Left Right
scrollTop top

Straks geen frietjes meer? De droogte eist z’n tol bij aardappeltelers


Straks geen frietjes meer? De droogte eist z’n tol bij aardappeltelers

De droogte heeft ook gevolgen voor de teelt van aardappelen. De producenten zullen niet voldoende kunnen leveren. Dat is slecht nieuws voor onze frietjes, maar ook chipsmerk Croky trekt volgens Sudpresse aan de alarmbel.

Het is al maanden droog en zowel juli als augustus waren verschroeiend heet. Het gaat eindelijk wat afkoelen, maar echt veel regen zit er ook niet in. De schade is trouwens toch al berokkend. Gisteren contacteerde de directeur van Roger & Roger, een bedrijf dat onder andere de chips van Croky produceert, z’n klanten om hen te melden dat hun bestelling mogelijk vertraging kan oplopen. Ze produceren er zowat 35% van alle chips die in België verkocht worden.

“Het is een uitzonderlijke situatie. We hebben dit nog nooit meegemaakt”, zegt de verantwoordelijke voor marketing bij Croky aan Sudpresse. “We volgen de situatie op de voet. Dagelijks kijken we naar de oogst.” Het merk wordt zwaar getroffen, omdat ze eraan houden om vooral aardappelen van Belgische bodem te gebruiken voor hun chips. Nu zullen ze waarschijnlijk naar buitenlandse aardappelen moeten kijken, ook al is de droogte natuurlijk wijdverspreid.

Frietjes

Een ander geliefd product dat in gevaar komt zijn frieten. Bij Lutosa willen ze hun conclusies nog niet te snel trekken. Een woordvoerder spreekt van een kleine vertraging in de levering van aardappelen en dat kan ook de productie van frietjes afremmen. Door de droge grond is het niet eenvoudig aardappelen te oogsten. En volgens Lutosa zijn de aardappelen dit jaar ook veel kleiner. “En kleinere aardappelen, dat betekent dat de frietjes ook korter zullen zijn.”

Moeten wij als klanten dan een verhoging van de prijzen vrezen? Volgens FiWaP, een Waalse organisatie die zich bezighoudt met aardappelen, zal de prijs van frietjes en chips niet stijgen. Zo’n 60% tot 70% van de aardappelen die hier verkocht worden, zijn afhankelijk van een vooraf getekend contract. Dus het enige wat kan gebeuren, is dat contracten niet vervuld worden. Meer betalen zullen we dus niet doen, maar de vraag is eerder of er straks nog voldoende frietjes of chips zullen zijn.

Istock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658