Left Right
scrollTop top

‘The Office’ verwijdert scène met Zwarte Piet door blackface


The Office Zwarte Piet
© The Office

The Office US heeft een aflevering aangepast omdat er blackface in voorkwam. Het gaat om de kerstaflevering van 2012 waarin Dwight, gespeeld door Rain Wilson te zien is als Zwarte Piet. Daarom heeft hij z’n gezicht zwart geverfd, wat gezien wordt als blackface en kwetsend kan overkomen. “Blackface is onacceptabel”, zo klinkt het bij de makers.

Nadat Netflix Little Britain uit het aanbod verwijderde doordat er gebruik gemaakt werd van blackface, hebben de makers van The Office US nu zelf de beslissing gemaakt om een scène te schrappen. Het gaat om een scène uit de aflevering Dwight Christmas uit 2012.

Zwarte Piet

De aflevering steekt de draak met de traditie van Zwarte Piet. Met de scène wilde The Office eigenlijk aankaarten dat Zwarte Piet een racistisch figuur is, maar daarvoor gingen ze dus zelf de racistische tour op door aan blackface te doen.

Maker Greg Daniels legt uit waarom de scène nu verwijderd werd. “The Office gaat over een groep mensen die samen probeert te werken met gedeeld respect ondanks de ongepaste acties van hun baas en assistent manager. De reeks gebruikt satire om onaanvaardbaar gedrag aan te tonen en een boodschap van inclusiviteit over te brengen. Vandaag hebben we een scène geknipt omdat een acteur blackface droeg. Dit was bedoeld om een specifiek racistisch Europees gebruik (Zwarte Piet, red.) te bekritiseren. Blackface is onacceptabel en zo’n grafisch statement maken is pijnlijk en fout. Sorry voor de pijn die ik veroorzaakte.”

Andere reeksen

Door de protesten tegen racisme in de Verenigde Staten is er nu heel wat meer aandacht voor racisme op televisie. Daardoor zijn er heel wat series die afleveringen of scènes verwijderen omdat ze – binnen het huidige politieke klimaat – niet langer gepast zijn.

Zo vroeg 30 Rock-maakster Tina Fey zelf om verschillende afleveringen van de reeks te verwijderen omdat er gebruik gemaakt werd van blackface. Hulu verwijderde drie afleveringen van Scrubs en Netflix haalde de volledige reeks Little Britain offline. Ook werd er recent een aflevering van Community verwijderd van Netflix en Hulu. Het gaat om de aflevering Advanced Dungeons & Dragons waarin Ken Jeong “een donkere elf” speelt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308