1.000 tech-topmannen vragen tijdelijke stop op AI-programma’s

De voorbije maanden waren er heel wat doorbraken in de wereld van artificiële intelligentie. Programma’s zoals ChatGPT zorgden voor veel commotie en daarom gaat er nu een open brief rond waarin onder andere Elon Musk en medeoprichter van Apple, Steve Wozniak, vragen om een pauze bij het introduceren van nieuwe AI-programma’s.

Dat artificiële intelligentie (AI) nuttige doeleinden heeft of tot komische situaties kan leiden, werd in de voorbije weken wel duidelijk. Artiesten die hun songtekst door AI laten schrijven of studenten die ChatGPT gebruiken om hun thesis te schrijven, het kan allemaal.

Artificiële gevaren

Ondanks dat die programma’s ontworpen worden om ons leven te vergemakkelijken, hebben ze ook gevaren en nadelen. Gisteren werd in De Standaard bekendgemaakt dat een Belg zelfmoord pleegde nadat hij werd aangemoedigd door een chatbot. We mogen ook niet vergeten dat AI nog steeds imperfecties heeft. Juist daarvoor waarschuwen onder meer Tesla-baas Elon Musk, medeoprichter van Apple Steve Wozniak en 1.000 anderen in hun open brief. De oproep luidt dat wij als maatschappij nog onvoldoende voorbereid zijn om de gevolgen van AI te dragen. Mensen kunnen hun jobs verliezen en het zal het aanbod aan fake news kunnen vergroten.

Concreet vragen de topmannen om een pauze van zes maanden in te lassen in het lanceren van nieuwe programma’s. Zij willen dat er momenteel geen nieuwer programma dan GPT4 komt, het recentste taalmodel van OpenAI. Daarnaast wensen zij ook dat onderzoekers en experts eerst een lijst met veiligheidsprotocollen opstellen vooraleer ze nieuwe programma’s de wereld in sturen.

Meer
Lees meer...