Skiën in de Verenigde Staten, ook iets voor u?

Allicht bent u één van de velen die denken dat alleen diegenen die een kans maken ooit vermogensbelasting te moeten betalen in aanmerking komen om de Amerikaanse sneeuw onder de ski’s te voelen. Niets is minder waar. Skiën in de Verenigde Staten is een mooie aanvulling op uw Europese ski-avonturen. De onderstaande tekst geeft u hopelijk een wat beter inzicht over de gebieden en wat er te verwachten en niet te verwachten is. 

In totaal ben ik 8 maal de plas overgestoken om er te gaan skiën. Twee maal naar Canada en 6 maal naar de Verenigde Staten. Mijn absolute voorkeur gaat uit naar de Verenigde Staten, dit niet zozeer om de skibelevenis zelf, maar omdat de temperaturen er minder extreem zijn dan in het meer noordelijk gelegen Canada. Tot 2x toe moest ik er afrekenen met temperaturen van -25°C tot -30°C. Zonder heating-pads in schoenen en handschoenen was er geen beginnen aan. 

Mijn ervaringen in de Verenigde Staten

6 skireizen naar de Verenigde Staten mag dan wel veel lijken, maar is dat eigenlijk niet. Daartegenover staat dat ik in meer dan 20 gebieden op de latten gestaan heb en aldus een aardig woordje kan meepraten. Het aantal reizen geeft ook aan dat ik er graag terug naartoe ga. Dit jaar wordt het Mammoth Mountain, een op een vulkaan gelegen skigebied in Californië, net ten oosten van Yosemite National Park.

De wat langere vliegreis neem er ik er graag bij. Meestal combineerde ik de skireis met het bijwonen van een NBA basketbalwedstrijd en een kort bezoek aan de stad van aankomst (Denver, Salt Lake City, Reno, Los Angeles). Dit jaar wordt de extensie Hawaï, van een contrast gesproken! Tal van mogelijkheden naar ieder zijn wensen.  

De verschillen met Europa

Pro Amerika

 • de sneeuwkwaliteit (meestal droge poedersneeuw)
 • de beroemde back-bowls of diepsneeuw hellingen die in tegenstelling tot de Europese gebieden wel gecontroleerd worden, waar liften U terug naar boven brengen maar waar geen pistes te bekennen vallen
 • naaldbomen tot 3.500 meter hoogte, waardoor men zelfs bij slecht weer nog een zeer goede zichtbaarheid heeft
 • een lift nemen met Amerikanen is steeds  een avontuur op zich. Het is een uitzondering als er geen spontaan gesprek ontstaat.
 • grote, meestal erg gezellige appartementen
 • vrij sneeuwzeker door de grote hoogte (de toppen bevinden zich rond de 3500 meter!)
 • mogelijkheid tot heli-skiën
 • snowcat skiing (off-piste runs waar een snowcat u terug naar de top van de berg brengt)
 • ski- en materiaal verhuur waar service zeer belangrijk is
 • combinatie met CityTrip, NBA game, enz 
 • de indrukwekkende natuur

Contra Amerika

 • geen Europese gemütlichkeit (restaurants en bars)
 • weinig tot geen Après-Ski  Europe style, maar wel quasi overal Happy Hours!
 • slechts weinig gebieden bieden regio-skipassen aan, waardoor men vaak verplicht is om steeds de duurdere dag-skipas te kopen
 • de vliegreis (vb. Denver = rond de 600€ H/T)
 • de autohuur (kost kan gedeeld worden met anderen)
 • reken op een meerkost van ong. 15% voor accommodatie, maaltijden enz.

De Skigebieden

Rocky Mountains

Voor het vervoer naar de skigebieden van de Rocky Mountains kan je kiezen uit ski-shuttles (vrij duur) of het huren van een wagen (mijn voorkeur). Het Rocky Mountain skigebied strekt zich uit  over een afstand van 300 km. Het verst gelegen resort vanuit Denver is Aspen (waar ik Navratilova bijna omver skiede).

