Spinnen zijn deze herfst groter dan anders: van deze exemplaren zal je er de komende weken vast eentje zien

Misschien is het je ook al opgevallen, of misschien moet de verrassing nog komen, maar de spinnen zijn deze herfst groter dan normaal. Volgens wetenschappers komt dat door het milde weer van de voorbije zomer. En nog meer slecht nieuws: de volgende weken trekken ze massaal naar binnen. Dan kan je maar beter weten met welke spin je te maken hebt.

Het moment waarop je plots geheel onverwachts oog in oog staat met een grote spin op de muur van je kamer. Of het ogenblik dat je zo’n dikke spinnekop vliegensvlug over de vloer voorbij ziet stuiven. Je mag hem absoluut niet meer uit het oog verliezen, want niets is erger dan weten dat er een spin zit die je niet meer ziet. We hebben het natuurlijk bewust uitvergroot, maar de achtpotige dieren bezorgen veel mensen ieder jaar angstige momenten. Meestal wordt de grootte van spinnen ook serieus opgeblazen door de slachtoffers van de terreur die ze zaaien.

Maar deze herfst heb je misschien gelijk wanneer je in buitensporige proporties probeert uit te drukken hoe groot dat ene exemplaar wel was. Volgens wetenschappers van de universiteit van Sydney zijn de spinnen momenteel groter dan normaal. Oorzaak is de milde zomer die we achter de rug hebben. Niet dat we zo onder de indruk waren van het zomerweer, maar blijkbaar speelden de zachte temperaturen in de kaart van het spinnenvolk.

De spinnen komen naar binnen

Vooral september was al een mooie maand voor spinnen die op zoek zijn naar prooien. Er zijn namelijk meer insecten door het zachte weer en dus hadden de spinnen meer te eten. Ga maar eens in de tuin kijken als je durft, en je zal al gauw een vette spin zien hangen. En er is nog meer slecht nieuws voor wie niet echt van spinnen houdt, want vanaf volgende week beginnen de temperaturen te dalen en dus zullen ze een manier zoeken om binnen in huis te geraken. Dat doen ze om een partner te vinden waarmee ze kunnen paren.

Maar voor je besluit om ergens anders te gaan overwinteren, mogen we niet vergeten dat spinnen in huis ook heel veel voordelen hebben. Al dat ander ongedierte dat al een hele zomer rond je hoofd zoeft, zal straks verdwenen zijn. En voor je al die nieuwe huisgenoten begint uit te roeien, stellen we de meest voorkomende exemplaren, verzameld door Natuurpunt, even aan je voor.

Thinkstock

1. De gewone huisspin

Deze spin zal je de komende maanden bijna onvermijdelijk ontmoeten. En terwijl je misschien denkt dat die spin een soort boeman is die je komt terroriseren, hangt er juist een liefdesverhaal rond zijn aanwezigheid. Mannetjes worden rond deze tijd immers volwassen en zijn op zoek naar… seks uiteraard. Ze hopen in je huis een volwassen vrouwtje te vinden om ermee te paren. Wat je misschien ook nog niet weet: sommige van deze spinnen wonen al hun hele leven ergens in je huis. Het is de liefde die hen voor het eerst naar het midden van je levensgevaarlijke woonkamer drijft.

Grootte: 10 mm tot 16 mm

Wikimedia Commons/Björn Zinkler

2. De grote huisspin

Dit zijn de grootste spinnen die je in principe kunt tegenkomen. Vooral door hun poten lijken ze erg groot. De poten van volwassen mannetjes kunnen tot 7 centimeter lang worden. Deze spin leeft in webben en laat prooien zo goed als geen kans. Van zodra ze een trilling waarnemen, gaan ze in de aanval. Gevaarlijke prooien zoals wespen zullen ze geleidelijk aan met hun gif proberen uit te schakelen.

Grootte: 10 mm tot 20 mm

Wikimedia Commons

3. De grote trilspin

Deze spin is minder groot dan de twee soorten hierboven, maar je komt ze in bijna ieder huis tegen. De grote trilspin komt aanvankelijk uit het zuiden en is intussen ook hier ingeburgerd. We verwarren de trilspin vaak met de hooiwagen, maar die laatste kan geen web maken en is dus in wezen geen echte spin. De webben van deze spin bestaan uit grote draden, maar toch zal de spin meteen voelen wanneer er een prooi in de buurt is. Wanneer hij gestoord wordt, zal deze spin hevig beginnen schudden in zijn web.

