Slecht nieuws: er zijn geen wilde paarden meer

Slecht nieuws: er zijn geen wilde paarden meer

Wetenschappers zijn unaniem: er zijn geen wilde paarden meer op onze aarde. Er werd altijd gedacht dat de Przewalski-paarden, die oorspronkeliijk in Mongolië gevonden werden, de laatste wilde paarden waren. Maar een DNA-onderzoek heeft het tegenovergestelde bewezen.

Dit is geen leuk nieuwtje. Wilde paarden zouden namelijk niet langer bestaan. Wetenschappers voerden een DNA-analyse uit om de stamboom van de paardenfamilie op te stellen en publiceerden de resultaten op 22 februari in het tijdschrift Science.

Przewalski-paarden zijn stevige paarden en een beetje anders dan onze paarden. Maar het zijn geen wilde paarden zoals lang werd gedacht. Na het analyseren van de botten, ontdekten de onderzoekers dat deze Centraal-Aziatische paarden al gedomesticeerd waren.

Statusverandering voor Przewalski-paarden

Wetenschappers voerden archeologisch onderzoek uit op twee locaties in Kazachstan: Botai en Krasnyi Yar. Hier hadden ze aanwijzingen gevonden dat de paardenfamilie al meer dan 5.000 jaar oud waren. Ze ontdekten dat paarden op dat moment al werden gebruikt voor transport en als voedselbron. Deze Botai-paarden zouden de voorouders zijn van Przewalski-paarden.

Voor de wetenschappelijke wereld is dit een grote verrassing en zeer triest nieuws. Maar als deze ontdekking aangeeft dat de Przewalski-paarden niet wild zijn, staan de onderzoekers erop dat ze nog altijd beschermd worden als een populatie van wilde paarden. Ze worden nu immers erkend als een beschermde diersoort.

iStock

Gesponsorde artikelen