Spannend: op deze plaats slaat de bliksem 1,2 miljoen keer per jaar in

Hoe groot is de kans dat de bliksem op dezelfde plaats twee keer inslaat? Misschien iets groter dan gemiddeld in het noordwesten van Venezuela. Op de plaats waar de rivier Catatumbo in het Maracaibo-meer uitkomt, kan je getuige zijn van een spectaculair natuurfenomeen dat bekend staat als de Catatumbobliksem.

Een storm zonder einde, daar het lijkt wel op. Boven het water is er ongeveer 160 nachten per jaar bliksem waar te nemen. Die onweersbuien duren gemakkelijk tien uur lang en produceren zo’n 280 bliksems per uur. Dat maakt dat er per jaar ongeveer 1,2 miljoen bliksems door de lucht flitsen. Die zijn zo opvallend dat ze op honderden kilometers afstand te zien zijn en vaak gebruikt werden als navigatiemiddel door reizigers in de regio.

Kleurrijk

De bliksem is vaak ook erg mooi, want de kleuren variëren al eens van rood tot oranje en zelfs blauw en paars. Dat heeft te maken met de hoeveelheid stofdeeltjes of waterdamp in de atmosfeer. Er wordt ook al eens gezegd dat deze storm zo vreemd is dat er geen donderslagen te horen zijn. Maar dat is een mythe, want meestal worden de bliksems van zo’n afstand bekeken dat men onmogelijk gerommel kan waarnemen.

Een echte verklaring voor dit fenomeen bestaat er trouwens niet. Er wordt gesteld dat de ligging tussen bergen langs drie kanten van het meer het onweer kan veroorzaken. Daardoor botst de warme lucht van het meer met de koelere berglucht. Een andere verklaring zou de aanwezigheid van methaangas kunnen zijn. Hoe mysterieus het ook is, spectaculair is het zeker.

Wikimedia Commons: Thechemicalengineer
(Bron: iflscience.com)
Meer
Lees meer...