Amerikaans voetbal betaalt mannen en vrouwen evenveel

In de Verenigde Staten heeft de United Soccer Federation ingestemd met een regeling voor een gelijke vergoeding voor mannen en vrouwen van het nationale team. Er werd daarbij met het Woman’s National Team (WNT) een regeling van 24 miljoen dollar afgesproken.

Daarmee wordt tevens een einde gemaakt aan een lang aanslepend groepsgeding dat verscheidene speelsters tegen US Soccer hadden aangespannen.

Turbulent conflict

Met de schikking wordt een einde gemaakt aan een van de meest turbulente conflicten uit de geschiedenis van het Amerikaanse voetbal. De Amerikaanse voetbalfederatie stemde ermee in aan de speelsters een ​​forfaitair bedrag als achterstallig loon uit te betalen.

Daarnaast wordt ook een som voorzien die de speelsters na afloop van hun actieve carrière kunnen opnemen. Verder komt er ook een belofte om in de nationale seniorenteams vrouwen en mannen evenveel loon uit te keren. Dat akkoord geldt zowel voor officiële wedstrijden en toernooien als vriendschappelijke ontmoetingen.

Zes jaar geleden hadden vijf leidinggevende speelsters van het Amerikaanse nationale vrouwenelftal bij de rechtbank een klacht neergelegd. De speelsters maakten daarbij gewag van een ongelijke vergoeding. Dit initiatief werd drie jaar later gevolgd door een groepsgeding, gebaseerd op het feit dat vrouwelijke voetballers consequent minder betaald kregen dan hun mannelijke collega’s, terwijl er nochtans superieure prestaties op het terrein konden worden aangetoond.

Populair

In de Verenigde Staten is het vrouwenvoetbal al lang veel populairder en succesvoller dan zijn mannelijke tegenhanger. Het nationale mannenteam slaagde er vier jaar geleden niet in om zich voor het Wereldkampioenschap te kwalificeren. Het Amerikaanse damesteam zou zich daarentegen een jaar later zelfs tot wereldkampioen kronen. Speelsters zoals Megan Rapinoe, Alex Morgan of Hope Solo groeiden er tot absolute beroemdheden uit.

De klachten over ongelijke lonen werden twee jaar door een rechter verworpen, maar verscheidene speelsters gingen in beroep. Met het akkoord wordt aan die procedures nu een einde gemaakt.

De overeenkomst moet nog wel door de USWNT Players Association worden goedgekeurd. Eerder hebben onder meer Noorwegen en Nederland al toegezegd in het professionele voetbal de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.

(lp)

Meer
Lees meer...