Left Right
scrollTop top

The Donald weer wat meer in het nauw. “Senior advisor close to Trump” in vizier voor banden met Rusland


The Donald weer wat meer in het nauw. “Senior advisor close to Trump” in vizier voor banden met Rusland

Oud-FBI-directeur James Comey heeft toegezegd dat hij voor een Senaatscommissie zal getuigen naar aanleiding van zijn ontslag bij de FBI door Trump. Er is meer slecht nieuws voor The Donald: een “senior advisor close to Trump” in het Witte Huis geniet nu “de bijzondere belangstelling” van onderzoekers die kijken naar banden tussen Trumps team en Rusland. Dat lijkt Jared Kushner, Trumps schoonzoon, te zijn. Van die laatste weten we dat hij probeerde sporen naar Russische contacten achter te houden. En die sporen leiden alweer naar Vladimir Putin. En een advocaat die voor zowel Putin als Trump werkt. 

Gisteravond werd ook nog bekend dat president Trump Comey in een gesprek met de Russische minister Lavrov een “gek” heeft genoemd. “I just fired the head of the FBI. He was crazy, a real nut job”, zei Trump tegen Lavrov blijkt uit een intern verslag van de meeting tussen de twee dat gelekt is.

“Ik stond onder enorme druk vanwege Rusland. Dat is nu ten einde”, zei Trump tegen Lavrov. Hij loog trouwens ook tegen Lavrov: “Er loopt geen onderzoek naar mij”, vertelde Trump hem. Het gesprek op 10 mei was een dag nadat politiek Washington op zijn grondvesten schudde door het ontslag van Comey.

In eerste instantie zei het Witte Huis dat het ontslag niets met het FBI-onderzoek naar eventuele banden tussen Trumps campagneteam en Rusland te maken had. In een tv-interview diezelfde week zei de president dat hij aan Rusland dacht toen hij de FBI-directeur de deur wees. Een golf van verontwaardiging en politieke druk leidde tot het aanstellen van een speciale aanklager, Bob Mueller.

Het verslag van de ontmoeting is gemaakt op basis van notities die tijdens het gesprek zijn gemaakt en door twee bronnen in het Witte Huis aan de New York Times bevestigd.

Wie van de drie? Wellicht Kushner

En dan is er dit: een “senior advisor close to Trump” in het Witte Huis is in het vizier beland van de onderzoekers van Bob Mueller. Het onderzoek naar inmenging door Rusland bereikt daarmee de hoogste regionen van politiek in Washington.

De bronnen willen niet zeggen wie het is, maar het zou iemand zijn in de nabije omgeving van Trump. Er lijken drie kandidaten te zijn: Jared Kushner, zijn schoonzoon, Attorney General Jeff Sessions en Secretary of State Rex Tillerson.

Van Kushner is al geweten dat hij tegen de FBI de waarheid achterhield over contacten met Rusland. Hij vertikte het om die contacten te vermelden op de questionnaire for national security positions. Maar Kushner had wel degelijk een aantal verdachte encounters. Zo sprak hij eind november met Kislyak, de Russische ambassadeur die ook al veiligheidsadviseur Flynn in de problemen bracht. Maar Kushner ontmoette ook Sergey N. Gorkov, het hoofd van de Vnesheconombank, een bank die onder de sancties valt die door het Westen afgekondigd werden na de Russische invasie van de Krim.

Gorkov en Kasowitz: alweer een Russisch spoor van Trump naar Putin

Gorkov komt van bij de FSB, de opvolger van de KGB, en hij is aan het hoofd van de bank gezet door zijn vrienden Vladimir Putin. Ook de Russische premier Medvedev zit in de raad van bestuur van de bank. Het is ook de bank waar Evgeny Buryakov voor werkte in de VS. Buryakov werd ontmaskerd als spion. Hij viel door de mand toen hij een agent van de FBI probeerde te rekruteren om te spioneren voor Rusland.

Er is nog een link met Gorkov en Trump: Marc E. Kasowitz, een advocaat die Trump al meer dan 15 jaar lang bijstaat, en die nu de OJSC Sberbank of Russia verdedigt in een zaak. Sberbank, een andere Russische staatsbank waar Gorkov op de payroll staat, wordt in de VS aangeklaagd voor haar rol in een affaire om via malafide praktijken een monopolie in de mijnsector te creëren voor één van haar klanten. “It helped a granite-mining company raid and kill off its main competitor in the Russian market, conspiring with granite company executives — including Russia’s former minister of economy and trade — in a textbook case of Russian corporate raiding”, staat te lezen in de aanklacht. Die minister is trouwens Herman Oskarovich Gref. En laat dat toch even een, je raadt het, goede vriend van Putin zijn.

Kasowitz, de advocaat die nu dus de Russische Sberbank (en de facto de Russische staat) vertegenwoordigt, werkt sinds 2001 voor Trump. Hij hielp de Trump Organization onder meer met rechtszaken in verband met Trumps casino’s in Atlantic City. Trump gebruikte de advocaat ook al verschillen de keren om mensen te vervolgen die hem in een slecht daglicht stellen, zoals auteurs van boeken en vorig jaar nog twee keer The New York Times nadat die de drie bladzijden tax returns van Trump publiceerde en ook een keer voor een verhaal over Trumps handtastelijkheden bij vrouwen.

Opvallend: Trump benoemde één van de partners van Kasowitz tot ambassadeur in Israël.

Comey gaat praten

En dan is er dus het feit dat oud-FBI-directeur James Comey heeft toegezegd dat hij voor een Senaatscommissie zal getuigen naar aanleiding van zijn ontslag bij de FBI. President Trump ontsloeg Comey vorige week en sindsdien heeft Comey niet in het openbaar over zijn ontslag gesproken.

Volgens de voorzitters van de commissie wordt de zitting na 29 mei gehouden. De Republikeinse voorzitter van de commissie, Richard Burr, zegt dat hij hoopt dat er vragen zullen worden beantwoord over het plotselinge ontslag van Comey.

Trump is gisterenavond naar het Midden-Oosten gevlogen voor zijn eerste buitenlandse reis, die negen dagen duurt. Hij gaat naar Saudi-Arabië, Israël, Vaticaanstad, Sicilië (G7-top) en ontmoet de leiders van de andere NAVO-landen in Brussel.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…