oz, maar de reeks probeert er ook zo ver mogelijk van weg te blijven. En het is wel grappig dat Dorothy kan toveren door haar iPhone boven te halen en te tonen hoe je daarmee muziek afspeelt. Apple heeft Emerald City nog niet veroverd. Meer nog dan in 1939 kan je vandaag uitpakken met technologische uitvindingen die voor de mensen van Oz pure magie lijken. En waar zelfs de heksen niet veel aan kunnen veranderen.
Het eerste seizoen is intussen afgelopen in de Verenigde Staten, en bij ons kan je de tien afleveringen bekijken via Telenet. De serie lokte steeds meer kijkers en heeft het lang niet slecht gedaan. Toch weten we nog niet of er een tweede seizoen zal komen. Dat beslist NBC vermoedelijk in mei wanneer de Amerikaanse zenders hun schema voor het najaar bekend maken.
Net zoals we in het begin van dit artikel schreven zijn er enkel voor- en tegenstanders. Zo hopen veel kijkers dat het tweede seizoen er komt, omdat ze nog veel vragen hebben. Maar anderen zien de show liever niet meer terugkeren. Wie na het bekijken ervan in de eerste groep zit, weet hoe ze een vervolg moeten wensen: There’s no place like Oz, there’s no place like Oz …