Slow cosmetics: dé nieuwste trend in beautyland. Iets voor jou?

“Slow Cosmetica”, dat is dé nieuwste trend die ons toelaat een andere relatie te hebben met de industrie, meer bepaald met onze cosmetica. Ze zijn ook goed voor ons lichaam … én voor het milieu. Dus da’s echt goed!

Als je die puistjes op je kin, die ruwe wangen en verwijde poriën wil vermijden. Of je bent die verschrikkelijke T-zone die op het einde van de dag tevoorschijn komt beu. Dan is slow cosmetica misschien wel dé oplossing. Julien Kaibeck, de uitvinder van de term, heeft in 2012 een beweging op de been gebracht. Dat heeft hij gedaan in navolging van het grote aanbod aan crèmes, serums en andere ‘miraculeuze’ producten die van alles en nog wat beloven, zonder de gebruikers tevreden te stellen. Nu is het een echte trend geworden en de producten met een slow cosmetica-label schieten als paddenstoelen uit de grond.

iStock

Slow cosmetica vergeleken met slow food

Slow cosmetica draait rond een volledig product. Het is een hele gedraging. Die gaat gewoon over elke schoonheidsbehandeling die op enkele simpele principes berust: een redelijke, intelligente, ecologische en lokale cosmetica. Het is eigenlijk gebaseerd op slow food. Dat draait om een terugkeer naar een gezonde en ethische keuken. We letten als maar meer op wat we eten. Tegelijkertijd letten anderen dan weer op welke producten ze in hun badkamer hebben staan. En dat allemaal tegen een wereld die als maar sneller gaat en waar de mensen steeds minder tijd hebben. De voorstanders van slow cosmetica slaan met hun vuist op tafel. Vaak zijn er erg gehecht aan schoonheidsproducten met een biolabel. Hun doel is om het verbruik te doen dalen en de mensheid sensibiliseren over de misbruiken van de grote cosmetica- en reclamegroepen.

iStock

Een terugkeer naar natuurlijke producten

In die visie bant de slow cosmetica alle producten uit de chemische en petrochemie en ook elk vervuilend ingrediënt. Als je een klein schoonheidsritueel hebt, doe je misschien zonder het zelf te weten mee aan deze beweging. Kleimassages en het gebruik van natuurlijke olies, gaande van amandelolie en arganolie tot avocado-olie. Maar ook zwarte zeep of zuiveringszout zijn bijvoorbeeld producten die als slow en natuurlijk worden beschouwd. De menstruatiecup is ook een ecologisch alternatief dat tot de slow cosmeticabeweging behoort. het idee erachter zijn dus gewoon simpele handelingen met natuurlijke producten. Je kan hier gelabelde slow cosmeticaproducten vinden of je kan ze altijd zelf maken.

Jij beslist wat goed is voor je huid.

iStock
Meer
Lees meer...