Je kon er de laatste weken niet naast kijken: genomineerd voor de Emmy van beste dramareeks, en alles op z’n kop in aanloop naar de release van het tweede seizoen. ‘Stranger Things’ heeft zich het voorbije jaar tussen de grote series van dit moment geplaatst. En terecht, want Netflix heeft er een nieuw paradepaardje mee te pakken. Vraag het aan om het even wie het eerste seizoen gevolgd heeft: dit is zo’n reeks die je moet zien! En zo ben je ook meteen klaar voor het tweede seizoen dat vanaf deze week te zien is op Netflix.
De sfeer van de jaren 80, vol mysterie en een vleugje horror. Veel mensen zouden dit niet bovenaan hun lijstje zetten, en toch zou dat moeten. Stranger Things wist in een jaar tijd een breed publiek voor zich te winnen, en daar zitten zeker ook veel kijkers bij die geen liefhebbers zijn van paranormale fenomenen of ijzingwekkende scènes. De reden waarom ze het dan toch goed vinden? Stranger Things zit gewoon bijzonder sterk in elkaar. Ja, er gebeuren dingen die je fantasie op hol doen slaan, maar tegen het moment dat ze je zouden kunnen afschrikken, ben je al lang verslaafd geraakt.
Sinds gisteren staat het tweede seizoen op Netflix, en dus is het een ideaal weekendje om de serie te bingewatchen. Voor de fans het vervolg, en voor wie nog moet inpikken eerst het eerste seizoen dat uit acht afleveringen bestaat. Over het nieuwe seizoen verklappen we nog niks, en laten we (zonder te spoilen) het eerste seizoen nog eens voorstellen aan de potentiële nieuwe fans.
Verdwijning
Het verhaal speelt zich af in een klein stadje waar iedereen elkaar kent. De sheriff beleeft er eigenlijk nooit iets spannends, maar daar komt nu verandering in. In de eerste aflevering zie je hoe een jongetje uit een hechte vriendenkring plots verdwijnt. Niemand weet aanvankelijk wat er gebeurd kan zijn, maar wij hebben als kijker al gezien dat er bovennatuurlijke krachten aan het werk zijn. Zonder dat we het wezen in kwestie in beeld zien, maar je weet gewoon dat er meer aan de hand is.
Het duurt een tijdje voor ook de personages dat beginnen te beseffen, behalve de moeder van het jongetje. De stoppen lijken bij haar volledig doorgeslagen, althans voor de andere personages. Als kijker mogen we andermaal zien hoe ook zij in contact komt met de paranormale gebeurtenissen die voor de verdwijning van haar zoon verantwoordelijk zijn. Opvallend is toch dat Stranger Things weinig echte cliffhangers nodig heeft om te blijven boeien en om je te doen verlangen naar het vervolg. Het verhaal is gewoon zo spannend dat je blijft kijken.
Natuurlijk zijn die mysterieuze elementen er wel, maar de serie bouwt ze voorzichtig op. Zo verzekeren de makers – de broers Matt en Ross Duffer – dat het verhaal geen complex doolhof wordt waar schrijvers noch kijkers uit geraken. Geen tweede Lost dus, maar wel precies wat Lost had moeten zijn.
Kindsterren bij de vleet
Centraal staat een groepje kinderen. Het is nooit gemakkelijk om het lot van je serie in handen van enkele piepjonge acteurs te leggen, maar ze stellen niet teleur. Stuk voor stuk sterke acteerprestaties waarvoor ze zelfs van de grote acteurs in Hollywood het nodige respect hebben gekregen. Zij zijn het die als eerste beseffen wat er aan de hand kan zijn, waardoor iets bovennatuurlijk plots zelfs een beetje plausibel begint te worden. Tegen de laatste drie afleveringen, waarin alles onthuld wordt, ben je al zodanig fan dat Stranger Things om het even wat mag doen zonder dat je nog zou afhaken.
Normaal bekijken we in deze wekelijkse bingewatch-reeks altijd de drie meest opvallende personages. Sta ons toe om er dit keer vier van te maken, en dan nog hebben we veel moeite gehad om er enkele niet te vermelden.
4 personages om te zien:
1. Mike Wheeler (Finn Wolfhard)
Centraal in het verhaal staat Will, de jongen die verdwijnt. Maar aangezien hij spoorloos is draait de serie vooral rond z’n vrienden die overblijven. Er eentje uitpikken is moeilijk, maar we kiezen dan toch voor Mike. Hij was één van de beste vrienden van Will en is zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen. Toch blijft hij niet bij de pakken zitten en probeert hij het mysterie samen met z’n vrienden op te lossen. Daar komt ook een vreemd meisje bij kijken dat hij leert kennen en prompt in huis verstopt. Zij zou wel eens de sleutel naar Will kunnen worden.
