Spanje pakt eerste wereldtitel voetbal bij vrouwen na nipte zege tegen Engeland

Spanje heeft het negende wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen gewonnen. In Sydney, Australië stond het in de finale tegenover Europees kampioen Engeland. Spanje domineerde de wedstrijd, maar door een slechte afwerking en een ijzersterke Engelse doelvrouw eindigde de wedstrijd maar op 1-0. Voldoende wel voor de eerste Spaanse wereldtitel.

Omdat toplanden zoals de Verenigde Staten en Duitsland verrassend vroeg waren uitgeschakeld, zou in Australië en Nieuw-Zeeland sowieso een land voor het eerst ooit wereldkampioen worden. Met Engeland en Spanje stonden nochtans twee favorieten in de finale van het WK voetbal voor vrouwen. Engeland werd vorig jaar Europees kampioen, maar moest op het WK door blessures meerdere sterkhouders missen. Spanje kende dan weer een heel turbulente voorbereiding waarbij verschillende spelers weigerden voor de nationale ploeg uit te komen uit protest tegen bondscoach Jorge Vilda.

Olga Carmona

De WK-finale begon zoals het een finale betaamt: afwachtend. In de loop van de eerste helft nam het combinatievoetbal van Spanje echter steeds meer de bovenhand. Op het halfuur zorgde Olga Carmona dan ook voor de verdiende voorsprong. Na de cruciale 2-1 in de 89ste minuut in de halve finale tegen Zweden is het al de tweede levensbelangrijke goal van dit toernooi van de amper 23-jarige linksachter van Real Madrid. Spanje liet nog voor de rust de dubbele voorsprong liggen en mocht van een geluk spreken dat Engeland die slordigheid niet afstrafte.

Na rust hetzelfde beeld. Spanje met de betere kansen, maar Engeland dat gevaarlijk loerde. Na 69 minuten kreeg de ervaren Jennifer Hermoso vanaf de stip de ultieme kans om de wereldtitel van Spanje veilig te stellen. De Engelse uitblinker Mary Earps redde echter overtuigend, waardoor het bibberen bleef. Toen er maar liefst 13 minuten bijkwamen trok Engeland nog meermaals naar voren, maar het slotoffensief leverde niets op. Spanje pakt daardoor de wereldtitel, Engeland moet tevreden zijn met zilver.