Ooit was het streamingaanbod van goede tv-series een klein parkje, maar nu is het gigantisch bos geworden waardoor je de bomen niet altijd meer kunt zien. Daarom helpen wij vanaf nu iedere week door je een serie voor te stellen die je het komende weekend kunt bingewatchen. Een nieuwe serie, eentje met een nieuw seizoen in aantocht, of gewoon een oudere reeks die je niet mag gemist hebben. We beginnen met het fascinerende ‘The Man in the High Castle’.
Toen The Man in the High Castle op de wereld werd losgelaten, hadden we in België officieel nog geen toegang tot Amazon Prime Video, één van de voornaamste concurrenten van Netflix. Het was tevens zowat de grootste Amazon Original tot op dat ogenblik, eentje die moest doen wat House Of Cards en Orange is the New Black voor Netflix hebben gedaan. Nu kan je Amazon dus ook in ons land ontvangen, de eerste maand zelfs gratis, waardoor je de tien afleveringen van het eerste seizoen perfect in één weekend kunt bekijken. Nadeel blijft wel dat die Amazon Originals nog steeds geen Nederlandstalige ondertitels hebben.
Het idee haalden de makers bij een boek uit 1962, en het verhaal speelt zich dan ook in dat jaar af. We zijn 17 jaar na wat voor ons het einde van de Tweede Wereldoorlog was. Maar wat als de nazi’s nu eens gewonnen hadden? Tegen die achtergrond beleven we de reeks. Alles speelt zich op Amerikaans grondgebied af, maar het naziregime heeft zich ook over de oceaan verplaatst. Het land is verdeeld tussen de Duitsers en de Japanners. Het westen van de VS, zoals de staat Californië, valt dus onder Japans bestuur.
Hitler op sterven
Intussen is in Europa Adolf Hitler stilaan een oude man geworden, en iedereen voelt dat het einde van zijn leven nadert. Amazon speelt ook het gerucht uit dat Hitler Parkison zou gehad hebben. Op videobeelden is te zien dat zijn hand lichtjes trilt, wat een bekend symptoom van de ziekte is. Daar bestaat zelfs nu nog altijd geen remedie voor, dus stilaan zou de ziekte z’n tol beginnen eisen voor de Führer. Z’n potentiële opvolgers dreigen het rijk in chaos te doen vervallen als Hitler wegvalt, want zij vinden de vrede met Japan maar niets. Ze zouden zelfs bereid zijn om kernbommen – die hebben de nazi’s uiteraard ook – tegen Japan te gebruiken. Of hoe de Koude Oorlog er in dit scenario eentje tussen Japan en Duitsland is, en niet tussen de VS en Rusland.
Verwacht je niet aan een zware politieke reeks, want uiteraard ligt de focus bij de mensen die in het nazirijk moeten leven. Juliana Crain is een jonge vrouw die door haar zus ongewild plots in het verzet verstrikt raakt. Ze komt in het bezit van een film waarop te zien is dat de Duitsers de oorlog eigenlijk verloren hebben. Een soort alternatieve realiteit dus, maar voor ons wel de enige echte realiteit, gelukkig maar! Ze moet de filmrol naar een mysterieuze plaats van afspraak brengen, waar ‘The Man in the High Castle’, andere filmrollen verzameld. De films bekijken is verboden in het rijk.
Op die manier vestigt ze echter ook de aandacht op haar vriend Frank Frink, die joodse roots heeft maar die uiteraard verborgen probeert te houden. Terwijl hij het met de Japanners aan de stok krijgt, reist Juliana in het geheim naar Canon City in Colorado, waar ze de film moet afleveren. Ze leert er Joe Blake kennen, een jongeman die met een vrachtwagen in opdracht van de nazi’s voor dezelfde reden naar het stadje is gekomen. Hij handelt echter als dubbelspion en doet zich voor als lid van het verzet, waardoor Juliana hem begint te vertrouwen.
Obengruppenführer
Ondertussen krijgen we ook het leven van de nazi-officiers in de VS te zien. De serie focust zich vooral op Obengruppenführer John Smith, die ’s ochtends en ’s avonds net zoals in een normaal Amerikaans gezin met zijn vrouw en kinderen rond de tafel zit. Maar hij voert ook daar een strikt elitair bewind, en hij eist het nodige respect.
