Straffe kost: planten horen hoe ze worden opgegeten

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat planten niet alleen kunnen horen hoe ze worden opgegeten, maar ook dat ze in de verdediging schieten wanneer ze een dergelijk geluid waarnemen. Dat stelt een team van de University of Missouri-Columbia (MU) vast in een studie op basis van een audio- en chemische analyse.

“We ontdekten dat eetvibraties leiden tot een verandering in het metabolisme van de plantencellen, waardoor meer defensieve chemische stoffen worden aangemaakt die aanvallen van rupsen afweren”, zegt onderzoekster Heidi Appel van de afdeling Plantenwetenschappen.

Het onderzoek volgt op eerdere vaststellingen dat planten reageren op akoestische energie, waaronder muziek.

Meting

De studie vond plaats met exemplaren van het geslacht Arabidopsis, kleine bloeiende planten die verwant zijn aan kool en mosterdplanten. Met behulp van een laser en een klein stuk reflecterend materiaal op de bladeren kon het team de beweging daarvan meten als reactie op de audiosignalen. 

De onderzoekers testten het effect van andere geluiden, zoals zachte wind of naburige insecten, en vergeleken die met de vibraties die rupsen maken terwijl ze op bladeren knagen. Ze ontdekten dat planten de eetvibraties konden onderscheiden van andere geluiden, en dat ze defensief reageerden met de aanmaak van meer mosterdolie, een chemische stof waar veel rupsen niet van houden.

Toekomst

Toekomstig onderzoek gaat zich concentreren op hoe de planten vibraties waarnemen, welke aspecten van het complexe trillingssignaal daarbij een sleutelrol spelen, en hoe de mechanische vibraties met andere vormen van planteninformatie interageren om verdedigend te reageren op bedreigingen.

https://vimeo.com/99635253
Meer
Lees meer...