Starten met beleggen, waar moet je beginnen?

Geschreven met input van Investoo Ltd.

Steeds meer mensen die extra geld willen verdienen voor hun huishoudbudget besluiten in aandelen te beleggen. Dit is een manier om extra geld te verdienen en ook om de steeds toenemende inflatie te bestrijden. Dankzij investeringen kunnen wij veel winnen en ons kapitaal aanzienlijk vermeerderen. De vraag blijft echter – waar begin je met online beleggen?

Doe eerst de benodigde kennis op voor je begint!

Veel mensen denken dat beleggen op de beurs zeer gecompliceerd is en dat effectenmakelaars over geheime kennis beschikken. Dit is niet het geval!

Iedereen kan beginnen met beleggen, en de geheimen van het beleggen zijn algemeen beschikbaar op het internet. Gidsen om te beginnen met beleggen zijn bijvoorbeeld te vinden op de website aandelenkopen.be.

Welke kennis heeft u nodig? Eerst moet u de basisbeginselen van beleggen leren: wat zijn aandelen, wat is een effectenrekening, wat is een makelaar (broker), hoe werkt de aandelenmarkt, wat heeft er precies invloed op de aandelenprijzen, enz. Een tip is om grotere handelaren te volgen, leer van de experts.

Bij het opdoen van kennis zult u vertrouwd moeten raken met twee verschillende soorten aandelen analyses : De technische en fundamentele aandelenanalyse. 

De technische is gebaseerd op de historische koers, aan de hand hiervan zult u leren aandelenkoersen te voorspellen. De fundamentele analyse zal u in staat stellen de kansen te voorspellen op basis van uw beoordeling van de economische situatie in een bepaalde bedrijfstak en de financiële positie van een bepaald bedrijf. Het is aan u welke aanpak u gebruikt.

Open een effectenrekening

Na het opdoen van alle kennis zult u een effectenrekening moeten openen. Als u alle investeringsbeslissingen zelf wilt nemen en niet geïnteresseerd bent in tussenpersonen, is de basisstap het openen van een effectenrekening. Voordat u dit doet, moet u echter een effectenmakelaar kiezen. Dit is niets anders dan een beleggingsmaatschappij, die zich bezighoudt met de aan- en verkoop van aandelen.

Een effectenmakelaar  fungeert als tussenpersoon tussen u en de effectenbeurs. Het loont dus de moeite om het aanbod van verschillende effectenmakelaars zorgvuldig te bestuderen. U kunt ook kiezen voor makelaarskantoren die door banken worden beheerd. Als uw bank ook dergelijke diensten aanbiedt, kunnen u extra promoties worden aangeboden, zoals gratis onderhoud van uw rekening.

Voordat u een effectenmakelaar kiest, moet u letten op het bedrag van de provisie voor de aan- en verkoop van aandelen, deze varieert. Ook het gebruiksgemak en de intuïtiviteit van het handelssysteem zullen van belang zijn. Voor beginners zullen de steun van specialisten die bij problemen en twijfels kunnen helpen, en het lesmateriaal dat door makelaarskantoren wordt aangeboden, zeker van doorslaggevend belang blijken.

Leer je emoties onder controle te houden

De aandelenmarkt is niet voor iedereen weggelegd, en zeker niet voor mensen die hun emoties niet de baas kunnen. Een beslissing nemen om te kopen of te verkopen onder invloed van kortstondige euforie is geen verstandige zet. Wat telt is koude berekening. 

Soms gebeurt het dat aandelen van een bepaald bedrijf dalen, en wij als mensen worden bang en willen onmiddellijk alles verkopen. 

Denk eerst na over waarom het aandeel plotseling daalde. Met de kennis die u opdoet, kunt u voorspellen of het om een tijdelijke situatie gaat of dat een daling op lange termijn wordt voorspeld. Handel niet overhaast.

Geef zoveel uit als je je kunt veroorloven

Vergeet niet het geld dat u zich daadwerkelijk kunt veroorloven in aandelen te beleggen. 

Gebruik uw spaargeld om aandelen te kopen, niet het geld dat u nodig hebt voor uw dagelijkse uitgaven. De aandelenmarkt kan zo veranderlijk zijn als een vrouw en je kunt alles in een oogwenk verliezen. Bereken dus op voorhand hoeveel geld u denkt uit te geven en overschrijd dit bedrag niet.

Beleggen in de aandelenmarkt is niet ingewikkeld als u zich goed voorbereidt. Zelfs als u een paar maanden moet leren, zal de kennis in de toekomst van pas komen en zeker lonen.

Meer
Lees meer...