Teslabaas Elon Musk schat dat de wereldeconomie een klap van 30 procent zou krijgen mocht er een conflict rond Taiwan uitbreken

Teslabaas Elon Musk schat dat de wereldeconomie een klap van 30 procent zou krijgen mocht er een conflict rond Taiwan uitbreken.

Het eiland Taiwan (23 miljoen inwoners) is de grootste producent van geavanceerde computerchips. Sommige analisten vrezen dat de Russische inval in Oekraïne Peking wel eens zou kunnen inspireren om het democratische Taiwan, dat het als integraal onderdeel van China beschouwt, met geweld onder de knoet te krijgen.

De kwestie komt aan bod in een breed interview van zakenkrant Financial Times met Elon Musk, waarbij ’s werelds rijkste persoon ook een eigen oplossing naar voren schuift. Voor zijn autobedrijf Tesla, dat een fabriek in Shanghai heeft, is China een belangrijke markt. Een conflict tussen China en het Westen over Taiwan zou vele grote bedrijven treffen, waaronder Apple, en bij uitbreiding de hele wereldeconomie, waarschuwt Musk.

Hongkong als voorbeeld?

“Mijn aanbeveling zou zijn om een speciale bestuurlijke zone voor Taiwan uit te dokteren die redelijk verteerbaar is. Dat zou waarschijnlijk wel niet iedereen gelukkig zal maken”, stelt Musk voor. “Het is mogelijk, en ik denk zelfs waarschijnlijk, dat ze een regeling kunnen afspreken die soepeler is dan die voor Hongkong.”

Hongkong is officieel zo’n special administrative region (SAR), maar China beknotte de voorbije jaren stelselmatig de autonomie van de voormalige Britse kolonie.

Uit Taiwan komen intussen afwijzende politieke reacties op het idee van Musk. “Een democratisch land veranderen in een speciale administratie van een autocratisch land is onaanvaardbaar”, klinkt het.

(as)

Meer
Lees meer...