Serie om dit weekend te bingewatchen: Peaky Blinders, een maffiareeks van hoge kwaliteit, en met een briljante soundtrack

Peaky Blinders is doorheen de jaren uitgegroeid tot één van de favorieten onder serieliefhebbers, toch is de serie nog nooit besproken geweest in deze rubriek. Een schande, en nu bedenker Steven Knight bekend heeft gemaakt dat er na het vijfde seizoen (dat in 2019 komt) hoogstwaarschijnlijk nog een zesde én een zevende zullen volgen, hebben we de perfecte aanleiding gevonden. Dat elk seizoen maar zes afleveringen telt, maakt Peaky Blinders ook het perfecte bingemateriaal.

Er zijn heel wat redenen waarom we Peaky Blinders hier maar wat graag onder de loep willen nemen. Alles begint natuurlijk bij de grote factor Kwaliteit: er wordt heel erg goed geacteerd in Peaky Blinders, de reeks is spannend en verrassend en ziet er ook heel erg goed uit. Met een gemiddelde score van 8,8 op IMDb en een 54e plaats in de televisietop 250 wordt de kwaliteit van Peaky Blinders alleen maar nog meer benadrukt.

Ben je nog steeds niet verleid om te kijken, dan is er nog die killer soundtrack waarop zowat al onze favoriete artiesten verzameld staan én een volledig seizoen dat door een Belg geregisseerd is, een Antwerpenaar nog wel! Allé hup, we beginnen eraan!

BBC

Wat is Peaky Blinders?

Peaky Blinders vertelt het verhaal van een criminele bende uit Small Heath, een achterstandswijk in Birmingham, geleid door Thomas Shelby. De bende ontleent zijn naam aan het feit dat ze scheermesjes in de voering van hun pet hebben genaaid hebben zitten, klaar voor de strijd.

We bevinden ons net na de Eerste Wereldoorlog (1919) en de Peaky Bliners grossieren in de kleine, relatief onschuldige, criminaliteit. Ze organiseren weddenschappen op de zwarte markt en ze zorgen voor bescherming voor al wie hen betalen wil. Maar als zich een grote wapendeal aandient, dan wil Thomas Shelby (Cillian Murphy) meer. Thomas is ambitieus en heeft maar één doel: rijk worden en met die middelen zijn criminele bende decriminialiseren, zonder zijn activiteiten te hoeven aanpassen.

Wie zijn de echte Peaky Blinders?

Er bestaat discussie over de historische accuraatheid van de reeks, want waar de echte Peaky Blinders vooral in de jaren 1890 zouden hebben geopereerd, begint de reeks net na de Eerste Wereldoorlog, maar waar in ieder geval wel fel op geoefend is, is op de juiste accenten. Ook de kostuums zouden historisch correct zijn.

Na de meest recente uitreiking van de BAFTA’s, waar Peaky Blinders de prijs voor Beste Dramareeeks won van onder andere The Crown (zie hier Olivia Colman in haar debuut als Queen Elizabeth), vertelde bedenker Steven Knight dat hij de ambitie had om het verhaal van de Peaky Blinders het hele interbellum te laten omvatten. Het einde van de reeks zou dan voorzien zijn bij de eerste luchtaanvalsirene in Birmingham, op 25 juni 1940. Om tot op dat punt te raken zou Knight nog een vijfde seizoen voorzien (dat komt in 2019), maar ook nog een zesde én een zevende.

Drie personages om te zien:

1. Thomas Shelby (Cillian Murphy)

Cillian Murphy is schitterend als Thomas Shelby, de leider van de Peaky Blinders. Murphy staat perfect op zijn plaats in deze rol omdat hij wel een bekend hoofd heeft, maar toch maar weinigen precies kunnen thuisbrengen “van waar ze ‘m nu weer precies kennen.” Waar George Clooney toch altijd een beetje George Clooney blijft in elke rol en Brad Pitt toch elke keer weer als dusdanig herkenbaar blijft, bezit Cillian Murphy de gave om in zijn rol te verdwijnen.

Thomas Shelby is getraumatiseerd door de Eerste Wereldoorlog en ontgoocheld en gedesillusioneerd in de wereld. Daarom is hij ook vastbesloten om zijn familie, zijn bende, hogerop te brengen in de wereld. Hij slaagt in zijn ambitie, maar maakt daarmee zijn leven er niet meteen makkelijker op.

BBC
2. Alfie Solomons (Tom Hardy)

Inderdaad, dé Tom Hardy maakte zijn opwachting in het tweede seizoen van Peaky Blinders. Het was de derde keer dat Hardy en Murphy in dezelfde productie opdoken, na Inception en The Dark Knight Rises. Ook in Dunkirk zijn ze nog samen te zien geweest.

In Peaky Blinders speelt Hardy één van zijn allersterkste rollen als Alfie Solomons, de leider van een Joodse bende. Hij runt een distilleerderij, vermomd als een bakkerij, en Thomas Shelby ziet in hem een goeie zakenpartner. Samen zouden ze, volgens Tommy, beter een front kunnen vormen tegen Sabini, een concurrerende bendeleider van een bende Italianen..

