Sp.a start kabouteroorlog

JVH

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback tooit voortaan zijn bureau met een rode kabouter, “een lid van de Bond van Kabouters tegen het confederalisme”. Het is een ferme knipoog naar de V-kabouters van de N-VA, en de sp.a-kopman geeft meteen een stevige boodschap mee: “Zelden gezien dat een congres waar zo weinig inhoudelijk gezegd is, zoveel aandacht kreeg. Ik stel me vragen bij een deel van de Vlaamse pers.”

Another day at the office“, tweette de sp.a vanmorgen. Voorzitter Tobback aan zijn bureau, met zowaar een rode kabouter, met middenvinger omhoog ernaast. “Hij is hier vanmorgen komen aanwaaien. Lid van de “Bond van Kabouters tegen het Confederalisme”, zegt hij zelf. Hij wil hier een tijdje blijven”, reageert Tobback al lachend aan de telefoon.

Bij sp.a keken ze de voorbije dagen met enige verbazing naar het N-VA-congres, maar vooral naar de massale media-aandacht die naar het event ging. “Ik heb het nog maar zelden gezien dat een ideologisch congres waar zo weinig inhoudelijk beslist wordt, zo veel aandacht krijgt. Iedere andere partij, en dus niet enkel sp.a, die iets soortgelijk ondernam de laatste jaren, krijgt nog niet één derde van de airplay op radio en televisie of in de kranten”, zegt Tobback. 

Kabouter on tour met Bruno

“Wat hebben we ondertussen allemaal al niet moeten lezen? De kabouters, maar ook de organisatie, hoeveel het gekost heeft, wat weet ik nog allemaal… Dagenlang. Ik stel mij toch wel vragen bij een deel van de Vlaamse pers”

Tobback is hoe dan ook in zijn sas met zijn rode kabouter. “Hij blijft hier zeker staan op mijn bureau. Als hij erop aandringt, gaan we hem nog wel meenemen op verplaatsing. Ik heb de indruk dat wij veel dezelfde waarden delen.”

Het was N-VA-voorzitter Bart De Wever zelf die de V-kabouters in de spotlight zette, door een geel exemplaar op het podium mee te nemen tijdens de slottoespraak van zijn ideologisch congres. De kabouters, een creatie van de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl, werden zo plots hot. Nieuwe Feiten op Radio 1 zocht uit waar ze vandaag kwamen, en Otto-Jan Ham en zijn Ideale Wereld maakten er een hilarisch filmpje over. 
EPA
Meer
Lees meer...