Serie om dit weekend te bingewatchen: Shooter, eindelijk nog eens een reeks waarbij je op het puntje van je stoel zit

Serie om dit weekend te bingewatchen: Shooter, eindelijk nog eens een reeks waarbij je op het puntje van je stoel zit

‘Shooter’ klinkt als een gewelddadige reeks, maar dat valt eigenlijk behoorlijk mee. Het is vooral een thriller, en eindelijk nog eens een serie die zo spannend is dat je kunt blijven kijken. Centraal staat scherpschutter Bob Lee Swagger, een oorlogsveteraan en één van de beste ter wereld in zijn vak. Wanneer hij instemt om de president te beschermen tegen een nakende aanslag, wordt hij plots zelf één van de meest gezochte criminelen van het land.

De serie is gebaseerd op het boek Point of Impact van Stephen Hunter, en werd in 2007 al eens verfilmd met Mark Wahlberg in de hoofdrol. Tegenwoordig wordt bij een script vaak eerder aan een serie gedacht en dat was bij Shooter een uitstekend idee. De eerste aflevering deed ons meteen zin krijgen om de rest van het seizoen te zien, en dat is meestal een goed teken. Verwacht je niet aan een lange introductie van de personages, want er gebeurt heel wat in die pilot.

Scherpschutter

We leren Swagger kennen als goede huisvader, maar wapens zijn duidelijk nog altijd zijn passie. Zo heeft hij er een hele lading, maar schieten is eerder een hobby dan een beroep geworden. Zijn dochter en zijn echtgenote zijn nu het belangrijkste in zijn leven. Als veteraan heeft hij heel wat medailles gekregen, want hij is een uitzonderlijk goede scherpschutter. Officieel heeft hij ruim 200 slachtoffers op het slagveld gemaakt, maar in werkelijkheid was dat waarschijnlijk het dubbel.

Op een dag komt een ex-collega van hem langs om hem een opdracht aan te bieden, maar dan eentje in eigen land. Er is een scherpschutter aan het werk en die heeft een slachtoffer gemaakt op één tot twee kilometer afstand. Hooguit vijf mensen ter wereld kunnen dat, en Swagger is er één van. Vermoedelijk is een oude Russische vijand op Amerikaanse bodem neergestreken. Bovendien is er een bedreiging om de president neer te schieten en Swagger moet nagaan waar de schutter op die bewuste dag zou kunnen zitten.

Complot

Aanvankelijk wil hij niet, maar al gauw heeft hij een indrukwekkend wapen in z’n handen, waarmee hij begint te oefenen om te zien van hoe ver de president zou kunnen worden neergeschoten. Daarna zoekt hij in de omgeving naar locaties waar hij als schutter zou plaatsnemen, rekening houdend met alle obstakels die in de weg zitten. Uiteindelijk licht hij zo de veiligheidsdiensten in en zou alles goed moeten verlopen.

Maar je kan al raden dat dit niet het geval is. De schutter zit op een andere plaats die hij bezocht heeft. Wat er daarna gebeurt, verklappen we nog niet, maar je kan al raden dat bewakingscamera’s Swagger tijdens zijn voorbereidend werk gespot hebben en hij zo plots de meest gezochte crimineel van de VS wordt. De hele missie is ineens niet meer wat het lijkt, en voor Swagger begint de strijd om te bewijzen dat hij onschuldig is. Daarvoor kan hij het best op de achtergrond verdwijnen, maar laat dat net de grootste eigenschap van een goede scherpschutter zijn.

Z’n nieuwe vijanden zijn er dan ook niet gerust in. Niemand wil opgejaagd wild zijn van een schutter die nooit mist. Volgens het plan had Swagger immers nooit vrij of in leven mogen zijn. Klinkt toch als een uitstekende thriller, niet?

3 personages om te zien:

1. Bob Lee Swagger (Ryan Philippe)

Bob Lee Swagger heeft nog maar één doel in zijn leven: z’n gezin beschermen. Toch kan hij dat imago van stoere militair niet helemaal van zich afschudden. Zijn grootste troef is zijn koelbloedigheid. Zelfs wanneer de FBI hem op de hielen zit, blijft hij rustig genoeg om oplossingen te bedenken. Gelukkig heeft hij ook nog genoeg bondgenoten die hem respecteren en hem willen helpen om zijn onschuld te bewijzen. Uiteraard gelooft ook zijn vrouw niets van het verhaal, waardoor zijn vijanden zich steeds meer op zijn gezin beginnen te fixeren.

Ryan Philippe begon zijn carrière als homo in de soap One Life to Live. Later speelde hij mee in I Know What You Did Last Summer en in Cruel Intentions. In zijn persoonlijke leven was hij een paar jaar getrouwd met actrice Reese Witherspoon. Ze hebben samen ook een dochter en een zoon, maar hun huwelijk liep op de klippen.

2. Isaac Johnson (Omar Epps)

Isaac Johnson heeft samen met Swagger missies uitgevoerd in het Midden-Oosten, dus dan denk je dat ze elkaar kunnen vertrouwen. Hij werkt intussen voor Homeland Security, maar speelt daar een dubbele rol. Isaac is heel ambitieus en die ambities zijn iets te veel geworden.

Omar Epps heeft natuurlijk geen introductie meer nodig. Hij speelde al mee in ER, en bleef in het ziekenhuis vertoeven dankzij House M.D. Sindsdien is hij een gezicht dat geregeld terugkeert in topseries. Wat niet iedereen weet, is dat hij ook een rapper is.

3. Nadine Memphis (Cynthia Addai-Robinson)

Swagger vindt ook een bondgenoot binnen de FBI, want agente Nadine Memphis begint tijdens het onderzoek te twijfelen aan een aantal zaken. En ook Isaac Johnson valt bij haar al snel door de mand. Swagger beseft dat en heeft zo een informant binnen de FBI. Ooit was ze een rijzende ster, maar bij een ongeluk kwam een gijzelaar om het leven en daardoor verloor ze al haar zelfvertrouwen. Nu is ze opnieuw bezig aan haar opmars en ze wil de persoon zijn die Swagger arresteert. Maar zijn mogelijke onschuld knaagt aan haar geweten.

Cynthia Adda-Robinson heb je als seriefan mogelijk al gezien, want ze speelde Naevia in de serie Spartacus en Amanda Waller in Arrow. Ze heeft een Ghanese moeder en een Amerikaanse vader. Nog een leuk weetje: voor haar rol in Spartacus kreeg ze een training van de Navy SEALs.

Waarom kijken?

Shooter deed ons een beetje terugdenken aan spannende series zoals Prison Break en 24. Elke aflevering gebeurt er wel wat, waardoor je wil blijven kijken. Intussen loopt het derde seizoen van de serie in de VS. Dat is ook goed nieuws, want Shooter heeft het gevreesde tweede seizoen overleefd. Heel wat series met een sterk openingsseizoen verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer het tweede seizoen minder goed blijkt. Dat is dus niet het geval bij Shooter.

Na de sterke eerste aflevering houdt de serie gestaag een goed niveau aan, waardoor het perfect in ons concept van series om te bingewatchen past. En om te eindigen met een woordspeling: Shooter is wat ons betreft een schot in de roos.

Gesponsorde artikelen