Shoppen in Londen nog leuker! Beroemde Oxford Street zal weldra enkel nog voor voetgangers zijn

Shoppen in Londen nog leuker! Beroemde Oxford Street zal weldra enkel nog voor voetgangers zijn

De bekendste winkelstraat van Londen, Oxford Street, zal tegen Kerstmis van volgend jaar verkeersvrij zijn. Dat kondigt burgemeester Sadiq Khan aan. Nu is het een erg drukke weg waar vooral bussen en taxi’s in de file staan. Oxford Street zou op die manier een soort boulevard voor voetgangers worden.

We nemen de toeterende bussen er graag bij tijdens een dagje shoppen in Londen, maar gezond zijn die uitlaatgassen niet en soms riskeer je je leven wanneer je de straat probeert over te steken. Dus kunnen we het plan van de Londense burgemeester alleen maar toejuichen. “Oxford Street is wereldberoemd en lokt jaarlijks miljoenen bezoekers. En binnen iets meer dan een jaar kan het meest iconische deel ten westen van Oxford Circus in een verkeersvrije voetgangerszone veranderen”, zegt Sadiq Khan.

Voetgangerszone

“Onze plannen zullen de straat schoner en veiliger voor iedereen maken”, gaat hij verder. Voor wie Londen een beetje kent: het gaat om het stuk van Oxford Street vanaf het gigantische kruispunt met Regent Street – die andere winkelstraat – tot de kruising met Orchard Street. Dat is een zijstraat op een tweetal blokken van Hyde Park. Of voor wie de winkels kent: vanaf Marks & Spencer. In totaal gaat het om bijna een kilometer voetgangerszone.

Istock

Er zal wel een systeem voor taxi’s komen, zodat shoppers gemakkelijk kunnen worden opgepikt. Fietsers zullen moeten afstappen en mogen dus ook niet meer door Oxford Street rijden. Volgende zomer wordt wel gewerkt aan nieuwe fietsroutes ten noorden en ten zuiden van de straat. Londen doet al enkele jaren veel inspanningen voor zwakke weggebruikers met heuse fietssnelwegen door het centrum.

Luchtkwaliteit

Natuurlijk zullen de veranderingen de nodige werken met zich meebrengen, want de huidige rijbaan zal verhoogd worden zodat er geen onderscheid met het voetpad meer bestaat. Er zou ook ruimte voor kunst komen om de brede boulevard op te fleuren. Khan wil eerst wel overleggen met de bewoners en de uitbaters van winkels, zodat iedereen zich kan vinden in de plannen.

Voorlopig wordt alvast heel positief gereageerd op zijn voorstel. Zeker ook door milieugroepen die het idee van minder verkeer in het populaire stadsdeel met open armen verwelkomen. Het zal zeker ook de luchtvervuiling in het centrum van Londen een tikkeltje verminderen. “Die grote muur van rode bussen uit de straat nemen, zal de files verkleinen en de luchtkwaliteit verbeteren”, klinkt het.

Getty
Zin gekregen om naar Londen te gaan? Check dan hier onze handleiding!

Gesponsorde artikelen