Grootte: 7 mm tot 10 mm

Wikimedia Commons

4. De grote kaardespin

Deze spin zal je eerder rond dan in je huis aantreffen. Vooral de muurkaardespin vertoeft graag tussen afval of klimop. De grote kaardespin zal dan weer kiezen voor vochtige omgevingen zoals beerputten of waterputten. Het web van de spin is heel efficiënt en zelfs grote prooien kunnen er in verstrikt geraken.

Grootte: 8 mm tot 15 mm

Wikimedia Commons/Fritz Geller-Grimm

5. De grote steatoda

Deze spin ziet er een beetje uit zoals een zwarte weduwe en dat is normaal want de twee zijn familie van elkaar. Maar deze verre neef is gelukkig wel minder giftig, behalve dan voor de prooien waarop hij jaagt. De soort wordt onder andere in kelders gevonden, zelfs in de binnenstad van Antwerpen. In theorie zou de spin volgens sommige kenners wel dodelijk kunnen zijn voor mensen met hartproblemen, maar tot op heden zijn er in ons land nog geen problemen geweest. De spin is helemaal niet agressief tegenover de mens en als het toch eens zou fout lopen, dan ligt een tegengif klaar.

Grootte: 4 mm tot 10 mm

Wikimedia Commons

6. De kruisspin

Aan deze spin kan je momenteel niet ontsnappen. Er is haast geen tuin in ons land waar geen kruisspinnen van het zachte najaarsweer genieten. De spinnen zijn eigenlijk best mooi en ook hun webben zien er prachtig uit. Als jager behoren deze spinnen tot de meest succesvolle soorten. Voor de mens zijn kruisspinnen niet giftig, maar ze zullen wel snel bijten wanneer ze het niet naar hun zin hebben. Dat resulteert vooral in jeuk.

Grootte: 4 mm tot 18 mm

Wikimedia Commons/Bartłomiej Molawka

7. De platte wielwebspin

Een spin die zich niet vaak laat zien is de platte wielwebspin. Het platte lijf biedt deze soort de mogelijkheid zich probleemloos te verstoppen. Buiten zal je ze vaak nabij dakgoten of vensters zien. Maar de spin leeft vooral rond de stammen van bomen.

Grootte: 8 mm tot 14 mm

Wikimedia Commons/Andreas Eichler

8. De schorsmarpissa

Nog een vrij bekende spinnensoort in onze streken. Het is een springspin, wat wil zeggen dat deze soort prooien besluipt en vervolgens bespringt als een kat. Ze leven vooral buiten, maar durven toch ook rond vensters en veranda’s opduiken. Daar bevinden zich immers vaak prooien die een weg naar buiten zoeken.

Grootte: 6 mm tot 10 mm

Wikimedia Commons/Luc Viatour

9. De stalmuursluiper

Een spin die je misschien echt onaangenaam zult vinden, is de stalmuursluiper. Al is het maar omdat de spin vooral ’s nachts actief op jacht gaat. Je zal ze overdag dus niet snel tegenkomen, maar schrik niet als je er plots eentje ziet wanneer je ’s nachts het licht aan doet. Geen paniek, ook deze spin is weer totaal ongevaarlijk. Al komt ze soms wel eens onbedoeld in je bed terecht. Oké, we zwijgen voor we je een slechte nachtrust bezorgen. De meeste beten waarmee je ’s ochtends wakker wordt, hebben trouwens niks met spinnen te maken.

Grootte: 8 mm tot 12 mm

Wikimedia Commons/Mick E. Talbot

Geen paniek!

Spinnen zijn heel nuttige wezens, ook al zal hun uiterlijk je altijd afschrikken. Maar geen enkele van de bovenstaande spinnen heeft het op mensen gemunt. En als je eens flink begint te gillen, dan zal dat kleine beestje al gauw nog veel meer schrik hebben van jou dan omgekeerd.

Voor meer informatie over spinnen in België verwijzen we je door naar dit dossier van Natuurpunt.

(Bronnen: The Mirror, Natuurpunt)
Meer
Lees meer...