Finn Wolfhard is zo’n acteur die ons het gevoel geeft dat we oud worden. Hij is geboren in 2002 en heeft de vorige eeuw dus al niet meer meegemaakt. Maar opmerkelijk in welke topseries hij al heeft meegespeeld. Naast Stranger Things had hij ook een rol in The 100.
2. Eleven (Millie Bobby Brown)
Nog een zeer knappe rol in de stijl van de betere thrillers uit het verleden. Eleven is een meisje dat we niet onder haar echte naam leren kennen, maar wel met het label dat ze in een labo gekregen heeft. Ze heeft psychokinetische krachten die doorheen het eerste seizoen duidelijk worden. Ze leert de jongens kennen en vooral Mike vindt haar meteen sympathiek. Samen gaan ze de strijd aan met de mysterieuze krachten, maar intussen zit een groep ook achter Eleven aan om experimenten te kunnen doen.
Millie Bobby Brown maakte als actrice misschien nog het meeste indruk van de hele cast. Ze mocht in elk geval de meest mysterieuze rol spelen en die eigende ze zichzelf grandioos toe. Eerder speelde ze al enkele bijrollen in andere series, maar de slechts 13-jarige Britse zal helemaal doorbreken dankzij het personage Eleven.
3. Joyce Byers (Winona Ryder)
De persoon die het meest afziet wanneer een kind verdwijnt is haast altijd de moeder. Joyce Byers is de wanhoop nabij wanneer de politie er niet in slaagt om Will bij haar terug te brengen. Wanneer ze in huis plots vreemde dingen ziet gebeuren, zoals lichten die beginnen flikkeren en muren die bewegen, denkt ze eerst dat de stoppen doorslaan. En eigenlijk is dat wel een beetje zo, want ze bijt er zich in vast en verbouwt haar huis om de waarheid te achterhalen. Maar uiteindelijk zal elk puzzelstukje een rol spelen.
Winona Ryder heeft al een lange staat van dienst als actrice en dat maakt van haar meteen wel één van de weinige hoofdrolspelers met een lange carrière van voor Stranger Things. Privé verging het de actrice niet altijd even goed en in het begin van de jaren 2000 was ze zelfs betrokken bij een vermeende diefstal. Maar dankzij deze Netflix-reeks wordt Winona Ryder weer vooral om haar acteerwerk herinnerd.
4. Nancy Wheeler (Natalia Dyer)
We hadden het hierbij kunnen laten, maar dan missen we eigenlijk een volledige verhaallijn. Nancy is de oudere zus van Mike, die op het moment van de gebeurtenissen als jong meisje met het andere geslacht begint kennis te maken. Voor haar wordt het serieus wanneer er iets met haar beste vriendin gebeurt, en hoewel ze een vriendje heeft, gaat ze samen met de mysterieuze Jonathan, de broer van Mike, op zoek naar de waarheid. Ook zij doen vreemde ontdekkingen die toewerken naar een zeer spannende finale.
Zo kunnen we ook actrice Natalia Dyer even vermelden. Als twintigjarige dus verre van de jongste van de cast, maar wel een naam waar we nog van gaan horen. Ze speelde in 2009 al mee in Hannah Montana: The Movie, en ondanks enkele andere rollen zal ook voor haar Stranger Things de echte doorbraak worden. Een show die sterren maakt dus …
Waarom kijken?
We waren zelf nog een beetje aan het twijfelen toen Stranger Things genomineerd werd voor de hoofdprijs op de Emmy Awards. Zonder Game Of Thrones maakte de serie dit jaar zelfs kans op de overwinning. Uiteindelijk moest de serie de duimen leggen tegen Hulu’s The Handmaid’s Tale. Al dan niet terecht, het moet gezegd worden dat Stranger Things één van de meest fenomenale reeksen van het voorbije jaar is geworden. Nu staan er acht nieuwe afleveringen klaar, en dat tweede seizoen zou helemaal in dezelfde sfeer als het eerste verlopen.
Die sfeer brengt ons natuurlijk terug naar de jaren 80, lang voor het grootste deel van de cast geboren was. Het begint al met de mysterieuze toon in de begingeneriek, en eigenlijk doet alles in de serie denken aan die bijzondere tijd.
Als je wil weten waarover zo veel te doen is, dan moet je echt kijken. Het is moeilijk om Stranger Things met een andere serie te vergelijken, hoewel dat bovennatuurlijke in veel reeksen populair is geworden. Het is ook de ideale tijd van het jaar, want in zo’n reeks is het altijd vrij duister. En als je verkocht bent, kan je direct beginnen aan het tweede seizoen!
Maar daarover mogen we echt niks zeggen om niemand te spoilen die het eerste seizoen nog moet zien. Maar wat ons betreft: gewoon doen! Wat zit je hier nog, er wachten 17 afleveringen op je!