Nog een deel van het verhaal volgt de Japanse officier Nobusuke Tagomi, die een geheime afspraak heeft met zijn Duitse collega Rudolph Wegener. Die laatste doet zich voor als Zweedse zakenman om niet op te vallen. Ze willen koste wat het kost vermijden dat de oorlog opnieuw losbarst als Hitler zou sterven. Japan heeft intussen ook een enorme technologische voorsprong op Duitsland genomen, dus de spanning tussen de twee bondgenoten is te snijden.
3 personages om te zien:
1. Juliana Crain (Alexa Davalos)
Juliana is een jonge vrouw die eigenlijk weinig problemen heeft met de Japanse overheerser. Ze heeft zich gespecialiseerd in de gevechtssport aikido en is goed bevriend met de nieuwe inwoners van San Francisco. Nochtans is haar vader door toedoen van de Japanners in de oorlog gesneuveld. Nu krijgt ze ongewild met het verzet te maken, en ontdekt ze de minder fraaie kant van de bezetting.
Alexa Davalos is een 34-jarige actrice die in Frankrijk geboren is, maar wel Amerikaanse ouders heeft. Ze trok uiteindelijk naar New York waar ze het als actrice wilde maken. Ze speelde sindsdien onder andere in topfilms als The Chronicles of Riddick, Feast of Love, Defiance en Clash of the Titans. Ze heeft ook een zekere link met de Tweede Wereldoorlog, want de familie langs haar vaders kant is joods en zij leefden in Litouwen.
2. Joe Blake (Luke Kleintank)
Joe Blake is het resultaat van het Lebensborn-programma. De nazi’s wilden het geboortecijfer hiermee opkrikken om een ‘zuiver’ ras te scheppen. Hij werkt als dubbelspion die voor de SS in het verzet infiltreert. Onder impuls van Juliana Crain, voor wie hij duidelijk toch gevoelens ontwikkelt, gaat hij twijfelen aan zijn standpunten. Daarna staat er nog heel wat te gebeuren met zijn personage, maar dat verklappen we nog niet.
Acteur Luke Kleintank zal je misschien uit andere tv-series kennen, waar hij grote en kleine rollen vertolkte. Hij is het bekendst van Gossip Girl, The Young and the Restless en Bones.
3. Obengruppenführer John Smith (Rufus Sewell)
Aangezien Hitler in het verre Duitsland zit, is Obengruppenführer John Smith de figuur die de autoriteit van de nazi’s in de serie het meest vertegenwoordigt. Eigenlijk is hij een overloper, want tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij voor het Amerikaanse leger in de Stille Oceaan. Hij was getuige van hoe een atoombom Washington D.C. trof en had er weinig moeite mee om de idealen van de nazi’s over te nemen.
Smith is redelijk meedogenloos en dat zie je in zijn ondervragingstechnieken. Thuis is hij een typische vaderfiguur uit de jaren 50, al is het leiderschap dat hij als officier nodig heeft ook hier nooit ver weg. Acteur Rufus Sewell is eigenlijk een Brit, en dus geen Amerikaan. Hij heeft al heel wat titels op zijn cv staan, zoals Hamlet, The Woodlanders, Dangerous Beauty, Dark City, A Knight’s Tale en The Illusionist.
Waarom kijken?
The Man in the High Castle is een reeks die je door het onderwerp alleen al blijft boeien. Ook wanneer het even wat trager gaat kan de achtergrond van een door nazi’s gedomineerd Amerika nog steeds voldoende bekoren. Er zijn ook van die momentjes waarop de serie echt goed is uitgewerkt en je de invloed van de Tweede Wereldoorlog blijft voelen. In de buurt van een ziekenhuis regent het plots asdeeltjes, verspreid door verbrandingsovens waar ze ‘patiënten’ hebben ingestoken. Misschien hadden ze hier nog wel iets meer mee kunnen doen, want na een paar afleveringen ligt de nadruk echt wel op het verhaal, en voor ons iets te weinig op de fictieve historische achtergrond.
Het eerste seizoen van de reeks kreeg veel lof, al bleef het vooral bij nominaties voor prijzen en heeft de serie nog niet veel verzilverd. In december werd het tweede seizoen gelost – al kunnen we dat voorlopig in Vlaanderen nog niet zien. Opvallend is dat het eerste seizoen erg goede kritieken kreeg en het tweede veel minder. Op Rotten Tomatoes scoorde het eerste seizoen 95 procent, terwijl het tweede op 62 procent blijft steken. Op IMBb krijgt de serie een verdienstelijke 8,1 op 10. Later dit jaar zou er nog een derde seizoen volgen.