Sluiten van apps bespaart geen batterij, maar ’t blijkt nu ook slecht te zijn voor je gsm

Heb je ook een heel opgeruimd gevoel als je al je apps op je gsm sluit? Een dubbelklik op de home-knop van je iPhone of de multitask-knop van je Android en swipen maar. Bijna hetzelfde als het opruimen van je kledingkast. En het grootste voordeel, je bespaart batterij, toch? Fout! Vorige week bekenden zowel Apple als Google dat het sluiten van apps helemaal geen batterij bespaart. En nu onthult Androids vice-president dat het zelfs slecht is voor je gsm. 

Apple kreeg vorige week een mail van een iPhone-gebruiker met de vraag of het zin heeft om de apps uit de multitasking af te sluiten en of dat daadwerkelijk een langere batterijduur oplevert. Het antwoord van Apples softwarebaas Craig Federighi luidde: “Nee en nee.” De apps zijn immers ‘bevroren’ en verspillen daardoor geen energie, aldus zijn uitleg.

Ok, dat hebben we dus altijd fout gedacht, maar bon, mochten we uit gewoonte nog steeds apps afsluiten, dan kan dat in ieder geval geen kwaad, toch? Dat is ook de vraag van een Twitteraar aan Android. Maar opnieuw blijken we fout te zijn. Het afsluiten van apps blijkt namelijk zelfs slecht te zijn voor je smartphone. Dat onthult vice-president van ontwikkeling Hiroshi Lockheimer in een tweet terug aan de gebruiker.

Kortom: stop direct met het afsluiten van je apps, want je hebt er helemaal niks aan.

Algoritmes

En waarom dus precies niet? Om dat te verklaren, begint technische nieuwssite Wired met het uitleggen van de verschillende standen waarin een app zich kan bevinden. Simpel gezegd zijn dat er vijf. Een app kan – logisch – uit staan. Een app is actief aan als die op je scherm up en running is en je er op dat moment echt iets mee doet.

Maar een app kan ook inactief aan staan, dan staat deze wel open op het scherm, maar doet het helemaal niks, omdat je iets anders aan het doen bent. En een app kan op de achtergrond aan staan, wat inhoudt dat je de app niet voor je neus hebt, maar dat deze wel aan het werk is, zoals met het updaten van je emails of het ophalen van de nieuwste tweets. En een laatste stadium is als een app op de achtergrond aan staat, maar helemaal niks doet.

Wat je moet weten is dat het algoritmes zijn die het geheugen van je gsm managen. Deze sluiten apps als die gesloten moeten worden, bijvoorbeeld als die al een tijdje in de slaapstand staan, of als die meer stroom gebruiken dan dat ze zouden moeten doen. En algoritmes weten heel goed wanneer je data nodig hebt, wanneer je wilt refreshen of wanneer je een app weer wilt openen.

Hierdoor openen apps die al in het geheugen staan sneller dan apps die volledig opnieuw moeten worden opgestart als ze worden aangezet. Net als dat je computer sneller aan is vanuit de slaapstand dan wanneer die eerst volledig heeft uitgestaan. En zo is het dus dat het uit-swipen van apps niet alleen geen batterij bespaart, maar ook je smartphone trager maakt.

Hoe kun je dan wel batterij besparen?

Vraag je je af hoe je dan wel batterij op je gsm kan besparen? Er zijn een heleboel andere manieren. Door de helderheid van je telefoon aan te passen. Gebruik Low Power Mode in iOS, of zet Doze aan in Android. Zet de deelfunctie van je lokatie uit bij apps die het niet nodig hebben. Of, als je er echt helemaal voor wilt gaan, zet je gsm in vliegtuigmodus. Maar stop dus met het uit-swipen van je apps, want het helpt niks.

Meer
Lees meer...