Waarom de Rode Duivels maar beter winnen van Zweden, hoewel ze al geplaatst zijn voor het EK voetbal in 2024

De Rode Duivels plaatsten zich afgelopen vrijdag voor het Europees kampioenschap voetbal in 2024. Daardoor lijken de twee resterende kwalificatiewedstrijden een formaliteit. Dat zijn ze echter niet, want het status van reekshoofd bij de loting voor dat EK staat nog op het spel.

Dat België zich ging plaatsen voor het Europees kampioenschap voetbal van komende zomer in Duitsland was al van bij de loting duidelijk. De Rode Duivels wonnen in die kwalificatiecampagne tot nu toe vijf keer en speelden één keer gelijk, thuis tegen Oostenrijk. Daarmee dwongen ze afgelopen vrijdag in Wenen, Oostenrijk de kwalificatie af voor het komende EK voetbal.

Beste groepswinnaars

Met die kwalificatie is de opdracht echter nog niet volbracht. De Belgen kunnen zichzelf namelijk nog een goede uitgangpositie geven voor de loting voor dat Europees kampioenschap. Op dit moment is Duitsland als organisator het enige land dat al zeker is van zijn status als reekshoofd.

Aangezien er zes poules met vier landen zijn op het EK hebben we dus nog vijf andere reekshoofden nodig. Dat worden de vijf beste groepswinnaars uit de kwalificaties. Op dit moment staat België bovenaan zijn groep en zijn we het land met het derde meeste punten van alle groepsleiders. Daarmee zijn de Rode Duivels virtueel groepswinnaar. De concurrentie volgt echter dicht en bovendien hebben veel andere landen nog een wedstrijd minder gespeeld.

Twee resterende wedstrijden winnen

Om zeker te zijn van groepswinst volstaat het voor de Rode Duivels om een van hun laatste twee wedstrijden te winnen in de kwalificatiecampagne. Dat kan dus ofwel vanavond, 16 oktober, thuis tegen Zweden gebeuren, of op zondag 19 november thuis tegen Azerbeidzjan.

Om zeker te zijn van een plaats bij de beste vijf groepswinnaars moeten beide wedstrijden gewonnen worden. Turkije, Spanje, Engeland, Albanië en/of Hongarije staan namelijk klaar om over België te springen bij eventueel puntenverlies.

De status van reekshoofd is alvast een mooi doel, want het zorgt ervoor dat we in de poulefase op het EK landen als Duitsland, Portugal en mogelijk ook Frankrijk, Spanje en Engeland vermijden.

Meer
Lees meer...