Serie om dit weekend te bingewatchen: The Ranch, één van de mooiste verrassingen van Netflix

Toen Netflix twee jaar geleden met ‘The Ranch’ begon, waren we niet meteen overtuigd. Een deel van de cast van ‘That 70s Show’, maar eigenlijk totaal onvergelijkbaar. De humoristische serie had dan ook tijd nodig om zich te zetten. En we moesten wennen aan het feit dat er ook behoorlijk wat drama in zit. Maar nu houden we van ‘The Ranch’, en daarom is het onze bingewatchserie van de week.

In april 2016 waren de vrouwelijke redacteurs bij newsmonkey stikjaloers, want we mochten niemand minder dan Ashton Kutcher interviewen in Parijs. Z’n nieuwe serie was toen nog niet bekend, dus een enthousiaste Kutcher verwelkomde ons in een speciaal nagebouwd decor van The Ranch. Enkele weken voordien was Brussel opgeschrikt door aanslagen, en dat was de acteur niet ontgaan. Voor we het over zijn nieuwe creatie hadden, nam hij even de tijd om bij de gruwel stil te staan.

Grensoverschrijdend gedrag

Kutcher speelt Colt Bennett, een rol die naadloos aansluit bij Michael Kelso uit That 70s Show, maar dan een volwassen versie daarvan. Net zoals in die andere serie is hij niet de enige hoofdrolspeler, want The Ranch scoort vooral door de combinatie van de hele cast. Ook Danny Masterson kennen we nog uit die oudere reeks, maar voor hem is het doek intussen gevallen. Vorig jaar werd ook hij beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, en Netflix ziet dat niet door de vingers. Na Kevin Spacey mocht ook hij meteen vertrekken.

Netflix

In het derde seizoen van The Ranch, dat er dit jaar aankomt, zal zijn personage ‘Rooster’ dan ook niet meer te zien zijn. Of ze moeten een andere acteur kiezen, maar dat zou ons gevaarlijk lijken aangezien er wel chemie is tussen Kutcher en Masterson. We zijn benieuwd hoe ze hem gaan vervangen, maar eerlijk gezegd zijn er nog een paar belangrijkere rollen. Vooral Beau Bennett, de vader des huizes, gespeeld door Sam Elliott, is onmisbaar voor The Ranch. En de oudere generatie is nog meer vertegenwoordigd, want Debra Winger is de moeder die gescheiden van haar gezin leeft.

Humor en drama

The Ranch komt uit de periode dat Netflix het genre van een half uur durende komische serie begon te verkennen. Daar zijn er wel een paar goede uit voortgekomen, maar The Ranch is volgens ons de meest toegankelijke gebleken. Alleen al de begingeneriek brengt je meteen in de juiste sfeer. Stiekem zijn we even jaloers op het leven van een moderne cowboy in een afgelegen, rustig dorp in de Verenigde Staten. Maar natuurlijk is dat geen rozengeur en maneschijn. De portie drama is dan ook aanzienlijk.

Netflix

Kutcher vertelde ons bij de lancering dat ze met iets nieuws wilden komen, en dat is gelukt. Het is behoorlijk lastig om The Ranch met een bepaalde serie te vergelijken. Dat zie je ook al aan de manier waarop alles gefilmd is. Veel cinematischer dan That 70s Show ooit geweest is. Sommige conversaties duren ook veel langer dan we in een komische serie uit de jaren 90 gewend zijn. En humor kan plots een drastische wending nemen, want zo is het leven nu eenmaal.

Netflix

3 personages om te zien:

1. Colt Bennett (Ashton Kutcher)

De serie begint met de verloren zoon die terug thuis komt. Colt brak op school al door als football-talent, maar nu zit z’n carrière in het slop. Destijds heeft hij voor zijn eigen kansen gekozen, waardoor z’n vader en broer alleen achterbleven met de ranch. Colt beseft geleidelijk aan wel dat hij nu de schade moet goedmaken. Maar de speelvogel is niet verdwenen en samen met Rooster vliegt hij graag in de drank. Het is quasi onmogelijk om een aflevering te vinden waarin je hem geen alcohol ziet drinken.

Netflix

Het verhaal van Colt is vergelijkbaar met het leven van Ashton Kutcher zelf. Hij verliet het huis om het te gaan maken als acteur. Dat liep niet van een leien dakje. “De eerste twee jaren waren ‘fake it ’till you make it’. Ieder jaar ging ik voor Kerstmis cadeautjes kopen in een winkel die merken vervalste, zodat iedereen zou denken dat ik goed bezig was, terwijl ik eigenlijk noedels als avondeten at en amper een plaats had om te wonen”, vertelde Kutcher aan newsmonkey.

