Laten we ons optimisme niet verliezen: diegenen die nu thuiszitten (en nog werk hebben) zijn de gelukzakken onder ons. Toch kan ook dan de verveling genadeloos toeslaan. Anno 2020 hebben we gelukkig internet én een gigantisch aanbod aan series om te streamen. Die schrikwekkend lege agenda maakt dit misschien wel de ideale aangelegenheid om een aantal series te zien waar je nooit eerder aan bent toegekomen. Wij geven in de komende weken een aantal voorzetjes.
Canvas is net begonnen met de uitzending van The Loudest Voice, de reeks is ook al in zijn volledigheid op VRT Nu én abonnees van Telenet kunnen ze terugvinden op Play. Dat maakt de reeks één van de meest toegankelijke van het moment, maar daarnaast is ze ook één van de meest relevante series van de afgelopen tijd.
In deze zevendelige minireeks van Showtime – te zien via Play van Telenet – zet Russel Crowe Roger Ailes neer. Ailes sloeg in 1995 de handen in elkaar met mediatycoon Rupert Murdoch om Fox News uit de grond te stampen, de kleine kabelzender die uitgroeide tot de spreekbuis van de Republikeinse zijde van Amerika. Vandaag is Fox News de best bekeken nieuwszender in Amerika.
Elke aflevering belicht één bepalend jaar uit het leven van Roger Ailes. De reeks begint in 2017 bij het overlijden van Ailes zodat diegenen van ons die niet op Wikipedia zijn gaan kijken dat biografisch feit toch zeker zouden meekrijgen. Er wordt meteen bij verteld dat hij de voormalige CEO was van Fox News en dat hij een controversieel figuur was, mede door beschuldigingen van seksuele intimidatie.
De vrouwelijke kant van dat verhaal kregen we een aantal maanden geleden in de cinema te zien, in Bombshell. In die film spelen Charlize Theron, Nicole Kidman en Margot Robbie enkele van de vrouwelijke personeelsleden die het aangedurfd hebben om Ailes te beschuldigen van seksuele intimidatie.
Preken voor eigen parochie, maar wel verdomd goed
The Loudest Voice belicht het leven van Ailes zelf, maar heeft geenszins het voornemen om zijn hoofdfiguur neer te zetten als een sympathieke peer.
Laten we eerlijk zijn: deze serie is evenzeer politiek gekleurd als de figuur die ze portretteert. Rechtse stemmers gaan door deze reeks niet overtuigd worden om niet naar FOX te kijken of om het in november 2020 eens anders te doen, en omgekeerd. Deze reeks is een beetje preken voor eigen parochie. Maar het is wel verdomd goed gedaan en geeft ons een interessante inkijk in een figuur wiens naam in Europa maar weinig belletjes doet rinkelen.
Russel Crowe is onherkenbaar als Roger Ailes. Voor de start van de eerste opnamedag heeft hij dan ook ruim zes uur in de make-up-stoel doorgebracht. Een tijd die de schminkafdeling uiteindelijk nog wist terug te brengen tot ‘maar’ twee uur en zeventien minuten.
Crowe speelt één van de rollen van zijn leven. Hij mag zich uitleven in het kostuum van een discutabele figuur die nieuws als een mening ziet en vrouwen als een stuk vlees dat gekeurd moet worden. De vieze lachjes en geile blikken die Crowe de actrices toewerpt zijn dus wel degelijk gespeeld. Het lijkt me een cadeau voor een acteur.
De wereld zoals zij willen dat die is
De wereld is verdeeld, maar wie wil merkt er maar weinig van omdat het internet het perfect toelaat om ons te verbergen in onze eigen bubbel, onze eigen echokamer. We omringen ons met diegenen die hetzelfde denken en lezen het nieuws dat ons bevestigt in de wijze waarop we de wereld zien.
The Loudest Voice geeft ons een inkijk in één van die bubbels. In de bubbel van degenen die zich vergeten en aan de kant geschoven voelen. Of zoals in de reeks gezegd wordt: “De missie is aan de vergeten Amerikanen verkopen dat hun stem in de democratie gehoord zal worden. We geven ze een visie van de wereld zoals die is en zoals zij willen dat die is.” En even verder: “Er zijn een heleboel mensen die niet weten wat ze moeten geloven. Als wij ze zeggen wat ze moeten denken, dan zijn we ze kwijt. Maar als we ze zeggen hoe ze zich moeten voelen, zijn ze van jou.”
Of het nieuws zoals het gepresenteerd wordt ook waar is doet er niet meteen toe. Als het maar vergezeld is van het juiste gevoel. Als we van The Loudest Voice één ding moeten meepikken, laat het dan zijn dat het Roger Ailes was die het idee had om een deel van de bevolking te bedienen dat zich tot dan toe niet gehoord voelde. De niche.
Er wordt getoond hoe er in de aanloop naar de lancering van Fox News een team werd samengesteld waarbij Roger Ailes zocht naar oude getrouwen en blanke brulboeien met een conservatieve visie en een scherpe tong die niet wakker lagen van objectiviteit, zoals Sean Hannity of Glenn Beck.
AMERICA AT WAR!
De waarheid is daarbij niet de belangrijkste factor, wel framing, of zelfs het on air gooien van roddels en geruchten. In de aflevering die gewijd is aan 9/11 zien we dat Roger minuten na de aanslag al pleit voor de letters “AMERICA AT WAR!” prominent in beeld. Keer na keer wordt het beeld van Roger Ailes bevestigt in The Loudest Voice: hij was slim, een visionair en een man die goed wist waar hij mee bezig was. Alleen was hij ook een klootzak die het gewend was om altijd zijn zin te krijgen en hield hij er een jammerlijk wereldbeeld op na. Het is dan ook niet verrassend dat hij één van de grote voorstanders van een oorlog in Irak was en dat hij niet bepaald fan was van president Barack Obama, een “Afrikaans socialist” volgens Ailes.
De invloed van iemand als Ailes is niet te overschatten. Deze man heeft met Fox News een bestaande kloof tussen de verschillende delen van Amerika versterkt en vergroot. Daardoor is het ook onrechtstreeks hij die het pad geëffend heeft voor een president als Donald Trump. Dat levert naast een wereld die naar de kloten lijkt ook een aantal uren knappe televisie op.
The Loudest Voice wordt in dubbelafleveringen uitgezonden op Canvas, elke woensdagavond. Wie de eerste aflevering gemist heeft of gewoon sneller wil kijken: de reeks staat ook al volledig op VRT Nu én op Play van Telenet.