Tesla-truck dit jaar nog bij de eerste klant: “800 kilometer bereik en super leuk om mee te rijden”

Tesla-topman Elon Musk heeft op vrijdag in een tweet aangekondigd dat de elektrische vrachtwagen van het merk dit jaar nog aan de eerste klant geleverd zal worden. 

Musk liet weten dat de productie van de vrachtwagen eindelijk van start gaat, nadat die al meermaals werd uitgesteld. In december zal de elektrische autoreus dan de eerste modellen leveren aan PepsiCo, de eerste klant voor de Tesla Semi. Die zal volgens Musk beschikken over een rijbereik van 800 kilometer en zal “super leuk om mee te rijden” zijn.

Musk liet niet weten hoeveel vrachtwagens zullen worden geleverd, maar kort nadat de vrachtwagen enkele jaren geleden werd onthuld, bestelde het bedrijf er 100. Het is echter niet duidelijk of er effectief zoveel zullen worden geleverd. PepsiCo verwachtte vorig jaar al de eerste levering van Tesla Semi’s, maar die werd uitgesteld. Toen hoopte het vijftien vrachtwagens te ontvangen.

De Tesla Semi werd voor het eerst voorgesteld in 2017. Toen zei de Tesla-topman nog dat de eerste leveringen in 2019 zouden gebeuren. Dat doel werd echter niet behaald, waarna de COVID-pandemie ervoor zorgde dat het project nogmaals op de lange baan werd geschoven. In augustus liet Musk dan uiteindelijk weten dat de vrachtwagen toch nog dit jaar op de markt zal komen

Er moet wel een kanttekening gemaakt worden bij de bewering van Musk dat de vrachtwagen een bereik van 800 kilometer zal hebben. Dat is wel waar, maar enkel voor de duurste versie, die naar schatting 180.000 euro zal kosten. De goedkopere versie heeft slechts een actieradius van 480 kilometer. Dat model zal voor zo’n 150.000 euro worden verkocht, althans volgens Trucks.com.

Veilig en efficiënt, meent Tesla

Het bedrijf beweert dat de Semi de veiligste truck ooit zal zijn. “Enhanced Autopilot helpt aanrijdingen voorkomen, een centrale positie van de bestuurder zorgt voor optimaal zicht en maximale controle, en een laag zwaartepunt zorgt voor bescherming tegen kantelen”, staat te lezen op de website van Tesla

Ook wordt beweerd dat een Tesla Semi eigenaars behoorlijk wat kosten zal besparen. Op de website staat te lezen dat een transportbedrijf op drie jaar tijd zo’n 200.000 dollar aan brandstofkosten zal uitsparen. Ook zou minder onderhoud nodig zijn, omdat elektrische voertuigen minder bewegende onderdelen hebben.

(ns)

Meer
Lees meer...