Spotify eist uitbetaalde royalty’s van 2018 terug van songwriters en uitgevers

epa

Spotify en de artiestenwereld zijn al langer geen twee handen op één buik meer. De Zweedse streamingdienst gaat dit jaar een deel van de royalty’s, dat het uitbetaalde aan uitgevers, terugeisen. Spotify beargumenteert dat het in 2018 songwriters en uitgevers te veel heeft uitbetaald, maar er is in feite nog meer aan de hand.

In de VS ligt Spotify al langer in de clinch met de artiestenwereld. In april ondertekenden 90 componisten van hits nog een open brief waarin ze schande spraken van de streamingdienst, omdat die niet akkoord ging met de stijging van royalty’s voor liedjesschrijvers. Dat werd nochtans officieel beslist door de Amerikaanse Copyright Royalty Board (CRB). Spotify moet tegen 2022 het aandeel van inkomsten dat het aan songschrijvers uitbetaalt, optrekken naar 44 procent.

Ook is er al heel wat inkt gevloeid over de strijd van Taylor Swift tegen Spotify. Zij eist dat alle artiesten op Spotify geld moeten ontvangen, zelfs als ze amper beluisterd worden op de streamingdienst. Twee van de grootste platenlabels, Universal en Warner, voerden al zo’n regeling in, Sony nog niet.

epa

Royalty’s recupereren

De relatie tussen Spotify en de Amerikaanse muziekwereld zal er wellicht niet op verbeteren, want Spotify maakt nu wereldkundig dat het in 2018 songwriters en uitgevers te veel heeft uitbetaald aan royalty’s. Dat meldt het gespecialiseerde tijdschrift Complete Music Update. Spotify wil de som recupereren via de uitbetalingen van royalty’s van 2019.

Voor hun claim op die extra inkomsten maakt Spotify handig gebruik van achterpoortjes. Zo telt de streamingdienst een familie-abonnement als anderhalve gebruiker en een studentenabonnement als een halve gebruiker.

epa

Spotify in beroep

Daarbij liet Spotify nog weten dat het zich nog steeds verzet tegen de verhoogde royalty’s die de CRB aankondigde. De streamingdienst ging dan ook in beroep tegen de beslissing, net als Amazon, Google en Pandora.

Gesponsorde artikelen