Alfie is één van die bendeleiders waar je als kijker alleen maar met een soort van gevaarlijke bewondering en een beetje angst naar kan kijken: hij is gewelddadig, altijd dreigend en onvoorspelbaar, maar tegelijkertijd ook zeer intelligent en berekend en een meesterlijk onderhandelaar. Het was met tegenzin dat Tom Hardy de productie verliet na het vierde seizoen, althans volgens zijn medespeler Paul Anderson – die Arthur Shelby speelt – maar van een haar in de boter tussen Steven Knight en Tom Hardy is er allerminst sprake. Samen gaan ze voor BBC een driedelige reeks maken gebaseerd op A Christmas Carol van Charles Dickens, tegen kerst 2019.

BBC
3. Polly Gray (Helen McCrory)

Net als in elke reeks tegenwoordig zitten ook in Peaky Blinders heel wat sterke vrouwen, al staan ze hier niet altijd op het voorplan. De meest interessante is tante Polly. Polly Gray door huwelijk, maar Polly Shelby van geboorte. Ze is de tante van Tommy en degene die de organisatie het hoofd boven water heeft doen houden toen Tommy, Arthur en John de wapens zijn gaan moeten opnemen in de Eerste Wereldoorlog.

Hoewel Thomas bij zijn terugkeer meteen weer de leider wordt van de bende, is de mening van de matriarch Polly geenszins van geen belang meer. Maar ook zij krijgt stevige klappen van het leven: haar twee kinderen zijn als jonge vrouw van haar afgenomen en hoewel ze nog herenigd wordt met haar zoon moet ze er zich bij neerleggen dat haar dochter overleden is. Tegen seizoen vier kan Polly zichzelf alleen nog maar verdoven met whisky en cocaïne.

BBC

Waarom kijken?

Peaky Blinders is een soort van Mad Men van de Engelse straatcriminialiteit en een stuk deprimerender dan de reeks in het New Yorkse reclamebureau. De vergelijking gaat echter wel op voor wie naar de tijdlijn kijkt: Peaky Blinders heeft sinds zijn start al zeven jaar afgelegd, wat het voortschrijden van de jaren even voelbaar en zichtbaar maakt dan in Mad Men. Maar waar in Mad Men alles hip, revolutionair en fel gekleurd is, is in Peaky Blinders, zeker in de eerste seizoenen, alles vooral grauw en grijs. We komen dan ook net uit een Wereldoorlog en van wederopbouw is nog maar weinig sprake.

In het derde seizoen (het jaar 1924) vond Knight het tijd voor een andere insteek, waardoor we in het meest existentiële seizoen van Peaky Blinders tot nu toe terecht kwamen. En het was niemand minder dan de Belg Tim Mielants die dat gehele seizoen van de reeks mocht inblikken. Over dat derde seizoen vertelde die in het interview dat we met hem hadden:

“Peaky Blinders was een heel fijne ervaring omdat het bij het derde seizoen echt de bedoeling was van de makers om er iets anders mee te gaan doen. Ze waren de stoerheid van de maffia – de swagger – wat beu en ze wilden het wat onzekerder en existentiëler maken. Wat gebeurt er als Thomas Shelby een midlifecrisis krijgt? Wat gebeurt er als hij vader wordt? Dat hebben we allemaal onderzocht en dat was fantastisch om te doen.”

BBC

Die soundtrack, jongens

Peaky Blinders moet zowat de enige reeks zijn waarbij we ook nog een paragraaf of twee willen wijden aan de soundtrack. De begintune is Red Right Hand van Nick Cave & The Bad Seeds. Het getuigt al van lef om zo’n monsterklassieker ten dienste te stellen van je reeks. Maar het gaat verder. Ook The White Stripes, Tom Waits, PJ Harvey, Savages, Foals, Johnny Cash, Queens Of The Stone Age, The Kills, Arctic Monkeys, Radiohead, Royal Blood, The Raconteurs, Black Rebel Motorcycle Club, The Last Shadow Puppets en Leonard Cohen waren te horen op de soundtrack.

David Bowie – een artiest die echt niet zomaar zijn muziek ontleent – gaf de makers zelfs de toestemming om een nummer uit zijn laatste album ‘Blackstar’ in de reeks te gebruiken alvorens die plaat verschenen was. Bowie was zelf grote fan van de reeks – hij stuurde ooit een foto van hemzelf met een scheermesje in zijn pet naar hoofdacteur Cillian Murphy – en zond zelfs een vertegenwoordiger van zijn platenmaatschappij naar de makers toe om ‘Blackstar’ te laten horen alvorens ze zou verschijnen. “En de volgende dinsdag hoorde we dat hij overleden was”, vertelde bedenker Steven Knight. Het was dan ook niet toevallig dat de keuze voor de soundtrack op Lazarus viel.

In een andere reeks zou deze voor een historische reeks toch opvallende soundtrack, die dan ook nog eens behoorlijk prominent aanwezig is, als een tang op een varken staan. Maar bij Peaky Blinders past het, omdat alles aan deze reeks rock-‘n-roll uitademt. Omdat écht goed nagedacht is welk nummer onder welke scène geplaatst werd en op welke manier de montage zou worden aangepakt.

Alle vier de seizoenen van Peaky Blinders zijn momenteel op Netflix te bekijken. Het vijfde seizoen volgt in 2019. Elk seizoen bevat maar zes afleveringen, wat de serie het perfecte bingematieraal maakt. Peaky Blinders is de spannende reeks die Scorsese ooit van Boardwalk Empire heeft proberen maken.

Peaky Blinders staat in onze lijst met de 50 beste series die momenteel op Netflix te zien zijn. Heb je die lijst al gezien?

Meer
Lees meer...