Het grote verschil met Colt is dat hij niet met lege handen naar huis is gegaan en intussen beroemd is geworden. Maar hij beseft ook dat het niet iedereen gegeven is om het te maken, zelfs wanneer je een duur diploma hebt. En dan moet thuis de plaats zijn waar je altijd welkom blijft. “Dat is de universele essentie van dit verhaal: het is niet omdat je kinderen gaan studeren dat je hun ouder niet meer bent, en het is niet dat je geen kind meer bent omdat je iets geleerd hebt.” Zo’n uitspraak zouden we nooit uit de mond van Colt of Kelso verwachten.

Netflix

2. Beau Bennett (Sam Elliott)

Aanvankelijk lijkt Beau de norse vaderfiguur, maar doorheen de serie ga je merken dat die uitspraak van Kutcher klopt: Colt blijft zijn kind en dat beseft Beau. Af en toe schemert er dan toch wat vaderliefde doorheen, zonder dat Beau uit zijn rol valt. Hij is waarschijnlijk de typische figuur die eind 2016 voor Donald Trump gestemd heeft. Hij is een hard werkende Amerikaan, die nooit echt met pensioen kan en wil gaan.

Zijn vrouw heeft hem verlaten, hoewel er wel nog iets aanwezig blijft tussen de twee. In het eerste seizoen is het dan ook de vraag of ze terug naar elkaar toe zullen groeien. Beau zorgt doorheen de serie voor zijn eigen, nogal sarcastische humor. En dat maakt van hem één van de meest opvallende figuren in het Netflix-imperium.

Beau wordt gespeeld door de 73-jarige Sam Eliott, die je ongetwijfeld uit een andere film of serie kent. Aan bekende namen dus geen gebrek in The Ranch.

Netflix

3. Abigail Phillips (Elisha Cuthbert)

Nog een bekende naam is de girl next door Elisha Cuthbert. De vamp uit die film is intussen ook volwassen geworden, en eigenlijk speelt ze het meest volwassen personage uit de hele reeks. Abby is het ex-jeugdliefje van Colt, en ze heeft haar leven weer proberen oppikken sinds hij vertrokken is. Maar dat de vonken niet verdwenen zijn, merk je meteen wanneer Colt terug is. Alleen is ze op dit moment wel verloofd en moet ze kiezen tussen een standvastige relatie met toekomst of een wispelturige kerel die haar al eens in de steek gelaten heeft.

Het intellectuele verschil tussen Abby, die leerkracht is, en Colt is ook ontzettend groot. Maar dat lijken ze perfect te kunnen overbruggen met humor. Elisha Cuthbert heeft de voorbije jaren natuurlijk ook niet stilgezeten. Zo heb je haar misschien ook gezien in enkele seizoenen van de actieserie 24.

Netflix
Netflix

Waarom kijken?

Een goede fles wijn doe je na het bottelen ook niet meteen terug open. The Ranch is zo’n serie die een beetje tijd nodig had. Misschien heb je nog geen enkele aflevering gezien, en dan kan je meteen twee seizoenen bekijken. Vooral in het tweede seizoen merk je dat de serie steeds beter wordt. Je kent de personages, en er is een verhaal dat zo uit de betere soap lijkt te komen. Alles doorspekt met humor waarvan je nooit uit je zetel zult rollen, maar die subtiel toch een glimlach op je gezicht tovert.

Vooral de personages zullen je hart stelen. Colt die plots met de ernst van het leven geconfronteerd wordt. Beau die nooit de indruk geeft gelukkig te zijn, maar wellicht geen ander leven zou willen. Rooster die altijd braaf thuis is blijven helpen en in de gevreesde voetsporen van zijn vader dreigt te zullen treden. Moeder Maggie die is weggevlucht uit dat leven, een bar uitbaat, en moeite heeft om een nieuw leven te beginnen. En dan natuurlijk Abby die best ver wegblijft van de Bennetts, maar daar door een soort magnetische aantrekkingskracht nooit in slaagt. Met haar ga je vooral in het tweede seizoen echt medelijden krijgen. Ook al kan je nooit echt boos zijn op Colt.

Al die ingrediënten hadden wat tijd nodig om op smaak te komen, en even vreesden we dat The Ranch geen lang leven zou kunnen genieten. Maar nu Netflix een derde seizoen besteld heeft, zijn we daar heel blij om. The Ranch is veel meer dan een tussendoortje.

Check nu onze top 20 van de meest komische series op Netflix!

Netflix
Meer
Lees meer...