Persoon neergeschoten in Schaarbeek, mogelijk dader terreuraanslag

De dader van de terreuraanval in Brussel gisterenavond, die het leven kostte aan drie mensen, zou geneutraliseerd zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) wil dat nieuws echter nog niet met 100 procent zekerheid bevestigen.

Update: Vanmorgen vond een schietincident plaats in een café de buurt van het Eugene Verboekhovenplein in Schaarbeek. Daarbij zou de politie een persoon hebben neergeschoten, mogelijk de verdachte van de aanslag. “Ik heb die info hier net in de studio gekregen. Iemand zou zijn neergeschoten, ik wil enkel bevestigen als ik dat met 100% zekerheid kan doen”, zo vertelde Verlinden in een extra journaal op VRT 1.

Volgens een bron van VRT NWS werd ook het wapen waarmee Abdeslam L. gisterenavond drie mensen doodschoot, gevonden in het café. Vingerafdrukken van de neergeschoten man moeten nu zorgen voor uitsluitsel.

Wat weten we al?

  • Er werden schoten gelost in het centrum van Brussel, in de buurt van het Sainctelette-plein, de Ieperlaan en de Negende Linielaan, ter hoogte van de gebouwen van het Vlaams Woningfonds, met twee slachtoffers die ter plaatse overleden.

Abdeslam L.

  • De islamistische piste wordt als waarschijnlijk beschouwd: de verdachte identificeert zich als een jihadist en beweert lid te zijn van de Islamitische Staat in video’s die hij zelf op sociale media heeft geplaatst, volgens informatie van de krant Le Soir. De dader is nog steeds op vrije voeten op het moment van schrijven. De man is geïdentificeerd. Het gaat vermoedelijk om Abdesalem L., een 45-jarige man van Tunesische afkomst die in Schaarbeek woont. Er zijn verschillende huiszoekingen uitgevoerd in de gemeente. Volgens de RTBF verbleef de verdachte illegaal in België en stond hij bij de inlichtingendiensten bekend om zijn radicalisme.
  • Het lijkt erop dat hij het specifiek gemunt had op Zweden die naar de wedstrijd België – Zweden in het Koning Boudewijnstadion reisden. In ieder geval hebben de twee slachtoffers de Zweedse nationaliteit. Er kan nog geen formeel verband worden gelegd, maar Zweden kwam afgelopen juli in het nieuws toen een Koran werd verbrand en vertrapt door een Iraakse vluchteling die bescherming genoot. De Zweedse ambassadeur in Irak werd toen uitgewezen.

Koning Boudewijnstadion

  • De wedstrijd werd in de rust onderbroken (1-1) na de schietpartij. Rond 23.00 uur werden de 35.000 aanwezigen door de veiligheidsdiensten uit het stadion geëscorteerd. Brusselaars wordt gevraagd zo veilig mogelijk te blijven. Het metroverkeer is op verschillende lijnen vertraagd. Verschillende stations zijn gesloten, kondigde de MIVB kort voor 23.50 uur aan.
  • Het dreigingsniveau in Brussel is verhoogd naar niveau 4 door het OCAD, het hoogste niveau, wat betekent dat de dreiging zeer ernstig en dreigend is. Het blijft op niveau 3 voor de rest van het land, zo kondigde het Orgaan voor de Coördinatie van de Dreigingsanalyse rond 21.40 uur aan. Het federale parket heeft de terroristische aard van het onderzoek bevestigd.
  • Premier Alexander De Croo spreekt duidelijk van een “laffe aanslag op Zweedse burgers”. Hij heeft zijn medeleven betuigd aan de Zweedse premier Ulf Kristersson.
Meer
Lees meer...