‘Shōgun’ domineert Emmy Awards en breekt record

Shōgun heeft tijdens de meest recente Creative Arts Emmy Awards maar liefst 14 beeldjes in de wacht gesleept. De reeks doet daarmee beter dan de vorige recordhouder John Adams en bedreigt zelfs het record van algemene record van Game of Thrones bij de Emmy Awards.

Om de unieke prestatie van Shōgun te begrijpen, is het belangrijk dat we eerst even uitleggen hoe de Emmy Awards in elkaar zitten. De uitreiking van deze televisieprijzen is namelijk opgesplitst in twee delen. Zo zijn vorige week de Creative Arts Emmy Awards uitgereikt. Het gaat daarbij om een reeks kleinere prijzen, van technische zaken tot gastacteurs.

Komend weekend volgen dan de Primetime Emmy Awards. Daar worden de hoofdprijzen uitgereikt, waardoor deze avond meestal meer aandacht krijgt.

De 14 Creative Arts Emmy Awards van Shōgun zijn echter op zichzelf al zeer uniek. De reeks van Disney+ had voor die awards 17 nominaties en wist die dus bijna allemaal te verzilveren. Zo breken ze het record van de miniserie John Adams uit 2008. Die gingen toen met 13 Emmy’s naar huis. Shōgun houdt bij de Creative Arts Emmy’s ruim The Bear achter zich. Die reeks kreeg 7 awards.

Record van Game of Thrones?

Het succes van Shōgun kan komend weekend overigens nog groter worden. De historische reeks is namelijk ook bij de Primetime Emmy Awards genomineerd in 11 categorieën. Als ze er daar 9 van weten te winnen, breekt de serie het record van Game of Thrones uit 2019. Die kregen toen voor hun omstreden laatste seizoen in totaal 22 Emmy Awards.

Dat Shōgun die prestatie al tijdens hun eerste seizoen kan bedreigen, is best uniek. Overigens was het bedoeling dat de Disney+-reeks maar één seizoen zou krijgen. Door het enorme succes zijn er echter twee extra seizoenen in de maak.

Meer
Lees meer...