Aspen ligt op ongeveer 320 km van Denver (3u30 rijden). De afstanden tussen de verschillende skigebieden onderling bedragen maximum enkele tientallen km. In totaal liggen er 12 kleinere en grotere skigebieden op de map en binnen het bereik van Denver. 

Vermits ik meestal maar 1 week skivakantie had, ben ik vooral vertrouwd met de resorts van Breckenridge, Keystone, Vail, Copper Mountain, Beaver Creek, Winter Park en Aspen. Alle gebieden hebben een grote verscheidenheid aan groene, blauwe, rode en zwarte pistes (wel andere aanduidingen in de VS). Diepsneeuw fanaten komen in deze regio zeker aan hun trekken (back-bowls)

Ik heb er zowel in hotels als in appartementen verbleven (die ik allebei via booking.com gereserveerd had). Mijn voorkeur gaat uit naar appartementen (condominiums). Zij waren zonder uitzondering zeer ruim en zijn voorzien van alle comfort. Als men het volledige Rocky Mountains gebied wil verkennen kan ik Vail en Breckenridge als beste locaties aanduiden. Aspen ligt wat afgelegen en tenzij men er meerdere dagen wil verblijven kan men er best een hotel reserveren of vanuit Vail op 1 dag heen-en terugrijden.  

Utah

Onze uitvalsbasis was het Hilton Garden Inn Salt Lake City Downtown hotel. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden was dit een aanvaardbaar geprijsd hotel. Een Skihuur shop bevindt zich in de directe buurt van het hotel (we konden onze ski’s er zo vaak wisselen als we wilden).

Ook in Utah hebben we elke dag een verschillend skigebied bezocht. Overal hebben we ons keigoed geamuseerd. De gebieden hebben naast goed onderhouden piste’s tal van mogelijkheden om in de wilde natuur te skiën. Soms een wat verouderde infrastructuur,  maar het skiën was steeds geweldig. 

De bezochte resorts waren Alta, Snowbird, Solitude, Deer Valley, Sundance, Snowbasin en Powder Mountain. Het Deer Valley skigebied ligt nabij Park City, het meest mondaine skigebied van Utah. Net naast Park City ligt Sundance waar elk jaar het Sundance Film Festival plaatsvindt. Het Sundance Film Festival is het geesteskind van acteur Robert Redford. Een heleboel bekenden uit de filmwereld zakken jaarlijks voor het festival af naar Park City. Zo zat actrice Kim Basinger aan een tafeltje naast ons te lunchen!    

Lake Tahoe

Onze uitvalsbasis was South Lake Tahoe en Tahoe City (2 stadjes op de grens tussen Nevada en Californië). De Nevada kant van South Lake Tahoe is Stateline waar enkele grote casino’s uw dollars proberen in te pikken.

De skigebieden liggen in Californië. Beide logeerlocaties liggen langs de oever van Lake Tahoe, één prachtig hoog gelegen meer. De omgeving van Lake Tahoe staat bekend om zijn talrijke peperdure buitenverblijven  van de “rich and famous”. Verblijven doet men best in South Lake Tahoe en in Tahoe City. De 2 locaties zijn noodzakelijk om de verplaatsingen naar de skigebieden beperkt te houden. Ze liggen aan de noord en zuidzijde van het meer. Vermits het aantal condominiums eerder beperkt is verblijft men hier best in hotels. 

Skiën met zicht op Lake Tahoe kan in het Heavenly skigebied. Bezochte gebieden : Kirkwood, Sierra at Tahoe, Heavenly, Squaw Valley, Homewood, Northstar en Alpine Meadows. Elk gebied heeft wel iets dat het speciaal maakt ten overstaan van de andere. 

Wikipedia Public Domain picture

Conclusie

Doe zoals ik, en ga minstens 1 keer in je leven in Colorado, Utah of Californië skiën. De unieke sneeuw, de perfect onderhouden pistes, de grote variëteit aan afdalingen, de back bowls en de vriendelijke Amerikanen zullen U er zeker toe aanzetten om af en toe terug te keren. 

Meer
Lees meer...