Internet lacht met uitschakeling Verenigde Staten door nipte penalty Zweden in WK voetbal voor vrouwen

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland is sinds 20 juli druk aan de gang. Ondertussen zijn alle wedstrijden in de groepsfase al afgerond en worden op dit moment de achtste finales gespeeld. Daarbij was het gisteren de beurt aan topfavoriet de Verenigde Staten. Zij speelden tegen Zweden, maar konden hen, na zeer nipte penalty’s, niet aan de kant schuiven. Iets waar het internet alvast smakelijk om moest lachen.

Bij de mannen is het reguliere voetbalseizoen nog maar net begonnen, maar bij de vrouwen wordt er al sinds 20 juli druk gevoetbald. In het WK voetbal voor vrouwen zijn de groepsfases ondertussen al afgerond en weten we na dinsdag ook meteen wie er in de kwartfinales staan. Na de groepsfase moesten de fans al afscheid nemen van verrassende namen als Canada en Duitsland, maar ook gisteren viel er een opvallend slachtoffer: de Verenigde Staten.

USWNT

Bij aanvang van het toernooi was het Amerikaanse elftal, ook wel het USWNT genoemd, dé topfavoriet. Het land had namelijk de voorbije twee edities van het toernooi gewonnen en was met een totaal van vier wereldtitels ook meteen de recordhouder. Dat zorgde er natuurlijk ook voor dat heel wat Amerikaanse fans zeker van hun stuk waren en dat ook lieten weten op sociale media. Ook de officiële promovideo viel niet bij iedereen in de smaak.

Dat de Amerikaanse fans toch niet te zelfzeker mochten zijn, bleek tijdens de groepsfase. Het team kwam moeilijk aan scoren toe en kon zich na een (zeer) nipt gelijkspel tegen Portugal in de laatste wedstrijd van de groepsfase maar net plaatsen voor de volgende ronde. Daar wachtte Zweden.

Zweden

De achtste finale vond op zondag 6 augustus plaats in Melbourne. Al sinds de aftrap werd snel duidelijk dat er tijdens deze wedstrijd meer energie in het USWNT zat. Tijdens de eerste helft overheersten ze hun tegenstander en kon vooral de jonge speelster Alyssa Thompson overtuigen met haar snelheid. Toch bleef een goal uit.

In de tweede helft kwam Zweden terug in de wedstrijd, maar ook daar viel geen goal. Ook in de verlengingen gebeurde weinig, dus kwam het aan op de penalty’s. In eerste instantie zag het er goed uit voor de Verenigde Staten, tot voetbalicoon Megan Rapinoe bij een 3-2 voorsprong haar penalty hoog over schoot. Uiteindelijk miste ook Zweden nog een penalty, maar na nóg twee gemiste penalty’s van de Amerikaanse Sophia Smith en Kelley O’Hara lag de bal opnieuw in het Zweedse kamp.

Millimeterwerk

Het was uiteindelijk de Zweedse Lina Hurtig van Arsenal die de overwinning over de streep moest trekken. De opgave was duidelijk: de penalty scoren en Zweden zo naar de kwartfinale katapulteren. Na een korte aanloop kwam het schot op het doelkader terecht, waarna ook Amerikaanse keeper Alyssa Naeher nog naar de bal dook.

Op het eerste zicht leek het dus geen goal, tot Lina Hurtig aangaf dat de bal tijdens de redding van Naeher volgens haar wel degelijk over de doellijn was geweest. Na een korte check van de VAR gaf ook die aan dat dat het geval was en kon Zweden beginnen vieren. Een anticlimax voor de Verenigde Staten, dat redelijk zeker leek van hun stuk.

Reacties

Kort na de wedstrijd regende het al aan reacties op onder andere Twitter (X), Instagram en TikTok. Daar maakte iedereen van de gelegenheid gebruik om met de ‘hoogmoed’ van de Verenigde Staten te lachen en vooral de foto van de doellijntechnologie bij de laatste penalty te gebruiken in memes.

Zo werd de doellijn met de bal al snel in een Zweedse vlag gegoten, lachten de kijkers met “hoe ze de term millimeter net hebben uitgelegd aan de Amerikanen”, enzovoort. Ook de eerder gedeelde promovideo werd massaal gemonteerd.

Bekijk hier enkele reacties:

Meer
Lees meer...