SpaceX voert belangrijke test uit: nog nooit werden zoveel raketmotoren van één voertuig tegelijkertijd aangestoken

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft donderdag een zogenaamde statische vuurtest van de ‘Super Heavy’ uitgevoerd, de eerste rakettrap van Starship, het toekomstige vlaggenschip van het bedrijf. Daarbij sneuvelde een record dat al een halve eeuw standhield. 

Waarom is dit belangrijk?

SpaceX heeft er de voorbije jaren voor gezorgd dat de ruimtevaart een stuk goedkoper is geworden. Dat deed het bedrijf door zelflandende raketten te ontwikkelen, de Falcon 9 en de Falcon Heavy. Maar die zijn nog niet volledig herbruikbaar. De tweede rakettrap gaat tijdens een lancering nog altijd verloren. Starship moet daarentegen wel volledig herbruikbaar worden. 

De essentie: Tijdens de vuurtest werden 31 van de 33 Raptor 2’s van de Super Heavy, de raketmotoren die Starship zullen aandrijven, succesvol aangestoken. 

  • Dat maakte van de test een succes. SpaceX-topman Elon Musk tweette kort na de test dat 31 motoren voldoende zijn om een baan rond de aarde te bereiken. 
  • Een van de motoren moest door het team worden uitgezet vlak voor de test. Een andere ging vanzelf uit. 
  • De resterende motoren bleven zo’n 15 seconden lang aan. Volgens SpaceX was dat de volledige geplande duur. Na de test leken zowel de booster als de lanceerinfrastructuur onbeschadigd.
  • Nu de test met succes werd uitgevoerd, zijn alle grote technische mijlpalen voor een testvlucht naar de ruimte overwonnen. Die zou volgens Musk mogelijk al in maart kunnen plaatsvinden.

Records gesneuveld

Toch het vermelden waard: Nog nooit werden zoveel motoren in een enkele raket ontstoken. 

  • Zo’n halve eeuw geleden werd de Sovjet N1-raket gebruikt, die tussen 1969 en 1972 vier mislukte missies uitvoerde. De N1 had 30 motoren. 
  • Een ander record dat potentieel sneuvelde: indien de 31 motoren tijdens de test vol gas gaven, zou de raket bijna evenveel stuwkracht hebben gegenereerd als de twee maanraketten van NASA, de Saturn V en de Space Launch System (SLS), samen.
  • Al die stuwkracht moet het mogelijk maken om 150 ton aan materiaal in een baan rond de aarde te plaatsen indien de raket opnieuw gebruikt dient te worden. De niet-herbruikbare variant moet zelfs 250 ton de ruimte in kunnen schieten.
  • Ter vergelijking: de Saturn V (die volledig verloren gaat bij een lancering), die in de jaren 60 en 70 van vorige eeuw mensen op de maan plaatste, is in staat tot 118 ton in een lage baan rond de aarde te krijgen. De SLS, de nieuwe maanraket die binnenkort astronauten naar de maan moet brengen, heeft een capaciteit van 95 ton. Ook de SLS is niet herbruikbaar. 

(fjc)

Meer
Lees meer...