Left Right
scrollTop top

‘The Kominsky Method’ is één van de meest atypische titels in de catalogus van Netflix, maar ook één van onze favoriete


Het derde seizoen van The Kominsky Method is het laatste. Daarmee komen we als kijker weer heel dicht bij het thema van deze bijzondere serie: eindigheid en afscheid nemen. De serie die draaide rond de jarenlange bijzondere vriendschap tussen Norman (Alan Arkin) en Sandy (Michael Douglas) moet het zonder Norman doen. En dat is vreemd, en toch ook weer niet.

Michael Douglas speelt in deze reeks Sandy Kominsky, een acteur die nooit echt is kunnen doorbreken en Hollywood al enige tijd van aan de zijlijn gadeslaat door zijn brood te verdienen als acteercoach. Hij houdt er een eigenaardige maar al langdurige vriendschap op na met Norman (Alan Arkin).

En dan is er plots dit derde seizoen waarin Sandy het zonder Norman moet stellen. De 87-jarige acteur Alan Arkin had zijn pensioen al aangekondigd voordat er duidelijkheid kwam of er een derde seizoen zou komen. Sandy zonder Norman dus. Dat geeft plots een heel andere serie, want waar ze tot nu altijd draaide om de dynamiek tussen de twee mopperpotten moet er nu gezocht worden hoe het leven er nu nog kan uitzien voor Sandy.

Verder leven

Netflix

Het wegvallen van Alan Arkin heeft de makers ongetwijfeld in een ongemakkelijke positie gebracht. Tegelijkertijd komt de serie hiermee bij zijn kern: omgaan met ouder worden en verlies. Het eerste seizoen draaide bijna volledig om hoe Sandy Norman ondersteunde na het verlies van diens vrouw. In het tweede seizoen kreeg Sandy te kampen met prostaatkanker. Het onmiskenbaar zien naderen van de dood was het thema bij uitstek van The Kominsky Method. Want wat doe je nadat iemand die zo lang deel van je leven heeft uitgemaakt onherroepelijk wegvalt?  

Netflix

Het antwoord: hij leeft verder. Zoals dat gaat in het leven. Niet omdat het zo aangenaam is, maar omdat je geen keuze gelaten wordt. Hij gaat nog altijd whisky met Red Bull drinken in zijn favoriete bar, maar zonder Norman. Hij geeft nog altijd acteerlessen omdat dat nu eenmaal doet in het leven, maar in de aflevering Here, There, Wherever You Are zien we dat het ook daar de eindigheid van het leven is die Sandy bezig houdt. Met Norman is er ook een stukje van Sandy weggevallen.

Lachen met de dood

De dynamiek wordt deels teruggevonden wanneer de ex van Sandy wordt opgevoerd. Het is Kathleen Turner, die ooit met Michael Douglas een pijnlijke over the top-vechtscheiding vertolkte in The War Of The Roses, die gestalte geeft aan Roz. Ze hebben een giftigheid naar elkaar toe, maar mettertijd komt er ook mildheid om de hoek loeren.

Netflix

Het mooiste moment is datgene waarop Roz, zittend op een muurtje omdat ze even moeten rusten, aan Sandy vraagt “Waren dit het soort gesprekken dat je met Norman voerde?” Zij beseft dat ze een gat moet opvullen, hij laat haar die opvulling toe.

Hoewel het derde seizoen van The Kominsky Method plots erg vreemd aandoet, komt de serie hiermee wel aan zijn kern: hoe verlies op te vangen. Nooit eerder hebben we zo hard kunnen lachen met een serie die dood, ouder worden en verlies centraal stelt. The Kominsky Method is één van de meest atypische titels in de catalogus van Netflix, maar ook één van onze favoriete.

De drie seizoenen van The Kominsky Method zijn nu te zien op Netflix.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…