Rode Duivels plaatsen zich tegen Oostenrijk voor het EK 2024, maar betalen onnodig bibbergeld

Opdracht volbracht! Zo kan de prestatie van de Belgische voetbalmannen in en tegen Oostenrijk samengevat worden. Dankzij een 2-3-zege plaatst België zich namelijk voor het Europees kampioenschap voetbal van komende zomer. Na een ruime voorsprong op het uur, maakten de Rode Duivels het zichzelf wel nog veel moeilijker dan nodig.

In de jacht op de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal pakte bondscoach Domenico Tedesco tegen Oostenrijk uit met een kleine verrassing in de basis. Topschutter aller tijden Romelu Lukaku begon namelijk niet alleen in de spits, maar kreeg Loïs Openda naast zich.

Wissel aan de rust

Ondanks een vroege 0-1 van Dodi Lukebakio – zijn eerste ooit voor België – bleek die opstelling toch niet zo goed te werken. Aan de rust verdween Openda dan ook op de bank en kwam oude getrouwe Yannick Carrasco op het veld. Daardoor speelden de Rode Duivels opnieuw in hun gewone veldbezetting, met Carrasco als aanvallende middenvelder.

Nog geen kwartier later hadden alweer Lukebakio en wie anders dan Romelu Lukaku er 0-3 van gemaakt. De overwinning en bijhorende kwalificatie leek daarmee zo goed als binnen, maar toch werd het nog bibberen.

Oostenrijks slot

Konrad Laimer van Bayern München maakte er na 72 minuten verdiend 1-3 van, maar daarmee was het nog niet gedaan. Enkele minuten later liet Amadou Onana namelijk verdiend tegen zijn tweede gele kaart. Een onderbemand Belgische middenveld kreeg het moeilijk en in de 84ste minuut kreeg Oostenrijk een penalty. Marcel Sabitzer benutte die voor de 2-3.

Tedesco greep daarop in en haalde zijn flankaanvallers Jeremy Doku en de eerder ingevallen Johan Bakayoko naar de kant voor Arthur Vermeeren en Mandela Keita. De piepjonge Antwerpse tandem op het middenveld krijgt zo samen zijn debuut bij de Rode Duivels. Zij hielpen in de slotminuten de zege op het bord te houden, waarna er – bescheiden – gevierd mocht worden.

Meer
Lees meer...