Smartphone inwisselen voor een ‘dumbphone’?

Smartphone inwisselen voor een ‘dumbphone’?

Er zijn vorig jaar over heel de wereld maar liefst 450 miljoen ‘basic’, ‘idiot’ of ‘dumbphones’ verkocht. Dat is op het Mobile World Congress in Barcelona bekendgemaakt. Ze bieden het omgekeerde aan van onze steeds meer geavanceerde smartphones. De ‘dumbphones’ beschikken enkel over een aantal basisfuncties.

Er is wel effectief een markt voor zogenaamde ‘dumbphones’, dat is gebleken uit cijfers van het onderzoeksbureau Counterpoint. Het berekende dat de verkoop van de dumbphones met 5 procent tegenover vorig jaar gestegen is, de smartphones verkopen echter minder en kende een serieuze daling. Met 1,4 miljard verkochte exemplaren doet de smartphone in ieder geval nog drie keer beter.

De ‘dumbphones’ kennen vooral succes in opkomende economieën als India, Thailand en Vietnam, waar de verkoopcijfers hoger liggen dan die van smartphones.

Gigantische boom in Afrika

In Afrika hebben de ‘dumbphones’ nu zelfs een aandeel op de markt van 61%, bijna 6% meer dan in 2016. Die markten zijn – in tegenstelling tot Europa en de VS – nog niet verzadigd. In de Franse krant Les Echos vertelt Jeff Fieldhack van Counterpoint dat het aantal gebruikers van deze ‘basic’ phones blijft toenemen en dat het voor de meeste eigenaars een eerste kennismaking met het internet is.

EPA

Gesponsorde artikelen