Left Right
scrollTop top

Spanje in crisis: premier Rajoy moet opstappen door corruptieschandaal


Spanje in crisis: premier Rajoy moet opstappen door corruptieschandaal

Voor het eerst in de democratische geschiedenis van Spanje moet een premier opstappen omdat hij door het parlement is weggestemd. Of: de regering van de Spaanse premier Rajoy is gevallen. Een meerderheid in het parlement stemde voor een motie van wantrouwen tegen hem. Aanleiding voor de motie was een groot corruptieschandaal waar de conservatieve Partido Popular van Rajoy bij betrokken was, en waarvoor vorige week tientallen leden van zijn partij zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. 

Bij de nieuwe verkiezingen zou de snel opkomende liberale partij Ciudadanos wel eens de grote winnaar kunnen worden. Kopman Albert Rivera zou dus een soort Spaanse Macron kunnen worden.

Van de 350 parlementsleden stemden er 180 voor de motie, die ook Pedro Sánchez aanwijst als tijdelijke opvolger van Rajoy. Ironisch genoeg waren het de Catalaanse fracties en en de Baskische die Rajoy de das omdeden. Rajoy probeerde jarenlang de autonomie van die regio’s terug te draaien. Hij was ook degene die keihard liet optreden tegen het Catalaanse referendum vorig jaar.

Naar verwachting zal de sociaal-democraat Sánchez maandag worden beëdigd. Voorafgaand aan de stemming nam Rajoy al afscheid en bedankte hij het Spaanse volk. Hij feliciteerde Sánchez.

Wanneer verkiezingen?

Sánchez belooft nieuwe verkiezingen. Wanneer de nieuwe verkiezingen worden gehouden, is nog niet bekend. Analisten denken dat Sánchez die in ieder geval over de Europese, lokale en regionale verkiezingen heen zal tillen. Die worden volgend jaar mei gehouden.

Gisteren suggereerde de PSOE-leider dat hij tot halverwege 2020 zou kunnen regeren, wanneer er al parlementsverkiezingen gepland zijn. Die kans lijkt echter klein, aangezien de partij van Sánchez slechts 84 zetels heeft in het parlement en iedereen verwacht dat ook zijn regering snel zal vallen. Bij nieuwe verkiezingen zou de snel opkomende liberale partij Ciudadanos wel eens de grote winnaar kunnen worden, met Albert Rivera, die wel eens een soort Spaanse Macron kunnen worden.

Superschandaal

Rajoy wankelde al enige tijd vanwege het corruptieschandaal in zijn Partido Popular. Leden van de PP lieten zich jarenlang betalen door zakenmensen, die in ruil daarvoor opdrachten en orders toegespeeld kregen.

Vorige week werden 29 betrokken politici en zakenlui vanwege de corruptie veroordeeld tot straffen die opliepen tot 52 jaar cel. Niet alleen de individuele politici en zakenlieden, maar ook de partij werd gestraft voor het schandaal. De PP kreeg een boete opgelegd van 245.000 euro, omdat de partij heeft geprofiteerd van een corrupt systeem. Rajoy’s Partido Popular kreeg een boete opgelegd van 245.000 euro omdat de partij heeft geprofiteerd van een corrupt systeem.

Rajoy claimt dat hij zelf niet van de betalingen afwist, iets wat de rechter “niet voldoende geloofwaardig” heeft genoemd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572