Starlink is nu verkrijgbaar. Zo werkt het internet van Elon Musk

Starlink, het satelliet-internetproject van Elon Musk, heeft intussen 1.000 sterren aan de hemel hangen en kan in zes landen van start gaan.

Snel breedbandinternet zonder de kabel, overal ter wereld. Dat is het idee achter Starlink, de internetprovider van Elon Musk. Het project staat al jaren in de steigers, maar nu kan u het ook echt gebruiken. Maar werkt het ook?

Waar kan u Starlink krijgen?

Dat het werkt, probeerde Musk al snel te bewijzen door te tweeten via Starlink-internet. Maar nu kan u ook in Noord-Amerika en Zuid-Canada al Starlink-startkits bestellen en gebruiken. Daar liep een succesvol proefproject.

Nu komen de satellieten van Musk ook in Australië, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Mexico en delen van de Verenigde Staten en Canada waar u er nog niet eerder aankon. Dat wil zeggen dat met slechts een twaalfde van het aantal satellieten, Musk al flink wat aardbol dekt.

Hoeveel kost Starlink?

Natuurlijk is het de bedoeling om vooral in rurale gebieden behoorlijk internet te voorzien, maar of arme gebieden Starlink zullen kunnen betalen, dat valt te bezien. Voor een starterspakket betaalt u bijvoorbeeld ruim 500 dollar, dat is satellietschotel inclusief. Een maand wifi kost dan weer zowat 100 dollar.

Opstartsom 600 dollar dus en voor de snelheden die u ermee haalt, is dat relatief duur. De topsnelheid die in de VS geregistreerd werd, staat op 209.17 Mbps, in New York. Een gebruiker uit Utah beweert 215 Mbps. gehaald te hebben.

Hoe snel is Starlink?

Maar voor die snelheden betaalt u bij de huidige providers, in pakweg Groot-Brittannië, 10 tot 12 euro minder dan bij Musk. Het succes van Starlink zal dus grotendeels te maken hebben met de stabiliteit die het kan bieden waar andere internetbedrijven niets kunnen garanderen.

Zo voorziet Starlink al stabiel breedbandinternet in Pikangikum First Nation, een dorp in Ontario, waar nauwelijks voorzieningen zijn. Pikangikum kon geen hoger onderwijs bieden en er waren ook erg veel zelfmoorden door de hoge isolatiegraad. Nu loopt de digitale gezondheidszorg er bijvoorbeeld van een leien dakje. De 3.000 inwoners hebben er nu snel internet.

Meer
Lees meer...