Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Undone’ de knappe nieuwe animatiereeks op Amazon van de makers van ‘BoJack Horseman’

Nu er nog elvendertig streamingservices gaan bijkomen wordt het nog meer onmogelijk om alle series te bekijken. Het wordt dus nog meer aanvoelen, aftasten en uitproberen om datgene te vinden dat bij jou past. Eén van de series die dreigt te verdrinken in het overaanbod is Undone, te bekijken via Amazon Prime. Het is de nieuwe reeks van Raphael Matthew Bob-Waksberg en Katy Purdy, respectievelijk de showrunner en schrijver/producer van BoJack Horseman en het is een pareltje.

Alleen al door dat feit weet je: dit wordt interessant. Doorheen de jaren is BoJack Horseman uitgegroeid tot één van de beste series die op televisie te zien is (voor de mensen zonder Netflix: de reeks is nu ook te volgen op FOX) en de premisse van Undone klinkt al minstens even interessant.

Waarover gaat het?

In de hoofdrol zien we Alma (Rosa Salazar) en zij is als de dood om te vervallen in routine. Haar jongere zus Becca (Angelique Cabral) staat op trouwen, maar Alma doet er alles aan om iedereen te laten horen dat dat niet is wat ze wil. Uit angst om in het huisje-tuintje-boompje-scenario te belanden, geeft ze haar vriend Sam (Siddharth Dhananjay) de bons. Wanneer ze een auto-ongeluk maar ei zo na overleeft, krijgt ze in het ziekenhuis bezoek van haar overleden vader (Bob Odenkirk) waarna ze een totaal andere relatie lijkt te krijgen met tijd en ruimte en voortdurend heen en weer beweegt tussen heden, verleden en toekomst.

Hoe werd het gemaakt?

Net als onze poppenreeks van twee weken geleden is Undone weer geen gewone reeks. Het is animatie, maar wel op een geheel andere manier dan in BoJack Horseman. Undone is de allereerste reeks die voor de gehele acht afleveringen gebruik heeft gemaakt van rotoscoping animation. De rotoscoop filmt daarbij de bewegingen van de acteur. Daarna wordt er gemonteerd en in een volgende fase worden de scènes frame voor frame geprojecteerd op de tekentafel. Animatoren trekken de scènes dan over met een digitaal potlood. De bewegingen van de acteurs zijn dus echt, waardoor ook de acteurs – ook al spelen ze in een animatiereeks – ook echt spelen.

Het was een Nederlander die verantwoordelijk was voor die production design en die ook de regie in handen had. Hisko Hulsing kwam drie jaar geleden op de radar van de makers nadat die de animaties hadden gezien in de (inderdaad wel indrukwekkende) Kurt Cobain-documentaire Montage Of Heck. Het was ook hij die met het voorstel kwam om te rotoscopen.

Amazon

Rosa Salazar heeft al laten weten dat ze hield van de manier van werken: de set was miniem aangekleed, wat volgens haar het grote voordeel had dat het hele proces veel sneller ging en ze geen energie verloor aan het wachten op een nieuwe set-up. Concreet: wanneer ze in een auto moest zitten voor een bepaalde scène, waren een autozetel en een stuur voldoende, een beetje zoals op theater of zoals in de experimentele Dogma95-film Dogville van Lars von Trier. De rest werd er nadien wel bij geanimeerd, in de stijl van Hulsing en met olieverf.

Waarom kijken?

Net als in BoJack Horseman hebben we hier te maken met een hoofdpersonage dat een existentiële crisis doormaakt. Alma is 28 en heeft geen idee van wat ze van het leven wil. Ze weet alleen wat ze niet wil en dat is wat ze haar zus ziet doen. Ze komt in opstand tegen (maatschappelijke) verwachtingen die zouden bestaan en is er ook van overtuigd dat ze vergif is voor andermans leven.

Amazon

Wie denkt na de eerste aflevering te weten hoe Undone in elkaar zit: think again. Het is pas wanneer Alma in het ziekenhuis belandt, dat de reeks zich pas echt begint te onderscheiden van dingen die we eerder al gezien hebben. Alma komt in een rare loop terecht en de reeks begint te spelen met tijd en ruimte, met leven en dood en alles daartussen. Undone wordt dan meer science fiction, al kan je er als kijker ook perfect voor opteren om te geloven dat het allemaal echt is.

Extra pluspunten voor inclusiviteit

Of het allemaal echt is? Geen idee. Of: we hebben wel een idee, maar willen het hier niet verklappen. Is het fysica die we niet begrijpen, heeft Alma een bijzondere gave die we in de westerse wereld graag afdoen als wilde fantasie? Of speelt het zich allemaal in Alma’s hoofd af tijdens een koortsdroom? Of zijn het toch psychische problemen? Undone wil erg graag een beroep doen op je eigen ideeën en je eigen verbeeldingskracht en geeft dus op geen enkel moment een sluitend antwoord. Dat ze binnen die context nog een sterk verhaal vertellen over rouw en afscheid nemen ook, bewijst dat er in dit tijdperk een plaats is voor schrijvers en makers met lef.

Amazon

Bovendien extra pluspunten voor inclusiviteit voor Undone: het hoofdpersonage Alma had een Mexicaanse moeder en een Joodse vader én was doof sinds haar derde ten gevolge van een longontsteking (veroorzaakt door Pneumokok). Later kreeg ze een hoor-implantaat, waar ze nu dus mee rondloopt. Behalve afleveringen waarin steeds meer puzzelstukjes uit heden en verleden in elkaar beginnen te passen, zijn er dus ook knappe scènes en afleveringen (E05 is één van de televisiepareltjes van dit jaar) waarin we Alma haar weg zien vinden én zien strijden met haar doofheid. Dat de doofheid en de Mexiaans-Joodse achtergrond verder geen groot issue is, maar gewoon aanwezig is en maar af en toe wordt aangehaald, pleit voor de reeks.

Verdrinken in het overaanbod

De laatste tijd staan er meer shows van Amazon dan van Netflix op onze kijklijst. Waar Netflix er vooral op uit lijkt om tieners aan te spreken met doorslagjes van andere series is Amazon nog meer zoekende en zijn ze niet bang van een experiment zoals Undone. Daarom is het extra jammer dat de series – zeker in België waar geen Nederlandse ondertitels beschikbaar zijn – zo weinig aandacht krijgen.

Punt is: Undone is uniek, zowel in plot als in zijn technische aanpak. En alleen daarom al verdient deze show een kijkbeurt. Laat het niet verdrinken in het overaanbod.

Undone is nu te bekijken via Amazon Prime

Meer
Lees meer...