Teaser ‘Niveau 4 Terreur’ toont hoe de Brusselse drugshandel terreurnetwerken financiert

In Niveau 4 Terreur volgt Erik Goens de politiediensten in de hoofdstuk kort na de terreurdaad op 16 oktober 2023. Vorige week kregen we de eerste aflevering te zien en op dinsdag is het tijd voor aflevering 2. Daarin zal Erik Goens inzoomen op de drugsproblematiek in de hoofdstad.

In september was het vierde seizoen van Niveau 4 te zien op Play4. Daarin trok Erik Goens opnieuw naar Brussel-Zuid. Maar naar aanleiding van de terreuraanslag op 16 oktober 2023 in Brussel, waarbij twee Zweedse voetbalfans om het leven kwamen, keerde Erik Goens terug naar Brussel voor een driedelige special van Niveau 4. De eerste aflevering verscheen vorige week en dinsdag is het tijd voor de tweede aflevering.

Niveau 4 Terreur

Niveau 4 Terreur staat in het teken van de terreurdaden van 16 oktober. Toen opende de Tunesiër Abdessalem Lassoued het vuur in de Ieperstraat in Brussel. Hij schoot drie mensen neer, waarbij twee mensen om het leven kwamen. Het ging om Zweedse voetbalsupporters die in Brussel waren voor de wedstrijd België-Zweden. Kort na de schietpartij, toen de politie nog op zoek was naar de dader, werd het dreigingsniveau in Brussel wel degelijk opgetrokken naar niveau 4, het hoogste niveau.

Erik Goens kon de politiediensten kort na de schietpartij volgen. Daarbij zullen we dus te zien krijgen hoe het er echt aan toegaat wanneer het dreigingsniveau naar 4 gaat. Het resultaat daarvan zullen we nu te zien krijgen in Niveau 4 Terreur. Het gaat om een special van drie afleveringen, waarvan we op dinsdag 6 februari de tweede aflevering te zien krijgen.

Drugsproblematiek

In de tweede aflevering zal ingezoomd worden op de drugsproblematiek in Brussel. Die speelt namelijk een belangrijke rol bij de financiering van terreurdaden. “De kleine drugsdealers beseffen niet wie er achter het grotere netwerk zit, wie er met het grote geld gaat lopen, en vooral wat er met dat geld gebeurt”, vertelt korpschef Jurgen De Landsheer. “Ze beseffen niet wie de touwtjes in handen heeft, maar dat zijn vooral internationale bendes en terreurnetwerken.” De tienduizenden euro’s die ze wekelijks verdienen, vloeien rijkelijk richting de illegale handel zoals wapens, valse papieren maar dus ook terroristische groeperingen.

In de tweede aflevering zullen we zo te zien krijgen hoe de Brusselse agenten drugsdealers oppakken en daarbij opvallend vaak merken dat het gaat om mensen die illegaal in ons land verblijven. “Bij die drugsnetwerken gaan ze altijd zoeken naar mensen die zwak staan in de maatschappij, die het geld goed kunnen gebruiken én waarvan er velen rondlopen in Brussel. Illegalen zijn het perfecte kanonnenvlees.”

Bekijk hier de teaser voor aflevering 2 van Niveau 4 Terreur.

Niveau 4 Terreur is elke dinsdag om 21.15 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...