In het kort
- Het voorgestelde hogesnelheidsnetwerk Starline wil tegen 2040 39 Europese bestemmingen met elkaar verbinden.
- Starline belooft ultrasnelle verbindingen met treinen die snelheden van 300-400 km/u halen, waardoor zelfs vliegreizen geëvenaard worden.
- Tegen 2040 voorziet Starline een uniforme ontwerptaal voor stations en treinen, waardoor de huidige lappendeken van inconsistente service en verouderde faciliteiten verdwijnt.
Revolutionair reizen in Europa
Stelt u zich eens een toekomst voor waarin reizen door Europa net zo gemakkelijk is als met de metro reizen. Dat is de stoutmoedige visie van 21st Europe, een denktank uit Kopenhagen die een revolutionair hogesnelheidsnetwerk met de naam Starline voorstelt.
Dit ambitieuze project wil tegen 2040 39 Europese bestemmingen met elkaar verbinden, waaronder steden in het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Oekraïne. Vergeet langzame en gefragmenteerde reizen; Starline belooft supersnelle verbindingen, die zelfs de luchtvaart kunnen evenaren, met treinen die snelheden van 300-400 km/u halen.
Een uniforme reiservaring
Denk aan Helsinki naar Berlijn in iets meer dan vijf uur – een reis die momenteel een hele dag duurt! Kyiv naar Berlijn zou een naadloze verbinding worden, en het langzame kruipen tussen Milaan en München zou veranderen in een hoogfrequente verbinding tussen belangrijke economische hubs.
Maar Starline is meer dan alleen snelheid; het gaat over het herdefiniëren van de reiservaring in Europa. De denktank voorziet een uniforme ontwerptaal voor stations en treinen, waarmee de huidige lappendeken van inconsistente service en verouderde faciliteiten wordt weggewerkt.
Een groen alternatief
Stelt u zich gestroomlijnde diepblauwe treinen voor met wagons die voor verschillende behoeften ontworpen zijn – stille zones voor geconcentreerd werk, gezinsvriendelijke secties en meer. Moderne stations, strategisch gelegen net buiten de grote steden, zouden dienen als culturele knooppunten, vol met restaurants, winkels, concertzalen, musea en evenementenruimtes, naadloos geïntegreerd met bestaande stedelijke transportsystemen.
Dit ambitieuze project draait niet alleen om gemak; het is een cruciale stap in de richting van de duurzaamheidsdoelstellingen van Europa. Vervoer draagt nog steeds in belangrijke mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen en Starline biedt een aantrekkelijk alternatief voor korteafstandsvluchten, waarbij tot 90 procent minder CO2 per reis wordt uitgestoten.
Een realistisch doel
Om deze visie tot leven te brengen, stelt 21st Europe een door de overheid gefinancierd franchisemodel voor. Erkende nationale spoorwegmaatschappijen zouden routes exploiteren onder de paraplu van een nieuwe Europese Spoorwegautoriteit (ERA), die zorgt voor systeembrede coördinatie, interoperabiliteit en toekomstige uitbreiding.
Geharmoniseerde arbeidsovereenkomsten, technische normen en veiligheidsvoorschriften zouden operationele consistentie op het hele netwerk garanderen. De denktank is ervan overtuigd dat Starline, hoewel ambitieus, tegen 2040 werkelijkheid kan worden en Europa kan veranderen in een continent dat naadloos verbonden is door snel, efficiënt en duurzaam treinverkeer.