Left Right
scrollTop top

Swastika op je deur? Harry Potter-fan weet er wel raad mee


Swastika op je deur? Harry Potter-fan weet er wel raad mee

Een swastika op je deur geschilderd krijgen, prettig is anders. Het overkwam Erin Zettle, een vrouw uit Michigan. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om met racisme om te gaan, maar wat Erin uit haar hoed ‘toverde’ hadden we niet verwacht.

Woede en ongeloof, dat overheerste Erin Zettle naar eigen zeggen toen ze de swastika op haar voordeur opmerkte. Deed de dader het uit politieke of religieuze redenen? Daar heeft Erin nog steeds het vragen naar. “Maar”, dacht Erin, “zo’n volslagen idioot zal mij niet dwingen mijn deur te schilderen!” En ze beantwoordde de haatdragende actie op een onverwachte maar originele manier.

Ze besloot om de swastika niet te overschilderen maar om de vandaal te overtreffen. Ze plakte er een kartonnen bord over met daarop een filosofische spreuk van een gekend en gevierd denker, alleen niet eentje die je in deze situatie zou verwachten: Albus Dumbledore, oftewel Albus Perkamentus, bekend uit de Harry Potter-films en boeken.

Op het kartonnen bord schreef ze een quote van de baas van Zweinstein uit The Prisoner of Azkaban: “Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.”

Van Dumbledore naar Martin Luther King

Erin deelde daarop een voor- en na-foto op haar Facebook. “Wat ik wil”, voegde ze eraan toe, “is dat alle mensen uit mijn gemeenschap dit zien. Dat ze weten dat dit is gebeurd bij iemand die ze kennen.” En Erin stopte ook niet met de Harry Potter-quote. De volgende dag had ze het kartonnen bord al vervangen door een quote van een iets meer voor de hand liggend denker, Martin Luther King: “Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.”

Voor wie zich de quote niet meer goed kan herinneren, fris je geheugen even op met onderstaand filmpje uit Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…