Het verbod in de EU op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, wattenstaafjes, bestek en borden komt er: afgevaardigden van het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn het na 12,5 uur onderhandelen eens geworden daarover. Voor alles waar plastic in zit, zal in Europa ook statiegeld of een heffing moeten worden betaald.
De Europese Commissie kwam in mei met een voorstel om de strijd met wegwerpplastic aan te gaan. Ballonnenstokjes, wattenstaafjes, snoepwikkels, roerstaafjes, bestek van plastic, plastic borden, rietjes, wegwerpbekertjes gemaakt van plastic: het wordt allemaal verboden in de Europese Unie.
De bedoeling is om te voorkomen dat plastic als zwerfvuil in het milieu en vooral in de zee terechtkomt. Van al het afval in de wateren binnen de Europese Unie is 85% plastic. In de praktijk betekent dit dat plastic bakjes worden vervangen door bijvoorbeeld kartonnen of papieren bakjes. Gratis plastic bekertjes kunnen in de toekomst ook niet meer. Voor alles waar plastic in zit, zal statiegeld of een heffing moeten worden betaald.
Belasting
Binnen de zeven jaar moeten alle EU-landen een statiegeldsysteem voor plastic flessen hebben ingevoerd. In 2025 moet al 90% van alle plastic drankflessen worden ingezameld.
Verder komen er etiketten en extra mededelingen op producten zoals maandverband, vochtige doekjes en ballonnen over de schadelijkheid voor het milieu.
In het EU-voorstel worden ook producenten verantwoordelijk voor de kosten voor inzameling van het afval. Dat geldt voor bijvoorbeeld fabrikanten van plastic tasjes, ballonnen en sigarettenfilters.
2021
Afgevaardigden van het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn het na 12,5 uur onderhandelen nu eens geworden over dat verbod. Het verbod geldt als alles goed gaat al vanaf 2021.
In oktober ging het Europees Parlement al met grote meerderheid akkoord (571 parlementsleden stemden voor, 53 tegen) met het verbod op wegwerpplastic.
De onderhandelaars hebben het originele voorstel van de Europese Commissie wel nog iets aangepast, waardoor zowel het Europees Parlement als de Europese Raad het verbod nog een keer formeel moet goedkeuren.
Draag zelf een steentje bij met deze Sodastream