Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Nailed it!’ is even verslavend als ‘Bake-Off’ maar herkenbaarder

Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Nailed it!’ is even verslavend als ‘Bake-Off’ maar herkenbaarder

Voor iedereen die een geheim plezier haalt uit het opzoeken van Pinterest-fails en toch graag commentaar geeft op elke bakker in Bake-Off hebben wij drie uur licht verteerbaar plezier. ‘Nailed it!’ verscheen zomaar op onze schermen en eerlijk, deze serie doet je beter over jezelf voelen, heeft het effect van een confettikanon en slaagt er toch in om niemand te beledigen. Goed bezig, Netflix. 

Voor iedereen met minstens twee Pinterest-boards en twee linkerhanden is er nu Nailed it!, de show die Netflix zonder veel rumoer op onze schermen dropte en waar we direct verslaafd aan geraakten. De ‘anti-British Bake-Off‘ wordt ie genoemd en dat is zeker waar. Waar Bake-Off focust op de perfecte manier om je chocolade te verwarmen, baktijden en zelf je bladerdeeg rollen, mikt Nailed it! op Pinterest-fails. We zouden het met een beetje slechte wil de Temptation Island van de kookshows kunnen noemen: de ultieme baktest, en je bent gedoemd om te falen.

In elke aflevering van Nailed it! nemen drie wannabe-bakkers het op tegen elkaar. Ze worden kort geïntroduceerd door hun vrienden, familie of kinderen en da’s best schattig. Want het gaat altijd om mensen die écht graag koken. Voor de foodies onder ons is dit meteen herkenbaar: liefde gaat door de maag, da’s duidelijk. Maar is dat ook zo als je kok eigenlijk niet kan koken?

Uiteraard zijn onze koks niet het type mensen die niet in staat zijn om een driecomponentenmaaltijd op tafel te zetten. Maar zoals de kinderen van één van de kandidates in de eerste aflevering bewijzen: zodra het recept uitdagender wordt, faalt het hard. Denk koekjes die platvallen of aanbakken, taarten met gezichten die schijnbaar uit de zesde cirkel van de hel komen en kinderen die niet echt uitkijken naar mama’s volgende project.

In Nailed it! krijgen deze amateurs in twee rondes moeilijke recepten voorgeschoteld door een expert. De expert, samen met presentatrice-comedienne Nicole Byer en dessertchef Jaques Torres, beoordelen dan de gemaakte … euh … creaties met veel gevoel voor humor én, belangrijk, wat perspectief op de zaak. Want de recepten die worden voorgelegd zijn wel degelijk even moeilijk als in eender welke kookshow. Waar Bake-Off nog begint met een eenvoudige rolcake, is de eerste opdracht in Nailed it! een bruidscake met suikerbloemen. Probeer het zelf maar eens, en stuur ons zeker een foto door.

Soms zijn de taarten zo grotesk, de vormen zo mislukt dat je zou denken dat de deelnemers expres hun ovens koud laten staan en mixen waar ze zouden moeten rollen, maar niets is minder waar. De beste deelnemer gaat namelijk naar huis met een gigantische hoofdprijs: 10.000 dollar. Da’s absurd veel geld voor een show waarin mislukken centraal staat. Zeiden we al dat dat geld letterlijk naar hun hoofd geschoten wordt met een dollarkanon?

Drie gimmicks

In elke aflevering van Nailed it! zitten drie prachtige gimmicks. Zij maken het programma tot wat het is: leuke feelgood-tv. De winnaar van de eerste ronde krijgt twee ‘voordelen’ én een gouden koksmuts om de mentale oorlogsvoering wat op te voeren. Zijn het echt voordelen? Nee, want de show gaat eigenlijk niet om winnen. Maar een wedstrijd die zichzelf nauwelijks serieus neemt, is extra fijn om naar te kijken.

Allereerst is er de gouden chefmuts. Die krijgt de winnaar van de eerste ronde en is natuurlijk compleet ridicuul. Maar een programma dat gebouwd is op mislukkingen, en daar ook trots op is, kan wel wat extra glitter gebruiken, schijnen de makers te denken. En kunnen we ze ongelijk geven? Terwijl de bakkers aan hun tweede moeilijke opdracht beginnen, krijgt de winnaar van de vorige opdracht nog twee andere voordelen.

Twee knoppen dienen als een extra visuele cue: eentje mogen alle kandidaten gebruiken om advies te krijgen van de expert ter plaatse. Rol je het deeg uit, hoe vol moet je cakevorm en hoe rol je in vredesnaam suikerbloemen: de expert komt het drie minuten uitleggen.

En dan is er waarschijnlijk de vreemdste hulplijn in de geschiedenis van de kookprogramma’s: de Nicole Nags-knop (Nicole zeurt). Druk je op die knop, dan leidt Nicole je tegenspelers drie minuten lang af door ronduit bizar gedrag. Drie minuten afleiding op twee uur zal het grote verschil niet maken, maar probeer maar eens een deftig figuurtje te spuiten terwijl iemand in je oor staat te schreeuwen.

Waarom wil je Nailed it! bingen?

Toegegeven, Nailed it! is geen programma dat je zou verwachten in onze bingewatchlijst. Maar met de volle drie uur aan entertainment ben je er op een voormiddagje wel door. En de spanningsboog in Nailed it! mag dan eerder laag zijn, de hilariteit is wel echt. Je merkt ook doorheen het hele programma dat de makers zich geamuseerd hebben met een productie die niet al te veel gekost heeft.

Tegelijk is Nailed it! geen uitlach-tv. Bekijk het een beetje als de nieuwe versie van Queer Eye: de eerste reeks was de Masterchef onder de kledijprogramma’s. Veel haten, veel commentaar en veel lachen met mensen die geloven dat luipaardprint en crocs het hoogtepunt van fashion sense zijn. Net als de nieuwe versie van Queer Eye, waarin redneck Amerika een bende homo’s in de armen vliegt omdat we allemaal zulke mooie mensen met zwakheden zijn, is Nailed it! een programma dat fouten omarmt, nee, viert.

Want herkenbaarheid is de drijvende kracht achter dit pareltje: heel hard proberen en op je gezicht gaan, het overkomt ons allemaal. En wat doe je dan om je mislukking te vergeten of te vieren? Fotograferen, online gooien en een fles champagne ontkurken om je menselijkheid wat kracht bij te zetten met extra bubbels en likes. Die bubbels, die joie-de-vivre en niet te vergeten, de gouden koksmuts, die bezorgt jou volgens ons een heerlijke paar uurtjes.

Nailed it! is geen pretentieuze tv, geen moraliserend programma. Het doel is feelgood-tv en eerlijk? Ze slaan de nagel op de kop.

Gesponsorde artikelen